ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 2ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Οι δράσεις, οι εκδηλώσεις και οι στόχοι της “2ης Γιορτής Πολυγλωσσίας” που διοργανώνει από την Παρασκευή 30 Μαΐου έως την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Π.Θ.Ε. και με φορείς της πόλης, παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 29 Μαΐου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα συσκέψεων του δημαρχείου.Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Αντώνης Καρούμπης τόνισε ότι η περσινή πρώτη διοργάνωση ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες και έδωσε στους συμμετέχοντες την αισιοδοξία για τη συνέχιση της προσπάθειας. Από τους βασικότερους στόχους της “2ης Γιορτής Πολυγλωσσίας” διευκρίνισε ότι παραμένει η αντίσταση απέναντι σε φασίζουσες νοοτροπίες, που το τελευταίο διάστημα  έρχονται στο προσκήνιο. “Για μας δεν έχει σημασία να καταγγέλλουμε απλά. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι η παιδεία είναι η βάση από την οποία ξεκινούν και εξελίσσονται τα πάντα. Τα φοβικά σύνδρομα που απορρέουν από τη διαφορετικότητα, εξαλείφονται όταν οι άνθρωποι έρχονται κοντά και γνωρίζονται καλά μεταξύ τους” σημείωσε ο Αντώνης Καρούμπης.Από την πλευρά της η ειδική επιστήμονας σε θέματα πολυγλωσσίας και διδακτικής δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου, που συμμετέχει στην ομάδα έργου της διοργάνωσης, έκανε λόγο για μία γιορτή ανθρώπινη, συναδελφική και παιδαγωγική, που πραγματώνεται μέσα από συνεχή διάλογο και πολύ δουλειά. Όπως τόνισε “το όλο εγχείρημα ξεκίνησε ως μία πρωτοβουλία ατόμων, την οποία ο δήμος Θεσσαλονίκης αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Σήμερα απολαμβάνουμε τη στήριξη των εκπαιδευτικών και των φορέων της πόλης και προχωρούμε σε αδελφοποίηση της 2ης Γιορτής Πολυγλωσσίας με τις αντίστοιχες γιορτές στις πόλεις του Παρισιού, της Βρετάνης, του Βερολίνου και της Κρακοβίας”.Στη φετινή διοργάνωση παίρνουν μέρος 105 φορείς και προγραμματίζονται περισσότερες από 230 δράσεις σε όλους τους χώρους του δημαρχείου (φουαγιέ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα νερού, αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, υπαίθριο αμφιθέατρο).
Μεταξύ των δράσεων συμπεριλαμβάνονται:
στρογγυλές τράπεζες διαλόγου
ειδικά αφιερώματα
εκπαιδευτικά projects
ερευνητικά προγράμματα
πολυγλωσσικά εργαστήρια
βιωματικές δραστηριότητες διαπολιτισμικού χαρακτήρα
παρουσιάσεις γλωσσών
ιστορικές καταγραφές των γλωσσικών διαδρομών της Θεσσαλονίκης
εργαστήρια καλλιγραφίας
εργαστήρια graffity σε άλλες γλώσσες
δημιουργία κόμικς
εκθέσεις φωτογραφίας και εδέσματα από τοπικές κουζίνες
οργάνωση συνεντεύξεων με εκπροσώπους των γλωσσικών και πολιτιστικών κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης.
θεατρικά και μουσικά δρώμενα
Στον  αύλειο χώρο του Δημαρχείου θα στηθούν περίπτερα με τη συμμετοχή φορέων από 17 χώρες  και συγκεκριμένα από: Αίγυπτο, Αλβανία, Αρμενία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σενεγάλη, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία, Τσεχία και  Φιλανδία.
Η “2η  Γιορτή Πολυγλωσσίας” οργανώνεται σε τέσσερις θεματικούς άξονες:
την επαφή των γλωσσών και των πολιτισμών στα πλαίσια της κοινωνικής και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας
τη διαχείριση των συγκρούσεων μέσω μίας εναλλακτικής διαχείρισης της σχολικής πολυγλωσσίας με δράσεις γενικότερης διαπολιτισμικής πολιτικής που ξεκινούν από τη σχέση σχολείο-εκπαίδευση-δήμος
τις αφηγήσεις μεταξύ των γενεών σχετικά με τις γλώσσες και τους πολιτισμούς στη Θεσσαλονίκη και
τις άτυπες μορφές εκπαιδευτικής πολυγλωσσίας.
Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη “2η Γιορτή Πολυγλωσσίας” στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης:
LINK
Φωτογραφίες από τη συνέντευξη τύπου:
PHOTOS

You may also like...