Οι αμνοί των αγγέλων Έκθεση της Ελένης Λύρα

fanciullo_dormiente_particolareΙταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πατησίων 47 Εγκαίνια: 8 Μαΐου 2015, ώρα 20.00 Διάρκεια: 8 Μαΐου – 30 Ιουνίου 2015 Ωράριο έκθεσης: Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00 – 18.00 και Σάββατο 10.00 – 13.00 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Το Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργανώνει στον επιβλητικό του χώρο την μεγάλη έκθεση της σύγχρονης Ελληνίδας εικαστικού Ελένης Λύρα, σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού.
Υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο “Οι αμνοί των αγγέλων” οι ψηφιακές “τοιχογραφίες” της Ελένης Λύρα, παρουσιάζουν στον σύγχρονο θεατή έναν κόσμο ατμοσφαιρικό και μεταφυσικό, εξόχως εξομολογητικό και αφηγηματικό. Έναν κόσμο που δανείζεται από τον μύθο και την παράδοση, ντύνεται τα ρούχα της ανατολικής τέχνης και της βυζαντινής εικονογραφίας, πηγάζει από τον ατομικό ψυχισμό, που όμως καθώς εκτίθεται, γίνεται δημόσιος, βαθιά κοινωνικός και επίκαιρος – ιδιαίτερα στις μέρες μας.Ελένη Λύρα. Ενας καλλιτέχνης του καιρού μας. Γνωρίζει τη ζωγραφική, αισθάνεται τη γλυπτική, διαθέτει ισχυρή πολιτισμική μνήμη, παρατηρεί τον κόσμο της ιστορίας και των Μουσείων και ζεί στη κοινωνία του διαδικτυακού τόπου, στον οποίο μετέχει και η ανθρώπινη κρεατομηχανή.Ο θεατής, σε μια πρώτη ανάγνωση, χαίρεται την αναγνώριση των μορφών, θυμάται έντονα τις αρχαίες ελληνικές πτυχώσεις των αγαλμάτων, την Αναγέννηση, τον Λεονάρντο, τον Χαλεπά. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, πιθανώς να εισέλθει η μνήμη, της αναγνώρισης των εικόνων του πολέμου στο Γκόγια, τα διαλυμένα σώματα του μαχών, τα πρόσωπα του φρενοκομείου, το στρατόπεδο του Αουσβιτς. Η καλλιτέχνης, φωτογραφίζει και ζωγραφίζει, στην οθόνη του υπολογιστή και έξω από αυτή.
Τα μοντέλα της είναι παιδιά και ύφασμα. Το μέσον, υπάρχει για να κεντρίσει την φαντασία και η φαντασία για να προσεγγίσει το όραμα. Αυτό δηλαδή που ο ποιητής Ουίλιαμ Μπλέικ ονόμασε «υψηλή τέχνη». (Μαρία Μαραγκού, Κριτικός Τέχνης, Διευθύντρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης ) Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην Αθήνα Πληροφορίες Ημερομηνία: Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015 – Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 Ωράριο: 20:00 Τόπος: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πατησίων 47 Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών Είσοδος ελεύθερη

You may also like...