Ξενάγηση και εκδήλωση στο Λουτρό των Αέρηδων

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 12.00 το μεσημέρι,θα πραγματοποιηθεί στο Λουτρό των Αέρηδων, ξενάγηση στο μνημείο και στην έκθεση«ΚΑΘΑΡΣΗ»των εικαστικών: Β. Γουνελά, Χ. Μόραλη, Λ. Μπακογιάννη, Ά. Σκούρτη,Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση από το μικρό σύνολο του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου “Μαρσύας”, με ένα πρόγραμμα του οποίου το πρωταρχικό υλικό είναι παραδοσιακό,αλλά η επεξεργασία του γίνεται με σύγχρονο τρόπο.
Συνδυασμοί από φωνές, κλαρινέτο και κιθάρα θα αφηγηθούν παραδοσιακές ιστορίες για το νερό,τραγούδια για το γάμο αφιερωμένα στις γυναίκες και στην ειδική τελετή που γινόταν πριν από αυτόν στα χαμάμ και θα “καλέσουν” σκοτεινά πνεύματα, που ο θρύλος τα θέλει να κατοικούν στα νερά.
Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη λήξη της έκθεσης στις 18 Σεπτεμβρίου 2017.
Λίγα λόγια για την έκθεση
Η έκθεση εκκινεί από το πολυσήμαντο παρελθόν των λουτρικών οικοδομημάτων και αφηγείται μια κρυμμένη ιστορία, εξερευνώντας τα πολυδιάστατα κοινωνικά, ιστορικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα της λουτρικής πρακτικής. Για τους καλλιτέχνες: το χαμάμ είναι ένας χώρος όπου ο άνθρωπος γυμνός, ελεύθερος από τα επενδύματά του, που του δίνουν ιδιαίτερα επίκτητα χαρακτηριστικά (φτωχός – πλούσιος), μπαίνει σε μια διαδικασία να αντιληφθεί πως χωρίς αυτά όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, με τις ίδιες ανάγκες για χαλάρωση και κάθαρση. Ένας χώρος που κάτω από την καταλυτική επίδραση του νερού, εκτός από το σώμα χαλαρώνουν και οι αντιδράσεις απέναντι στον άλλο, τον «ξένο». Ένας χώρος που δίνει τη δυνατότητα εκτός από τη σωματική κάθαρση να προχωρήσει κανείς και στην εξίσου αναγκαία πνευματική κάθαρση. Τα έργα τους διαμηνύουν τα ηθικά και νοητικά βάρη που μοιάζουν να καταλύονται έστω και προσωρινά κατά τη λουτρική διαδικασία, μέσα από μια, αρχικά εξ’ ανάγκης αποδοχή του ξένου δίπλα μας… «Στο χαμάμ, μια μικρογραφία της κοινωνίας, δεν υπάρχουν ξένοι υπάρχουν μόνο άνθρωποι»
Τρισδιάστατες εγκαταστάσεις από κεραμικό υψηλής θερμοκρασίας (stoneware), συνθέσεις από αντικείμενα του λουτρού και όχι μόνο, ψηφιακά έργα και σχετικό ηχητικό υλικό, αποτελούν τα κύρια μέσα ερμηνευτικής προσέγγισης των εικαστικών.

You may also like...