Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Αγίου Δημητρίου

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος ιδρύθηκε το 2011 και βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου του νομού Αττικής, στην οδό Αγίου Δημητρίου 216 κ Ειρήνης 17. Οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων είναι το θέατρο, βιβλιοθήκη καθώς και υπαίθριοι πολιτιστικοί χώροι κι, επιπλέον, στους αθλητικούς χώρους υπάρχουν υποδομές για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Η οργανωτική δομή του φορέα εκπροσωπείται από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και 15 μέλη αποτελούν το ΔΣ του συλλόγου. Υπεύθυνος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων είναι ο κος Τζαμτζής Ρήγας, ενώ για το πολιτιστικό έργο του δήμου συνεργάζονται ο Πρόεδρος και η Επιτροπή Εκδηλώσεων.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού κ Περιβάλλοντος δραστηριοποιείται σε τομείς όπως ο χορός, η μουσική, το θέατρο και τα εικαστικά. Οι εκδηλώσεις που διεξάγονται (τακτικές και περιοδικές) είναι οι εξής:
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: 2ήμερο εκδηλώσεων Αποκριών για ενήλικες και μαθητές.
ΜΑΡΤΙΟΣ: 2ήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Εθνική επέτειο
ΑΠΡΙΛΙΟΣ: 12-16 παραστάσεις του «ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ»
ΕΑΡΙΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΩΔΕΙΟΥ
ΜΑΙΟΣ: «ΠΑΝΑΓΟΥΛΕΙΑ» Διήμερο θεσμοθετημένων εκδηλώσεων εις μνήμη Α. Παναγούλη
ΕΚΔΗΛΩΣΗ με Μουσικό Σχήμα 5ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου
ΙΟΥΝΙΟΣ: 3ήμερο εκδηλώσεων «ΑΣΤΥ ΚΑΙ ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» σε συνεργασία με τους Εθνικοτοπικούς Συλλόγους
ΘΕΡΙΝΕΣ συναυλίες ΩΔΕΙΟΥ (2ήμερο)
ΤΕΛΕΤΗ λήξης ΤΟΜΕΑ ΧΟΡΟΥ- 2ήμερο παραστάσεων σε θέατρο
«ΑΘΛΟΔΙΑΚΟΠΕΣ» – Θεσμός που αφορά την απασχόληση παιδιών 6-12 ετών κατά τη θερινή περίοδο
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ «ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ»
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Πλέον του ενός μηνός πολιτιστικές εκδηλώσεις (θέατρο-μουσική) με τίτλο «Φθινοπωρινές γιορτές στην πόλη»
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: 12-16 παραστάσεις της «ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ»
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Τριήμερο Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων
Παράλληλα γίνονται εκδηλώσεις μη θεσμοθετημένες όπως πχ Μαθητικό τουρνουά σκάκι, Παιδικό φεστιβάλ θεάτρου
Εμφανίσεις της «ΜΕΤΟΠΟΛΙΤΑΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ», η οποία ιδρύθηκε το 2011 και έχει δώσει 6 συναυλίες. Αποτελείται από 5 τραγουδιστές, 7 όργανα, 2 μαέστρους και 40μελή χορωδία.
Παράλληλα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις αθλητικού περιεχομένου
Υπάρχει ποικιλία ως προς τη θεματολογία τους, καθώς επίσης υπάρχουν και εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Τέλος, καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό το φάσμα των πολιτιστικών ενδιαφερόντων των δημοτών και αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόσβαση στους χώρους διοργάνωσης των εκδηλώσεων είναι πολύ εύκολη με τα ΜΜΜ για όσους ενδιαφέρονται να τις παρακολουθήσουν.
