«Ο Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας και οι Βιβλιοθήκες»

«Ο Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας και οι Βιβλιοθήκες»
Διεθνές Συμπόσιο από την
Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών
22/11/2018
«Ο Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας και οι Βιβλιοθήκες» είναι ο τίτλος του Διεθνούς Συμποσίου που πραγματοποιείται από την Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 (ώρες 10:00-14:30) και φιλοξενείται στη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα).
Ο όρος Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας αναφέρεται σε όλες τις τεχνικές, γνωστικές, κοινωνικές, πολιτικές και δημιουργικές ικανότητες και δεξιότητες που χρειάζονται οι πολίτες ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση και να κατανοούν κριτικά αλλά και να αλληλεπιδρούν με τα μέσα ενημέρωσης.
Στο συμπόσιο, έχουν προσκληθεί ομιλητές από τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα, οι οποίοι θα παρουσιάσουν με τις ομιλίες τους, άκρως ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την εκπαίδευση στη χρήση των μέσων και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι βιβλιοθήκες στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν διεθνείς εμπειρίες και καινοτόμες πρακτικές προώθησης του γραμματισμού και θα συζητηθεί η εφαρµοσιµότητά τους στις εγχώριες συνθήκες.
Στο συμπόσιο έχουν προσκληθεί:
Ψ Από τη Γερμανία, η Raphaela Müller, Ινστιτούτο Μέσων και Εκπαίδευσης στο Βερολίνο
Ψ Από τις Η.Π.Α, η Anne Johnson,  περιφερειακή Υπεύθυνη Πληροφοριακών Πόρων στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών
Ψ Από τη Φινλανδία, η Mervi Heikkilä, Διευθύντρια Βιβλιοθηκών του Seinäjoki
Ψ Από την Ελλάδα, η Τόνια Αράχωβα, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της IFLA
Ψ Από την Ισπανία,  η Rosa Sánchez-Fernández, Προϊσταμένη Στήριξης της Εκμάθησης και της Έρευνας της Βιβλιοθήκης του Εθνικού Πανεπιστήμιου για Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση
Ψ Από την Ελλάδα, η Δρ. Μπέττυ Τσακαρέστου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Η διοργάνωση περιλαμβάνει έξι εισηγήσεις, μία από κάθε ομιλητή και μια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας.
Συντονίστρια των εισηγήσεων και της συζήτησης είναι η κυρία Τατιάνα Καραπαναγιώτη.
Το άνοιγμα των εργασιών και τον χαιρετισμό του συμποσίου θα απευθύνει η κυρία Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.
Τίτλοι εισηγήσεων:
Raphaela Müller Υπηρεσίες βιβλιοθήκης για τους εφήβους στην ψηφιακή εποχή – Προκλήσεις και ευκαιρίες
Anne Johnson Ο Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας: Η Αμερικανική Εκδοχή
Mervi Heikkilä Γραμματισμός των Μέσων Επικοινωνίας στη Φινλανδία με έμφαση στις βιβλιοθήκες
Τόνια Αράχωβα Η Πολιτική της ΕΕ για την Πληροφοριακή Παιδεία και τον Γραμματισμό στα Μέσα Επικοινωνίας στις Βιβλιοθήκες.Η Συμβολή της IFLA
Rosa Sánchez-Fernández Πληροφοριακός Γραμματισμός στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Ο ρόλος της Βιβλιοθήκης του UNED (Εθνικό Πανεπιστήμιο για Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση)
Μπέττυ Τσακαρέστου Οι βιβλιοθήκες ως κόμβοι των πόλεων για ψηφιακή καινοτομία: γνωσιακές τεχνολογίες των μέσων και πρωτοβουλίες open storytelling και prototyping που προσβλέπουν στην ενεργό συμμετοχή της γενιάς των millennials
Επίσημες γλώσσες του συμποσίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα Αγγλικά στα Ελληνικά και από τα Ελληνικά στα Αγγλικά.
Η είσοδος στο συμπόσιο είναι ελεύθερη. Εγγραφές και δηλώσεις συμμετοχής στο  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSffZw80CwTvPowPXZsEteP41Zfr9NKcaPMmDqt1nOFWdhej_Q/viewform καθώς και στη γραμματεία του συμποσίου την ημέρα διεξαγωγής του.
Στο τέλος του συμποσίου, θα δοθούν στους/ις συμμετέχοντες/ουσες βεβαιώσεις συμμετοχής.
Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών ιδρύθηκε το 2003 και αποτελεί πρότυπο ισομερούς και ισότιμης αντιπροσώπευσης και συνεργασίας των φορέων που την απαρτίζουν, με στόχο να προσφέρει γνώσεις και υποστήριξη στην ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.
Την Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζουν οι παρακάτω φορείς: Goethe-Institut Athen, Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, U.S. Embassy Athens, Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών στην Αθήνα, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (Ε.Ε.Β.Ε.Π.), Ίδρυμα Ευγενίδου, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Σωματείο «Διαβάζοντας Μεγαλώνω» και Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.
Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, Cosmote Tv, Tρίτο πρόγραμμα, Αθήνα 9.84, new247radio, Galaxyfm, Μέντα, monopoli.gr, elculture.gr, art&life.gr, infowoman, news247, ploigos
Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα 11521, Τ 210 72 82 778, www.mmb.org.gr, library@megaron.gr
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
Πληροφορίες για το δελτίο: Μαριάννα Αναστασίου, 210 7282 771

You may also like...