Ομιλία, προβολή, συζήτηση : “Χρόνια πολλά, Joseph Beuys – sort of” στο Goethe Institut

Everything Is In A State Of Change, 100 Years of Joseph Beuys. Event at AIOLIA Open Air Cinema

Ομιλία, προβολή, συζήτηση

Χρόνια πολλά, Joseph Beuys – sort of

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, 20:00

Χώρος: Αμφιθέατρο «Ντε Κίρικο», Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Κρυφές πτυχές της ζωής του καλλιτέχνη

 

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

To 2021 –επετειακό έτος του Joseph Beuys– φτάνει στο τέλος του…

Σας προσκαλούμε λοιπόν στην εκδήλωση Χρόνια πολλά, Joseph Beuys – sort of.
Για την εκδήλωση αυτή η επιμελήτρια Δάφνη Βιτάλη έχει προσκαλέσει τον ιστορικό τέχνης και καθηγητή Gene Ray, ο οποίος έχει μελετήσει και γράψει για τον Beuys, να μας μιλήσει για την έρευνα και τη συμβολή του στη διεθνή συζήτηση γύρω από τον Beuys. Η ομιλία του με τίτλο Χρόνια πολλά, Joseph Beuys – κατά μία έννοια  θα φωτίσει κρυφές πτυχές της ζωής και της κληρονομιάς του καλλιτέχνη. Παράλληλα, ο Ray θα παρουσιάσει τις γνώσεις του για τον Beuys ως ενός αμφιλεγόμενου καλλιτέχνη, ενάντια στο κυρίαρχο ρεύμα των επετειακών «εορτασμών».

Ο Beuys εξακολουθεί να είναι ένας άκρως επιδραστικός  και άκρως αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης. Οι φετινοί εορτασμοί τείνουν να λησμονούν ότι η κληρονομιά του Beuys παραμένει αμφισβητούμενη, γεμάτη ανησυχαστικές σιωπές και αναπάντητα ακόμη ερωτήματα. Έχοντας συμμετάσχει σε αυτές τις συζητήσεις, ο Ray θα μοιραστεί μαζί μας τις ερμηνείες του και τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει ερευνώντας τον Beuys στη Γερμανία.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προβολή δύο εικαστικών βίντεο που δημιούργησαν, έπειτα από ανάθεση, η Jennifer Nelson (Ελλάδα/ΗΠΑ) και η Janis Rafa (Ελλάδα/Ολλανδία) στο πλαίσιο του πρότζεκτ Everything Is in a State of Change, σε επιμέλεια της Δάφνης Βιτάλης και διοργάνωση του Goethe-Institut Athen με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Beuys. Το πρότζεκτ εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2021.

H επιμελήτρια προσκάλεσε τις δύο καλλιτέχνιδες να δημιουργήσουν νέα έργα τα οποία έχουν αναφορές και συνομιλούν με το πλούσιο έργο του Joseph Beuys, αλλά και την καλλιτεχνική του έρευνα. Η Nelson και η Rafa είναι δύο δημιουργοί των οποίων οι αναζητήσεις σχετίζονται με την ευρύτατη καλλιτεχνική πρακτική, τη μεθοδολογία και τις ιδέες του Beuys, όπως και τη στάση του όσον αφορά την οικολογία και το βαθύ του ενδιαφέρον για τα ζώα. Τα νέα έργα ασχολούνται –άμεσα ή έμμεσα– με περιβαλλοντικά ζητήματα και συγκεκριμένα με τη σχέση και τη σύνδεση ανάμεσα στον ανθρώπινο και τον ζωικό κόσμο. Και οι δύο καλλιτέχνιδες έλκονται από το ζωικό βασίλειο και εστιάζουν στις βιολογικές, ηθικές και φιλοσοφικές πτυχές που μας συνδέουν με τα ζώα. Τα δύο νέα εικαστικά βίντεο, που δημιουργήθηκαν για το πρότζεκτ Everything Ιs in a State of Change, γεννούν δύο εντελώς διαφορετικά σύμπαντα και δύο διαφορετικά οπτικά αφηγήματα, αλλά στοχάζονται αμφότερα το τραύμα, την ύπαρξη, τη βία και την αλλαγή.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.goethe.de/ins/gr/en/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=22164747&

Την εκδήλωση θα ανοίξει ο πρύτανης της ΑΣΚΤ Κος Νίνος Τρανός με μια σύντομη εναρκτήρια ομιλία ενώ στο τέλος της εκδήλωσης οι δύο καλλιτέχνες Janis Rafa και Jennifer Nelson, η επιμελήτρια Δάφνη Βιτάλη και ο καθηγητής Gene Ray θα χαρούν να κάνουν μια συζήτηση με το κοινό.

COVID-19

Η είσοδος θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Είσοδος ελεύθερη

Με την παράκληση της αναφοράς

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό:

Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 3661043, Vicky.trachani@goethe.de

www.goethe.de/athen

 

You may also like...