Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώροΣε συνεργασία με: 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Εβραϊκό Μουσείο, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στον χώρο» επιχειρεί να ανασυνθέσει το παλίμψηστο της μεγαλύτερης εβραϊκής κοινότητας της Ελλάδας, με οδηγούς τα απτά ή λανθάνοντα «ανεξίτηλα σημάδια» της πολύχρονης εβραϊκής παρουσίας στην πόλη.
Μέσα σε τέσσερις εκθεσιακές ενότητες παρουσιάζεται η ιστορία της εβραϊκής κοινότητας, ως μια «αρχαιολογική» αναζήτηση, από την ελληνιστική εποχή, όπου ανιχνεύονται οι απαρχές της παρουσίας της, μέχρι την τραγική εξόντωσή της κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Ένα ταξίδι στο χώρο και στον χρόνο μέσα από την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που μας αποκαλύπτει μια ακόμη ιστορία της πόλης. Μια διαδρομή στην πόλη με σταθμούς – τοπόσημα που αποτυπώνουν τη θρησκευτική, κοινωνική, οικονομική και πνευματική υπόσταση της εβραϊκής κοινότητας.
Σημεία αναφοράς αποτελούν: το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, περιοχή όπου εκτεινόταν ήδη από την αρχαιότητα το εβραϊκό νεκροταφείο, η Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης όπου βρισκόταν η εβραϊκή συνοικία Rogos, το ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς στην Αριστοτέλους, κτισμένο στη θέση της περίφημης Σχολής της Alliance, η Πλατεία Ελευθερίας, το Τελωνείο στο λιμάνι, οι εμπορικές Στοές Σαούλ και Μοδιάνο, εμβληματικά κτίρια-επαύλεις στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης και ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, όπου βρίσκονταν εξαθλιωμένοι καταυλισμοί φτωχών Εβραίων (συνοικισμός Χιρς).
Αντικείμενα, πλούσιο εποπτικό και οπτικοαουστικό υλικό, στο οποίο περιλαμβάνονται και ανέκδοτα κείμενα, φωτογραφίες, χάρτες, αφηγήσεις και ηχητικά ντοκουμέντα, θα πλαισιώσουν τις θεματικές ενότητες.

Επιστημονική Οργανωτική Επιτροπή
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, διευθύντρια Α.Μ.Θ.
Ευαγγελία Στεφανή, προϊσταμένη τμήματος Εκθέσεων
Ελευθερία Ακριβοπούλου, αρχαιολόγος-μουσειολόγος
Αγγελική Κουκουβού, αρχαιολόγος.
Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Ευάγγελος Χεκίμογλου, έφορος Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Μουσειογραφικός Σχεδιασμός
Αλκμήνη Πάκα, επίκουρη καθηγήτρια ΑΠΘ, αρχιτέκτων μηχανικός
Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, αρχιτέκτων μηχανικός, Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Επιστημονικοί Σύμβουλοι
Έλλη Γκαλά-Γεωργιλά, πολιτικός μηχανικός
Τζέκι Μπενμαγιόρ, ερευνητής,Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Έρικα Περαχιά, κοινωνιολόγος, Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Οπτικοακουστικό υλικό
Angela Maria Arbelaez, ιστορικός τέχνης-δημοσιογράφος
Νίκος Χρυσικάκης, φωτογράφος-σκηνοθέτης
Φωτογραφίες
Ορέστης Κουράκης, φωτογράφος

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών».

Πρόσθετες Πληροφορίες
Ημερομηνία Έναρξης:18 Σεπτέμβριου 2011
Ημερομηνία Λήξης: Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012
Παράταση έως: Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013
Χώρος: Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων 1
Συνεργαζόμενοι Φορείς: 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Εβραϊκό Μουσείο, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Περισσότερες Πληροφορίες: Παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 2310830538 απο τις 8:00 έως και τις 14:30 (Δευτέρα – Παρασκευή)

You may also like...