Οκτώβριος στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Ομαδική έκθεση: Εστιά-ζω
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Παράλληλο Πρόγραμμα
Επταπύργιο, 30 Σεπτεμβρίου – 3 Νοεμβρίου 2017
Εγκαίνια: Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 17:00
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο Επταπύργιο την ομαδική έκθεση Εστιά-ζω.
Η έκθεση, σε επιμέλεια των Μαρία Ξυπολοπούλου και Στρατή Πανταζή, περιλαμβάνει έργα της ομάδας Horror Vacui (Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Ανδρέας Βούσουρας, Χαράλαμπος Δερμάτης, Αντιγόνη Καββαθά, Ανδρέας Λυμπεράτος, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Βαρβάρα Σπυρούλη και Μάρθα Τσιάρα) [https://horrorvacuiprojects.wordpress.com/].
Σύμφωνα με τους επιμελητές, “ο τίτλος της έκθεσης κινείται μεταξύ τριών λέξεων: 1) τη λέξη «εστιάζω» που σημαίνει θέτω ως κέντρο, κύριο σκοπό του ενδιαφέροντός μου ή της δράσης μου, επικεντρώνω, εντοπίζω και συγκεντρώνω, 2) τη λέξη «εστία» που σημαίνει τζάκι, το οποίο αποτελούσε το βασικό και κεντρικό χώρο στο σπίτι και γι’ αυτό συνδέεται και με την οικογενειακή συνοχή, το σπιτικό, το πνεύμα της οικογενειακής δομής και 3) τη λέξη «ζω» που σχετίζεται σαφώς με τη ζωή. Η έκθεση πραγματεύεται διαφορετικές προσεγγίσεις της έννοιας της εστίας, της προσπάθειας εντοπισμού της και του τι αποτελεί τελικά εστία στη ζωή του καθενός. Με ποικίλα μέσα και αφορμή αφενός την προηγούμενη λειτουργία του Επταπυργίου ως φυλακές και τα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα που διαδραματίζονται στις μέρες μας και αφετέρου τα προσωπικά του βιώματα, ο κάθε καλλιτέχνης διαχειρίζεται θέματα όπως την επιστροφή σε ένα χώρο μνήμης, στο αρχέτυπο και το φαντασιακό, την μετάβαση/πέρασμα, καθώς και την προσωρινή διαμονή, κατοίκηση, αναζήτηση, διαμόρφωση ενός νέου τόπου/εστίας”.
Η έκθεση εντάσσεται στο Παράλληλο Πρόγραμμα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Φαντασιακές Εστίες-Imagined Homes (30.09.2017-14.01.2018/ www.thessalonikibiennale.gr). Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης οργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).Τόπος: Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη (τηλ.: 2313310400)
Εγκαίνια: Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 17:00-19:00
Διάρκεια έκθεσης: 30 Σεπτεμβρίου – 3 Νοεμβρίου 2017
Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή – Κυριακή, 11:00-15:00
Πληροφορίες: 2310 204868 (Μ. Καγιαδάκη)
Οκτώβριος στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης!
Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017
Ροτόντα
A Filetta
Το πολυφωνικό σεξτέτο με την ηγεμονική θέση στη μουσική σκηνή της Κορσικής, ερμηνεύει την πιο πρόσφατη δουλειά του. Η συναυλία εντάσσεται στο πρόγραμμα των 52ων Δημητρίων.
Είσοδος: ελεύθερη
Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017
Αμφιθέατρο Μουσείου Ρωμαϊκής Αγοράς
«Αρχαιότητες σε σύγχρονες κρύπτες. Η συμβολή τους στην προβολή της διαχρονικότητας της πόλης»
Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Είσοδος: ελεύθερη
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου – Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017
Αμφιθέατρο Μουσείου Ρωμαϊκής Αγοράς
Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Γεωργίου Βελένη
Διοργάνωση διεθνούς επιστημονικού συμποσίου με αφορμή τη συμπλήρωση των 75 χρόνων του ομότιμου καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Γεωργίου Βελένη. Περισσότεροι από 100 επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν ανακοινώσεις για την Αρχαία, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Ιστορία και Αρχαιολογία, την Αρχιτεκτονική, τη Ζωγραφική, τη Γλυπτική, τη Μικροτεχνία, την Επιγραφική και άλλους συναφείς κλάδους της επιστήμης.
Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου – Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017
Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Ρωμαϊκής ΑγοράςΠεριβάλλον και Πολιτισμός 2017
Συμμετοχή στην πανελλήνια δράση του ΥΠ.ΠΟ.Α. «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2017: “Πνοές Ανέμων”» με τη διοργάνωση εκπαιδευτικού προγράμματος και ξεναγήσεων με θέμα «Η πυρκαγιά του 1917 και ο Βαρδάρης» σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Πέμπτη, 19 & Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού.
Σάββατο, 21 & Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017: ξεναγήσεις κοινού κάθε ηλικίας (δύο ανά ημέρα).
Είσοδος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ελεύθερη.
Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017
Βυζαντινό Λουτρό
Κωνσταντίνος Ράπτης – Ρεσιτάλ ακορντεόν
Ρεσιτάλ ακορντεόν του διεθνούς φήμης ακορντεονίστα και επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κ. Α. Ράπτη.
Είσοδος: ελεύθερη με τήρηση σειράς προτεραιότητας
Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017
Βυζαντινό Λουτρό
Μάνος Μυλωνάκης – Συναυλία
Ο γνωστός συνθέτης Μ. Μυλωνάκης (Your Hand in Mine) παρουσιάζει την πρωτότυπη μουσική του για την παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. «Οικογενειακή Γιορτή – Festen», καθώς και επιλογές από προηγούμενες θεατρικές του δουλειές (Zyklon, Γλάρος).
Είσοδος: ελεύθερη με τήρηση σειράς προτεραιότητας
Μέχρι τη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017
Ρωμαϊκή Αγορά, Κρυπτή Στοά
Ο Πατριάρχης της Αγάπης, της Ειρήνης και του Διαλόγου
Φωτογραφική έκθεση του δημοσιογράφου – φωτογράφου Νικολάου – Μαγγίνα.
Μέχρι την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017
Επταπύργιο
Εστιά-ζω
Συνεχίζεται η ομαδική έκθεση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Το Σεπτέμβριο στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης
απολαύσαμε…
… την τελευταία ημέρα του Πικ νικ Urban Festival στην πλατεία της Ρωμαϊκής Αγοράς με ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών και προβολών ταινιών (28/08-1/09).
… την όπερα Η στέψη της Ποππαίας του Claudio Monteverdi και το γκαλά όπερας Μαρία Κάλλας – Ο μύθος της όπερας που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Όπερας Θεσσαλονίκης (12 & 15/09 αντίστοιχα) στο Ωδείο της Ρωμαϊκής Αγοράς σε συνεργασία με την Εταιρεία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος.
Υποδεχτήκαμε τους μαθητές Σχολείων και το κοινό της πόλης στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της
Ρωμαϊκής Αγοράς στο πλαίσιο της συμμετοχής της Εφορείας στην Πανελλήνια δράση του ΥΠ.ΠΟ.Α. για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα «ΠΟΛ(Ε)ΙΣ» και τους μιλήσαμε για την ειδική θεματική «Η Θεσσαλονίκη από την προκασσάνδρεια εποχή μέχρι σήμερα. Ο χώρος και οι άνθρωποι» (22-24/09). Στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο φιλοξενήσαμε καλλιτεχνική βραδιά με χορευτικά, θεατρικά και μουσικά δρώμενα στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει 2017 / DHIA fest (25/09) που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ναυπλιέων, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, το Δήμο Δίου Ολύμπου και τον ΟΠΑΝΔΑ Δήμου Αθηναίων.
Μία ημέρα αργότερα, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης του Νικολάου – Μαγγίνα Ο Πατριάρχης της Αγάπης, της Ειρήνης και του Διαλόγου στην Κρυπτή Στοά της Ρωμαϊκής Αγοράς (26/09).
Ο Σεπτέμβριος έκλεισε με τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης Εστιά-ζω (29/09), που φιλοξενείται στο Επταπύργιο στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

 

 

 

You may also like...