«Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση»

image002Σ υ ζ ή τ η σ η
Τετάρτη 20 Μαΐου, ώρα 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Πουρνάρα
Σε συνεργασία
με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος
Στα αγγλικά και ελληνικά
με ταυτόχρονη μετάφραση
Τρεις επιστήμονες διεθνούς κύρους θα συμμετάσχουν στη συζήτηση με τίτλο «Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση» που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 20 Μαΐου (ώρα έναρξης 19:00), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus.
Οι καθηγητές Dr Paul Salmons [Πωλ Σάλμονς] (Διευθυντής Προγράμματος του Κέντρου για τη Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στο University College London-UCL), Dr Thomas Lutz [Τόμας Λουτς] (Διευθυντής του Τμήματος Μουσείων Μνήμης, Topography of Terror Foundation του Βερολίνου) και Δρ Βασιλική Σακκά (Ιστορικός-Εκπαιδευτικός, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων) θα διερευνήσουν την πορεία και τη σημερινή πραγματικότητα της εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Θα αναφερθούν ειδικότερα στην αξία και τη σημασία της εκπαίδευσης για την ενίσχυση της δημοκρατικής διαδικασίας και της κοινωνικής συνείδησης και για την καταπολέμηση βίαιων ρατσιστικών και αντισημιτικών φαινομένων, που βρίσκονται και πάλι σε έξαρση.
H εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, το οποίο ιδρύθηκε το 1977 με στόχο την παρουσίαση μιας ζωντανής εικόνας της εβραϊκής ζωής και παράδοσης που υπάρχει εδώ και 2300 χρόνια στην Ελλάδα, ενώ ασχολείται συστηματικά με τη μνήμη και την εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα στη χώρα μας. Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά και στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας). Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.
Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Πουρνάρα.
Τι γνωρίζουμε για την εκπαίδευση σχετικά με το Ολοκαύτωμα;
Πολλές είναι οι θεωρίες που αφορούν στους στόχους και τα αποτελέσματα στις επιπτώσεις της διδασκαλίας σχετικά με το Ολοκαύτωμα. Όμως, τι πραγματικά γνωρίζουμε για όσα διδάσκονται; Με ποιον τρόπο αντιλαμβάνονται οι νέοι άνθρωποι αυτή τη σύνθετη και συναισθηματικά δύσκολη ιστορία; Ο Δρ Πωλ Σάλμονς, καθηγητής του University College London, θα μιλήσει για τoν ρόλο της εκπαιδευτικής έρευνας στην ενίσχυση της κατανόησης σχετικά με το Ολοκαύτωμα, αλλά και για τα αποτελέσματά της σχετικά με την πολιτική, την εφαρμογή και την χρηματοδότησή της.
Το σκοτεινό παρελθόν της ναζιστικής Γερμανίας…
… αποτελεί πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς που επιχειρούν να διδάξουν τις μνήμες του Ολοκαυτώματος στη σύγχρονη Γερμανία, τη χώρα που γέννησε το ναζισμό και διέπραξε σωρεία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Ο Δρ Τόμας Λουτς θα παρουσιάσει στο κοινό τoν προσανατολισμό μιας ιδιαίτερης εκπαίδευσης όχι μόνο στα σχολεία της σημερινής Γερμανίας, αλλά και στα μνημεία ή μουσεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα: αναστοχασμός και ερωτήματα σε ζητήματα θεωρίας και πράξης»…
… είναι το θέμα της ομιλίας της Δρ Βασιλικής Σακκά, η οποία θα επιχειρήσει να απαντήσει σε θεμελιώδη ερωτήματα για την εξέλιξη του εκπαιδευτικού κόσμου. Διδάσκεται το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα και πώς; Ποια βήματα έγιναν την τελευταία δεκαετία και ποια η ανταπόκριση του εκπαιδευτικού κόσμου; Πόσο ενημερωμένοι και επιμορφωμένοι είναι οι έλληνες εκπαιδευτικοί, κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε να προσεγγίζουν με αποτελεσματικό τρόπο τραυματικά ιστορικά γεγονότα; Πώς επεξεργάζονται οι εκπαιδευτικοί μια δύσκολη μνήμη και ένα θέμα που μέχρι πρόσφατα δεν άγγιζαν; Εκπαιδευτική έρευνα, θεσμικοί παράγοντες (πολιτεία, προγράμματα σπουδών, εκπαιδευτικό υλικό, μουσεία), πρωτοβουλίες πανεπιστημίων και συλλόγων εκπαιδευτικών συνθέτουν τη σχετική δραστηριότητα σε μια δύσκολη ιστορική συγκυρία κοινωνικοοικονομικής κρίσης και πόλωσης.
Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr
Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...