ΟΜΜΘ – Πρόγραμμα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2014

omm8Συνεχίζοντας τη δυναμική πορεία των προηγούμενων εξαμήνων και παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2014 ένα πρόγραμμα που προκαλεί και προσκαλεί δημιουργικές αναζητήσεις, στηρίζει τους νέους δημιουργούς και τιμά τους παλαιότερους, ενώ παγιώνει τη στενή και γόνιμη συνεργασία του Οργανισμού με πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς.
To νέο πρόγραμμα θα δώσει συνέχεια στη θετική πορεία του Οργανισμού που την προηγούμενη καλλιτεχνική χρονιά είχε αύξηση στα έσοδα 41,8%. Το Μέγαρο Μουσικής εκτός από την αύξηση στα έσοδα του σημείωσε και μείωση των λειτουργικών του εξόδων κατά 9,4% και προχωρά στην επόμενη καλλιτεχνική περίοδο με επιλογές που περιλαμβάνουν συμφωνική μουσική, όπερα, μιούζικαλ, μουσική δωματίου, υπερθεάματα, χορό, θέατρο, ελληνική, τζαζ, παραδοσιακή αλλά  και σύγχρονη μουσική.
Συγκεκριμένα, τρεις σημαντικές παραγωγές όπερας κοσμούν το πρόγραμμα του Μεγάρου για την επόμενη περίοδο. Πρόκειται για τις όπερες του Kurt Weill Mahagonny Songspiel και Der Jasager, που θα παρουσιαστούν μαζί, και την Carmen του Bizet, που πραγματοποιείται χάρη στη χορηγία της Alpha Bank. Εκτός όμως από τις παραγωγές αυτές, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλες συμπαραγωγές όπως το Disney’s Beauty and the Beast (στην πρωτότυπη εκδοχή μίας διεθνούς παραγωγής που μάγεψε μικρούς και μεγάλους σε ολόκληρο τον κόσμο), Dream (από το πασίγνωστο Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας), Θα περάσει κι αυτό (μιούζικαλ σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού και μουσική Γιώργου Κατσαρού), Ερωτευμένος Σοπέν (παράσταση του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής).
Παράλληλα, καταξιωμένοι και νεότεροι καλλιτέχνες, που υπηρετούν κάθε είδος μουσικής, παραγωγοί της πόλης και ανερχόμενοι διεθνείς αστέρες, συμπληρώνουν ένα από τα πιο πλήρη και σύνθετα προγράμματα που έχει παρουσιάσει ο ΟΜΜΘ μέχρι σήμερα. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται οι: Petros Klampanis & Contextual (ένα μαγευτικό σύνολο τζαζ από τη Νέα Υόρκη), Ζωή Τηγανούρια και συνεργάτες (μία διακεκριμένη ακορντεονίστα σε ήχους ταγκό), Νάντια Μπουλέ, Ayse Sezerman, Έλλη Πασπαλά, Ντόρα Μπακοπούλου και Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Λία Βίσση, οι ανερχόμενοι πιανίστες Παναγιώτης Τροχόπουλος (Θεσσαλονίκη), Χρήστος Σακελλαρίδης (Αθήνα), Sunyoung Ro (Κορέα) και Beata Pincetis (Κροατία), τα σύνολα μουσικής δωματίου Xpause, Shonorities, Παπαδοπούλου-Πολυζωΐδης, EUYO και πολλοί άλλοι.
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την τακτική της παρουσία στο ΜΜΘ, θα παρουσιάσει τέσσερις συναυλίες με πλούσιο ρεπερτόριο και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει δύο συναυλίες (26 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου). Η Ευρωπαϊκή Χορωδία της Κωνσταντινούπολης θα συναντήσει τη Μικτή Χορωδία “Μαίρης Κωνσταντινίδου”, ο Πάρης Γκούνας μαζί με το μεγάλο Βυζαντινό χορό και τη μικτή χορωδία θα παρουσιάσουν τις Ωδές του Δωδεκαημέρου και η Νανά Νικολάου θα σκηνοθετήσει τον Τομ Σόγιερ του Μαρκ Τουαίην για μια σειρά παραστάσεων – ένα τόλμημα που έρχεται να εξελίξει το πείραμα της διεξαγωγής σειράς παραστάσεων από θεατρικές ομάδες της πόλης στο ΜΜΘ.
Επίσης, διατηρούνται οι επιτυχημένοι Κύκλοι “Μουσικής Δωματίου” και “Βραδιές στο Μπαρ” (ο οποίος φέτος θα εστιάσει σε μουσική ταγκό), καθώς και η σειρά ζωντανών μεταδόσεων από την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης και το Royal Opera House του Λονδίνου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η έναρξη ενός νέου, ρηξικέλευθου θεματικού κύκλου συναυλιών με τίτλο “Voices”, ο οποίος σχεδιάστηκε με γνώμονα το συγκερασμό διαφορετικών ειδών μουσικής, που βασίζονται στο τραγούδι και μας ταξιδεύουν από την ποπ στην Αναγέννηση, από την όπερα στη τζαζ και τέλος στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.
Χορηγός αερομεταφορών και για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο είναι η Aegean Airlines, ενώ και η SONY εξακολουθεί τη γόνιμη συνεργασία της με το Μ.Μ.Θ.. Χορηγός φιλοξενίας του Μεγάρου είναι το ξενοδοχείο ΜΕΤ.
Μιλώντας με αριθμούς, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να απολαύσει 39 βασικές παραγωγές, με πλήθος παραστάσεων, παράλληλων δράσεων και εργαστηρίων. Πρόκειται για συνολικά περισσότερες από 100 παραστάσεις, συνολικά, σε αντίστοιχο διάστημα 100 περίπου ημερών.
φωτογραφίες, βιογραφικά <http://1drv.ms/1t0csAK>

You may also like...