Οι Βυζαντινοί Ύμνοι των Παθών συναντούν την 6η Συμφωνία του Tchaikovsky

Nekt.Karantzi_V.TsampropoulosΜεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου 2015, στις 21:00
“Παθητική”
Οι Βυζαντινοί Ύμνοι των Παθών συναντούν την 6η Συμφωνία του Tchaikovsky στους βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους η
Νεκταρία Καραντζή
Metropolitan Symphony Orchestra of Athens
Οι Βυζαντινοί Ύμνοι των Παθών συναντούν την συγκλονιστική 6η Συμφωνία του Tchaikovsky, γνωστή ως «Παθητική». Ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα όπου η Δύση συναντά την Ανατολή, μέσα στο κατανυκτικό φως και κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Στο πρώτο μέρος η καταξιωμένη ερμηνεύτρια της βυζαντινής υμνωδίας Νεκταρία Καραντζή θα ερμηνεύσει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας άλλοτε a cappella και άλλοτε με τη συνοδεία σολίστ της Metropolitan Symphony Orchestra of Athens.
Στο δεύτερο μέρος, η Metropolitan Symphony Orchestra of Athens, υπό τη διεύθυνση του Ιδρυτή της, διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρου Βασίλη Τσαμπρόπουλου θα αποδώσει ένα έργο – σταθμό στην Ιστορία της Μουσικής, την 6η Συμφωνία του Tchaikovsky. Πρόκειται για την τελευταία Συμφωνία που συνέθεσε ο μεγάλος συνθέτης λίγο καιρό πριν φύγει από τη ζωή και στην οποία αποτυπώνει έντονα, με τραγικό αλλά και μεγαλειώδη τρόπο, το προαίσθημα ή ίσως τη γνώση και την αναμονή του επικείμενου θανάτου του. Δεκαπέντε ημέρες μετά την πρώτη εκτέλεση της Παθητικής Συμφωνίας, στις 6 Νοεμβρίου του 1893 ο Tchaikovsky άφησε την τελευταία του πνοή.
Πληροφορίες για την MSO of Athens: www.msoath.weebly.com
Πρόγραμμα
Α’ μέρος
Βυζαντινοί Ύμνοι με τη Νεκταρία Καραντζή και σολίστ της MSO of Athens
Β΄ μέρος
Tchaikovsky, 6η Συμφωνία (Παθητική)
***
ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΡΑΝΤΖΗ
Η φωνή της έχει ταυτιστεί κυρίως με την βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικότερες φωνές του θρησκευτικού μέλους. Πρόκειται για τη μοναδική Ελληνίδα γυναίκα ψάλτρια με δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από 14 ετών και με ενεργό δράση στα ψαλτήρια εκκλησιών από 9 ετών, η οποία μέσα από καλλιτεχνικές εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζει προγράμματα αμιγώς αφιερωμένα στη βυζαντινή Υμνωδία και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η “ιδανική υμνωδός του βυζαντινού μέλους και της Αρχέγονης Παράδοσης”.
Οι πρώτες της ηχογραφήσεις ήταν πλάι στη φωνή του σύγχρονου Αγίου, του Όσιου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, με την παρότρυνση του οποίου ακολούθησε από την παιδική της ηλικία τη σπουδή της ψαλτικής τέχνης. Ολοκλήρωσε τη μαθητεία της στη Βυζαντινή Μουσική με πτυχίο και Δίπλωμα από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Πειραιώς, με Δάσκαλο κυρίως τον Δημήτρη Βερύκιο. Είναι επίσης γνωστή στην ελληνική μουσική σκηνή, κυρίως μέσω της μαθητείας και πολυετούς συνεργασίας της με τον κορυφαίο Δάσκαλο της Παραδοσιακής μουσικής Χρόνη Αηδονίδη, αλλά και τον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο, σε ένα καλλιτεχνικό συνδυασμό εμπνευσμένο από τους βυζαντινούς ύμνους, που συνδέει Δύση και Ανατολή και δισκογραφήθηκε από την κορυφαία Γερμανική Εταιρεία ECM.
Σημαντικές στιγμές στην πορεία της υπήρξαν οι προσκλήσεις από την περίφημη Ακαδημία Liszt στην Ουγγαρία και από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία, να παρουσιάσει εισηγήσεις για τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική σε master class. Έχει παρουσιάσει συναυλίες βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής σε χώρες, όπως: Γαλλία, Ουγγαρία, Σερβία, Τουρκία, Σκόπια, Βουλγαρία, Εσθονία, Ελβετία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ιταλία κ.α. ενώ έχει συνεργαστεί με την κορυφαία παραδοσιακή ερμηνεύτρια της Ουγγαρίας Marta Sebestyen, όπως και με την διακεκριμένη χορωδία θρησκευτικού μέλους Saint Ephraim male Choir.
Είναι επίτιμος πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών, ενώ έχει τιμηθεί για την προσφορά της στη βυζαντινή Μουσική από τον χώρο των Ιεροψαλτών, μέσω της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας – Ινστιτούτου Μελέτης της Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και του περιοδικού “Το Ψαλτήρι”. Έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μουσικής Σχολής “Χρόνης Αηδονίδης”.
Είναι επίσης Νομικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό και στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο και Διδάκτωρ Νομικής. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια ύλης με τις Νομικές Εκδόσεις Π. Σάκκουλα και το Νομικό Περιοδικό “Ποινικά Χρονικά”, υπήρξε συνεργάτης του Τομέα Ποινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει συνεργαστεί με τα δικηγορικά γραφεία του τ. Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς και Προέδρου του Ταμείου Νομικών Βασίλη Βενέτη και του Πλάτωνα Νιάδη. Είναι επίσης Νομικός Σύμβουλος και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και τύπου της Metropolitan Symphony Orchestra of Athens
Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου 2015, στις 21:00
Παθητική
Οι Βυζαντινοί Ύμνοι των Παθών συναντούν την 6η Συμφωνία του Tchaikovsky
στους βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους η Νεκταρία Καραντζή
Metropolitan Symphony Orchestra of Athens
Αίθουσα: Θέατρο
Τιμή εισιτηρίων: 10€, ενιαία
************
********
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται στα Εκδοτήρια Ticket Services Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου)
Εισιτήρια προπωλούνται και σε επιλεγμένα καταστήματα Forthnet (Πειραιά, Καλλιθέας (Θησέως), Αιγάλεω, Συντάγματος, Γλυφάδας, Αμαρουσίου. Αγίου Δημητρίου, Νέας Σμύρνης)
Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00 – 22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00 έως 01:00. Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.
Γραφείο Τύπου ΙΜΚ: Χαρά Πετρούνια
6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

You may also like...