Ομιλία και Συζήτηση στο Goethe Institut : Ποια ιδιοκτησία και ποιου οι αξιώσεις

ΠΟΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥ ΟΙ ΑΞΙΩΣΕΙΣ

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2011, 20:00

Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16,

Τηλ. 210 36 61 000

Η εναρκτήρια ομιλία της Eva von Redecker για τη θεματική σειρά “New Old Properties”

Η ιδιοκτησία ως ο σημαντικότερος ίσως κοινωνικός θεσμός της μοντέρνας κοινωνίας βρίσκεται στο επίκεντρο του εγχειρήματος «New Old Properties» του Goethe-Institut Αθηνών. Τη θεματική αυτή σειρά θα εγκαινιάσει μια ομιλία της φιλοσόφου, συγγραφέως και αρθρογράφου Eva von Redecker. Σε μια δημόσια διάλεξη θα στην Αθήνα θα παρουσιάσει τις σκέψεις της σχετικά με την έννοια της ιδιοκτησίας ενώ λίγες ημέρες μετά θα λάβει μέρος και στην 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Γιατί η ιδιοκτησία; Η ιδιοκτησία είναι η αρχή και το τέλος όλων των πραγμάτων του σύγχρονου κόσμου και σαφώς δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Πρόσφατα ωστόσο έγινε πάλι ένα επίκαιρο θέμα. Έρευνες καταδεικνύουν σε ποιο βαθμό το σύγχρονο δικαίωμα στην ιδιοκτησία όχι μόνο εκτόπισε άλλες μορφές των αγαθών κοινής ωφελείας, σε ποιο βαθμό έχει καθορίσει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του κοινωνικού διαχωρισμού, οι οποίες φτάνουν ως τις μέρες μας –όπως ο ρατσισμός, τα ζητήματα κοινωνικής τάξης, οι διακρίσεις των φύλων–, αλλά και σε ποιο βαθμό αυτή η αντίληψη της έννοιας της ιδιοκτησίας έχει μερίδιο ευθύνης για μια ολόκληρη σειρά από παγκόσμιες κρίσεις, που διαφαίνονται με ολοένα μεγαλύτερη σαφήνεια, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.

Η ρήση του Μαρξ «Ακόμα και μια ολόκληρη κοινωνία, ένα έθνος, ακόμα και όλες μαζί οι σύγχρονες μεταξύ τους κοινωνίες, δεν είναι ιδιοκτήτες της γης. Έχουν απλώς την κυριότητά της, την επικαρπία της, και οφείλουν σαν καλοί οικογενειάρχες να την κληροδοτήσουν βελτιωμένη στις επόμενες γενιές» φαίνεται σήμερα πιο ουτοπική παρά ποτέ.

Με αφετηρία το δοκίμιό της «Ownership’s shadow» [«Η σκιά του ιδιοκτήτη»] (δημοσιευμένο στο Critical Times 2020, τχ. 3/1) και τις θέσεις της για την ιδιοκτησία όπως παρουσιάζονται στο Revolution für das Leben [«Επανάσταση για τη ζωή»] (S. Fischer Verlag 2020), η Eva von Redecker θα συγκεκριμενοποιήσει την έννοια της ιδιοκτησίας και θα αναπτύξει τις σκέψεις της γύρω από την έννοια αυτή: τις παλιές αντιλήψεις και τις κοινωνικές τους συνέπειες, τις νέες προτάσεις ή τα σχέδια και τη σημασία τους για μια μελλοντική συμβίωση.

EVA VON REDECKER

Eva von Redecker γεννήθηκε το 1982. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Κίελο, το Τύμπινγκεν, το Κέιμπριτζ και το Πότσνταμ. Από το 2009 έως το 2019 ήταν επιστημονική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου. Το 2015 δίδαξε για ένα εξάμηνο ως επισκέπτρια καθηγήτρια στη New School for Social Research της Νέας Υόρκης. Στα τέλη του 2020 έλαβε υποτροφία των Δράσεων «Marie  Skłodowska Curie» για το Πανεπιστήμιο της Βερόνα στην Ιταλία, στο πλαίσιο της οποίας διεξάγει έρευνα για ένα εγχείρημα με θέμα τον αυταρχικό χαρακτήρα. Η Eva von Redecker μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα βιολογικών προϊόντων όπου έμαθε πολλά για την καλλιέργεια της φράουλας, την άμεση διάθεση προϊόντων στην αγορά και την εκτροφή αλόγων. Σήμερα ζει ξανά στην εξοχή.

LIVESTREAM

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ζωντανά μέσω live stream στο κανάλι μας στο You Tube.

https://www.youtube.com/user/giathen1

COVID-19

Η είσοδος στο Ινστιτούτο θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Με την παράκληση της αναφοράς

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό:

Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 3661043, Vicky.trachani@goethe.de

www.goethe.de/athen

You may also like...