Συνεχίζεται μέχρι την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 στο Επταπύργιο η έκθεση της Μαρίας Κομπατσιάρη με τίτλο «Εντός ορίων».
Η έκθεση αναπτύσσεται σε έναν από τους πύργους του Επταπυργίου, στον αύλειο χώρο μπροστά από αυτόν και στην απομόνωση των πρώην φυλακών και περιλαμβάνει κυρίως νέα έργα της εικαστικού, που φιλοτεχνήθηκαν με αφορμή τη συγκεκριμένη διοργάνωση.
Η Μαρία Κομπατσιάρη εμπνέεται από τον χώρο, διερευνά την ιστορία και τη σημασία του, επιδιώκει να αναπτύξει έναν διάλογο μεταξύ του μνημείου και της σύγχρονης τέχνης και να αναδείξει μέσα από αυτόν τη σημασία του Επταπυργίου.
Επιμέλεια έκθεσης: Δρ. Μαρία Δ. Καγιαδάκη, Ιστορικός Τέχνης, Μουσειολόγος / ΕΦΑΠΟΘ.
Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν τρεις ξεναγήσεις από την εικαστικό βάσει του παρακάτω προγράμματος: Σάββατο, 2 Οκτωβρίου, Σάββατο, 9 Οκτωβρίου, Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 & ώρα 12:00.
Συνεχίζεται στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») η έκθεση «Λεωφόρος της κοινωνίας των Εθνών. Ο γνωστός άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. / Αριστοτέλους-Εμπράρ: από το όραμα στην υλοποίηση», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμετοχής στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής (Biennale Architettura) της Βενετίας 2021 από την Ομάδα Επιμελητών της ελληνικής συμμετοχής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
Διάρκεια: μέχρι 21 Νοεμβρίου 2021.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.
Τον Οκτώβριο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Η σαρκοφάγος της ‘Ραμόνας’» και «Η παράσταση δεομένης Θεοτόκου με προσκύπτοντες αγγέλους στην αψίδα του Αγίου Νικολάου Ορφανού και η χαμένη λατρευτική εικόνα της Αχειροποιήτου».
H πρώτη ιστορία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021. Mε αφορμή τη σαρκοφάγο της «Ραμόνας» που εντοπίστηκε επί της οδού Γ. Ιβάνωφ στην περιοχή της Ξηροκρήνης, θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε την κοινωνική ιεραρχία, το οικονομικό υπόβαθρο, καθώς και τις εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις των αρχαίων Θεσσαλονικέων κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται στις πολυτελείς μαρμάρινες σαρκοφάγους του δυτικού νεκροταφείου της πόλης, στο πλαίσιο των νέων κοινωνικών δεδομένων που διαμορφώθηκαν από την ρωμαϊκή κατάκτηση της Μακεδονίας.
Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, εστιάζει στην παράσταση δεομένης Θεοτόκου με προσκύπτοντες αγγέλους, η οποία επιγράφεται Μ(ΗΤ)ΗΡ Θ(ΕΟ)Υ H AΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟC στις τοιχογραφίες του Αγίου Νικολάου Ορφανού, και στη σχέση της με τη χαμένη λατρευτική εικόνα της Αχειροποιήτου.
Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου και ώρα 11:30 αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα υποδεχθούν ομάδα επισκεπτών στον μακεδονικό «τάφο του Μαιευτηρίου» (Αλ. Παπαναστασίου 40). Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του θεσμού Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της ειδικής θεματικής «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!» (Heritage All Inclusive!).
Λόγω των μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
H Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη Δράση Εθνικής εμβέλειας «21» με ειδικές εκδόσεις και εκδηλώσεις που ανακοινώνονται στο e-newsletter και τη σελίδα της Εφορείας στο Facebook.
Υπενθυμίζεται ότι σ’ αυτό το πλαίσιο η Εφορεία αναλαμβάνει μία σημαντική πρωτοβουλία, τη διοργάνωση Ημερίδας με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη το πρώτο μισό του 19ου αιώνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021.
Τον Σεπτέμβριο…
… ξεκίνησε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Επταπύργιο η έκθεση της Μαρίας Κομπατσιάρη με τίτλο «Εντός ορίων». Το απόγευμα των εγκαινίων, τα οποία πραγματοποιήθηκαν χωρίς τελετή λόγω των ιδιαίτερων επιδημιολογικών συνθηκών, το φιλότεχνο κοινό είχε την ευκαιρία να δει τα έργα και να συζητήσει με την εικαστικό και με τους συντελεστές της έκθεσης. Τη διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και φορέων της πόλης, όπως η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κα. Μαρία Καραγιάννη και ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Γάκης, αλλά και πολλοί επισκέπτες (15.09.21). Λίγες μέρες μετά, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ξενάγηση της εικαστικού στην έκθεση (23.09.21).
