Ομιλίες στο πλαίσιο της Έκθεσης 3D Printing
20 και 27 Ιανουαρίου 2015
Στο πλαίσιο της έκθεσης 3D Printing δύο καταξιωμένοι δημιουργοί που συμμετέχουν σε αυτή με έργα τους επισκέπτονται τη Στέγη και μοιράζονται με το κοινό τα μυστικά της τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Τρίτη 20 Ιανουαρίου
Ομιλία του Assa Ashuach
Ο Assa Ashuach, γκουρού του 3D design και βραβευμένος διεθνώς έρχεται την Τρίτη 20 Ιανουαρίου στη Στέγη σε μία ιδιαίτερα χρήσιμη και διαφωτιστική συζήτηση για τους επαγγελματίες του design και όχι μόνο.
Περίληψη ομιλίας
Οι καταναλωτές ως συμμέτοχοι
Οι καταναλωτές μπορούν πλέον να επικοινωνούν απ’ ευθείας με τους σχεδιαστές. Πρόκειται για μία μετατόπιση από τη θέση του καταναλωτή σε αυτή του χρήστη και τελικά του συμμέτοχου στη διαδικασία σχεδιασμού και παραγωγής.
Τα 3D προϊόντα, όπως τα αντιλαμβάνεται ο Assa Ashuach, είναι «ανοιχτά» και «προσβάσιμα» μέσω διαδικτύου στον τελικό χρήστη ο οποίος έχει τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαμόρφωση του τελικού προϊόντος .
Πώς αλλάζει η σχέση ανάμεσα στον δημιουργό και τον χρήστη; Τι δυνατότητες προσφέρει στην παραγωγική λειτουργία η εκτύπωση σε τρεις διαστάσεις; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα απαντηθούν από τον ίδιο τον Assa Ashuach.
Ο Assa Ashuach είναι γεννημένος στο Ισραήλ και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία για το έργο του, μεταξύ άλλων από το Design Museum και το Esmee Fairbairn Foundation. Είναι ένας από τους πρωτοπόρους σχεδιαστές που χρησιμοποιούν διαδραστικές, συνεργατικές (co-design) μεθόδους, που επιτρέπουν στο σχεδιαστή να επικοινωνεί με το χρήστη κατά τη διάρκεια της δημιουργίας ενός αντικειμένου.
Έργα του Ashuach έχουν παρουσιαστεί σε μουσεία του Λονδίνου, όπως το Design Museum, το Science Museum και το Victoria & Albert Museum, καθώς και σε άλλα ιδρύματα ανά τον κόσμο.
Εφηβική Σκηνή ΒΟΗ+5
Ώρα έναρξης: 19:00
Εισιτήριο: 12 €
Η ομιλία γίνεται στην αγγλική γλώσσα.
Για κρατήσεις θέσεων: 2130178036, info@sgt.gr
Τρίτη 27 Ιανουαρίου
Ομιλία της Silvia Weidenbach
Η Silvia Weidenbach, εξαιρετικά επιτυχημένη σχεδιάστρια κοσμημάτων, συναντά το κοινό της Στέγης την Τρίτη 27 Ιανουαρίου και μιλάει για τις εξελίξεις στον τομέα του σχεδιασμού κοσμημάτων με τη χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Η Γερμανίδα Silvia Weidenbach είναι από τις πιο σημαντικές σχεδιάστριες κοσμημάτων νέας τεχνολογίας. Είναι η πρώτη σχεδιάστρια που χρησιμοποίησε πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους σε κοσμήματα τα οποία δημιούργησε με τρισδιάστατη εκτύπωση.
Έχει κάνει σπουδές στις εφαρμοσμένες τέχνες και στην παραδοσιακή τέχνη της κοσμηματοποιίας και ζει στο Λονδίνο. Τα έργα της συνδυάζουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο τις παραδοσιακές με τις σύγχρονες μεθόδους κοσμηματοποιίας.
Η Weidenbach διδάσκει στο Royal College of Art και έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με το Design Museum καθώς και με το Μουσείο Sir John Soane του Λονδίνου. Έχει τιμηθεί με το Jerwood Makers Open Award και είναι επικεφαλής εκπαιδευτικών εργαστηρίων στο τμήμα ερευνών της BMW.