ΚΟΙΝΟ-ΑΠΗΧΗΣΗ
Οι εκδηλώσεις που διεξάγονται απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (από παιδιά μέχρι άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών) κι έχει παρατηρηθεί αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στα πολιτιστικά δρώμενα. Γενικά υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στις εκδηλώσεις και, πιο συγκεκριμένα, μεγαλύτερη συμμετοχή παρατηρείται σε δραστηριότητες που αφορούν τη μουσική και το θέατρο. Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων γίνεται μέσω διαδικτύου κι εντύπων. Τέλος, οι δραστηριότητες του συλλόγου αναβαθμίζουν την περιοχή σε πολιτιστικό επίπεδο κατά κύριο λόγο.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Η χρηματοδότηση του συλλόγου, η οποία πραγματοποιείται μέσω επιχορηγήσεων, δεν είναι επαρκής για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται δεν υπάρχει κάποιο αντίτιμο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται με βάση την άποψη (περί πολιτιστικών) που διαθέτει κάποιος και με βάση αυτή κινείται (είναι θέμα νοοτροπίας). Ο συνήθης απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας μιας πολιτιστικής εκδήλωσης είναι 15-20 μέρες και ο μέσος όρος κόστους 2.500 ευρώ. Οι εκδηλώσεις δεν εντάσσονται στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του δήμου, όμως υπάρχει μελλοντικό πλάνο σχετικά με τα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου. Ακόμα, υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία νέων πολιτιστικών χώρων όπως πχ η κατασκευή ανοικτού θεάτρου χωρητικότητας 500 θέσεων. Ωστόσο, δεν υπάρχει διεθνής συνεργασία ούτε κάποια συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα κι ενώσεις, όμως υπάρχει προσφορά από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος των θεατρικών παραστάσεων και της «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ», προκειμένου να διευρύνει τα πεδία συνεργασίας του με άλλους δήμους και πολιτιστικούς φορείς. Τέλος, επιδιώκονται και πολλές φορές έχουν πραγματοποιηθεί πολιτιστικές εκδηλώσεις για την πολιτιστική πολυμορφία.
ΔΙΚΤΥΩΣΗ
Ο δήμος δε συνεργάζεται με άλλους δήμους της περιφέρειας ή με την περιφέρεια αυτή καθαυτή για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων ούτε και με άλλους ΟΤΑ σε επίπεδο δικτύου για τα φεστιβάλ- πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως επίσης δε συνεργάζεται σε επίπεδο δικτύου- συμπράξεων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Ωστόσο, θεωρείται απαραίτητη η δικτύωση με άλλους ΟΤΑ, προκειμένου να είναι δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών, αλλά και εκδηλώσεων με στόχο τη μείωση του κόστους για τη διεξαγωγή τους.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που εκφράστηκαν είναι η ανυπαρξία χώρων αμιγώς πολιτιστικών. Επιπλέον, προσωπικό το οποίο αξιοποιείται και διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις αφορά μόνο τον αθλητικό τομέα, ενώ υπάρχει ανάγκη πρόσληψης επιπλέον επιστημονικού προσωπικού συγκεκριμένων ειδικοτήτων όπως πχ σκηνογράφος, ενδυματολόγος κλπ. Ακόμα, τα κίνητρα τα οποία προσφέρονται στους εργαζόμενους τόσο για συνεχή επιμόρφωση όσο και για βελτίωση της εργασίας τους, αφορούν στην παροχή δυνατοτήτων να μεταβούν και να παρακολουθήσουν αντίστοιχα προγράμματα. Ένα τελευταίο πρόβλημα αποτελεί η απουσία ερευνών κοινού με στόχο τη διαπίστωση των αναγκών κι επιθυμιών του κοινού.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Οι προτάσεις οι οποίες είναι αποδεκτές από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος είναι η αξιοποίηση του θεσμού της χορηγίας και η δημιουργία δομών και κέντρων πληροφόρησης για τις κοινοτικές πολιτικές, τα προγράμματα, τις πηγές χρηματοδότησης, καθώς και θεμάτων, που άπτονται της έρευνας και της εκπαίδευσης- επιμόρφωσης. Τέλος, από το 2011 η λογική επιλογής μουσικών και θεατρικών σχημάτων δεν επικεντρώνεται στην αναγνωρισημότητά τους, αλλά στο εάν παράγουν υψηλό πολιτιστικό προϊόν. Ο βαθμός αποδοχής και η δημιουργία «πιστού κοινού» που παρακολουθεί πλέον «δύσκολες» εκδηλώσεις, σημαίνει ότι πράγματι υπάρχει πλέον μια παραγωγική επένδυση.

You may also like...