… ολοκληρώθηκε στο Γαλεριανό Συγκρότημα η παρουσίαση των έργων Το Κατώφλι της Μαίρης Ρουσιώτη, Αναθήματα της Νάντιας Σκορδοπούλου και Στήλες Ίασης της Βιβέττας Χριστούλη, στο πλαίσιο της δια-καλλιτεχνικής δράσης «Περί Χρείας Αναπνοής – Μετά πανδημικά μέλλοντα», η οποία εντάσσεται στον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».
Αντλώντας ερέθισμα από τα αρχαία Ασκληπιεία και τη δυναμική τους ως ενεργά σύμβολα ιστορικής μνήμης που σχετίζονται με την ίαση και με αφορμή την πανδημία coronavirus, η δράση επιχείρησε την επικαιροποίηση της επαφής μας με το πολιτισμικό μας παρελθόν, για τον σχεδιασμό του μετα-πανδημικού μας μέλλοντος. Με αφετηρία αρχαία ιατρικά συγγράμματα (Γαληνός) και ιδεολογικές και φιλοσοφικές αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για την υγεία, η δράση αποτέλεσε σχόλιο και αισθητική ρήξη στην «πόλη του εγκλεισμού» που έχει προκύψει από τα μέτρα πρόληψης κατά του covid19 (5/09/21).
… συνεχίστηκε η διαδικτυακή δράση «Ιστορίες της πόλης», οι οποίες δημοσιοποιούνται μέσα από τη σελίδα της Υπηρεσίας στο Facebook (facebook/Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης).
Τον Σεπτέμβριο παρουσιάστηκαν οι ιστορίες Τάφος από το νεκροταφείο του αρχαίου οικισμού στην Πυλαία» και «Τα αρχιτεκτονικά γλυπτά στο αίθριο του τεμένους του Χαμζά Μπέη (Αλκαζάρ)».
Η πρώτη ιστορία αφορούσε έναν κιβωτιόσχημο τάφο που αποκαλύφθηκε στο νεκροταφείο του αρχαίου οικισμού στην Πυλαία και διατηρείται σήμερα ορατός κάτω από γυάλινο δάπεδο, εξωτερικά πολυκαταστήματος. Χρονολογείται στα 325-300 π.Χ. και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα λιθόκτιστου κιβωτιόσχημου τάφου αυτής της περιόδου (10.09.2021).
Η δεύτερη ιστορία εστίασε στα αρχιτεκτονικά γλυπτά της ύστερης αρχαιότητας και των βυζαντινών χρόνων που συνθέτουν τις κιονοστοιχίες του αιθρίου του τεμένους του Χαμζά Μπέη, καθώς και στο ιστορικό πλαίσιο της μεταφοράς και επανάχρησής τους στο οθωμανικό μνημείο (24.09.2021).
… η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξένησε στη Ροτόντα συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ με τίτλο «Ανάσες Φωνών». Το πρόγραμμα περιελάμβανε δέκα χορωδιακά τραγούδια των Α. Μπαλτά, C. Janequin, N. Lindberg, A. Dvorak, C. Debussy, M. Θεοδωράκη, Χ. Σαμαρά, J. Brahms, J. Whitacre και M. Castelnuovo-Tedesco, ορισμένα εκ των οποίων βασίζονται σε έργα ελλήνων και ξένων ποιητών. Το σκεπτικό της εκδήλωσης, η οποία προσεχώς θα προβληθεί από την ΕΡΤ, εστιάζει στην ανάδειξη ανθρωπιστικών αξιών, όπως η ελευθερία, η αλληλεγγύη και εν γένει η ομορφιά της ζωής (21.09.2021).
… Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετείχε στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνοντας περιήγηση ομάδας ΑμεΑ στη Ροτόντα (30.09.21). Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος του κοινού στα μνημεία ήταν ελεύθερη (25&26.09.21).
… Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης δάνεισε τρία αντικείμενα από τις συλλογές της ως συμμετοχή στη νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «ΚΑΛΛΟΣ. Η υπέρτατη ομορφιά». Πρόκειται για μία πήλινη γυναικεία προτομή από το νεκροταφείο του οικισμού της Τράπεζας της Πολίχνης, ένα ειδώλιο Ταναγραίας από τον σταθμό Σιντριβάνι του Μετρό και μία κυλινδρική πυξίδα από φαγεντιανή από το δυτικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης (29.09.21 – 16.01.22).
… η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξένησε στο Βυζαντινό Λουτρό την εικαστική εγκατάσταση – περιπατητική περφόρμανς της Χριστίνας Ελευθεριάδου με τίτλο «Ροές», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (30.09.21).
Για την ασφαλή λειτουργία, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19, τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού.
Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:
Αρχαία Αγορά: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά
Ανάκτορο Γαλερίου: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά
Ροτόντα: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά
Επταπύργιο: 10:00-17:00, Τρίτη: κλειστά
Πύργος Τριγωνίου: 10:00-17:00, Τρίτη: κλειστά
Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά
Βυζαντινό Λουτρό: Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά
Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Δευτέρα & Πέμπτη: 10:00-13:00, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά
Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»): Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-17:00, Σάββατο – Κυριακή: 9:00-15:00, Τρίτη: κλειστά