Δουλειά της θα φιλοξενηθεί το 2015 στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, καθώς και στο Μόναχο, στην Galerie für Angewandte Kunst, ενώ ήδη έχει εκθέσει το έργο της στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τον Καναδά.
Περίληψη ομιλίας
«Το μέλλον είναι αναλογικό ή ψηφιακό;»
Η Σίλβια Βάιντενμπαχ έχει υπόβαθρο πρακτικής εξάσκησης στην παραδοσιακή αργυροχρυσοχοΐα, ενώ σπούδασε καλές τέχνες στο Πανεπιστήμιο Τεχνών και Design του Burg Giebichenstein στο Χάλλε της Γερμανίας. Στη συνέχεια, απέκτησε μεταπτυχιακό από το Royal College of Art του Λονδίνου. Εκεί ήρθε σε επαφή με την ψηφιακή πλευρά της κοσμηματοποιίας, που έμελλε να διευρύνει τα όρια του σχεδιασμού κοσμημάτων. Η Σίλβια Βάιντενμπαχ θα μιλήσει σχετικά με το Πάθος, την Ομορφιά, την Πολυπλοκότητα, την Τρισδιάστατη Εκτύπωση και τη διασύνδεση μεταξύ της αναλογικής και της ψηφιακής τέχνης και τεχνικής.
Βιογραφικό
Η Σίλβια Βάιντενμπαχ είναι σχεδιάστρια κοσμημάτων και πανεπιστημιακός, ενώ διατηρεί το στούντιό της στο Κέντρο Χρυσοχοΐας του Κλέρκενουελ στο Λονδίνο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, όπου ειδικεύτηκε στην τέχνη της παραδοσιακής αργυροχρυσοχοΐας. Συνδυάζοντας την παραδοσιακή της εκπαίδευση με τις νέες τεχνολογίες των απτικών εργαλείων γλυπτικής και της τρισδιάστατης εκτύπωσης, στις οποίες μυήθηκε στη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της στο Royal College of Art του Λονδίνου, κατάφερε να διανοίξει νέες δυνατότητες δημιουργίας, σε αυτό που η ίδια αποκαλεί «ψηφιακή χειροτεχνία». Αυτά τα νέα εργαλεία και η μεθοδολογία σκέψης και δημιουργίας την έχουν οδηγήσει σε ενδιαφέρουσες συνεργασίες, όπως για παράδειγμα με έναν αρχιτέκτονα, με έναν Βρετανό κινηματογραφιστή, με την ιστοσελίδα μόδας SHOWstudio, με τη Vogue και με το μουσείο Sir John Soane. Η διδασκαλία της στο Royal College of Art (όπου είναι επισκέπτρια λέκτορας) της επιτρέπει να συνεχίζει το διάλογο στο αντικείμενό της, στο πεδίο της αναλογικής και ψηφιακής σκέψης, μέσω εγχειρημάτων που προβάλλουν τις δυνατότητες και την αξία της χρήσης των νέων ψηφιακών εργαλείων στα πεδία της τέχνης και του design. Η Βάιντενμπαχ υπήρξε φιλοξενούμενη καλλιτέχνης του Ιδρύματος Jakob Bengel στο Ίνταρ Όμπερσταϊν της Γερμανίας και τιμήθηκε με το βραβείο Jerwood Makers Open 2012 για το έργο της, στο οποίο αναφέρθηκε ο Glenn Adamson με τα εξής λόγια: «Η κοσμηματοποία [της] εδράζεται κάπου ανάμεσα το μέλλον και το παρελθόν, σαν σκηνικά αντικείμενα μιας σύγχρονης ταινίας επιστημονικής φαντασίας βασισμένα σε ελισαβετιανά κοσμήματα».
Εφηβική Σκηνή ΒΟΗ+5
Ώρα έναρξης: 19:00
Εισιτήριο: 12 €
Η ομιλία γίνεται στην αγγλική γλώσσα.
Για κρατήσεις θέσεων: 2130178036, info@sgt.gr