Νόσος Parkinson: προβλήματα και προοπτικές

sssssssssssssssssssssssssssssssssss«Νόσος Parkinson: προβλήματα και προοπτικές» Συζήτηση Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 Ώρα 19:00 Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30 μ.μ. Στο πλαίσιο του Κύκλου «Η επιστήμη στη ζωή μας» Επιμέλεια Κύκλου: Ηλίας Κούβελας, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών Τα προβλήματα και τις προοπτικές θεραπείας της νόσου Parkinson θα συζητήσουν διακεκριμένοι έλληνες επιστήμονες, στο πλαίσιο του επιτυχημένου κύκλου εκδηλώσεων του Megaron Plus «Η επιστήμη στη ζωή μας». Η νόσος Parkinson είναι μία νευροεκφυλιστική νόσος που επηρεάζει σημαντικό τμήμα του πληθυσμού παγκοσμίως –είναι η δεύτερη σε συχνότητα εκφυλιστική νόσος του νευρικού συστήματος μετά τη νόσο Alzheimer. Οι ασθενείς εμφανίζουν κινητικά και μη κινητικά συμπτώματα, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής και των ιδίων, αλλά και των οικείων τους. Η αιτιολογία της νόσου δεν είναι γνωστή στην μεγάλη πλειονότητα των περιστατικών, ωστόσο επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι σε ορισμένα περιστατικά, ιδιαίτερα πρώιμης έναρξης, υπάρχει σημαντική συμμετοχή του γενετικού παράγοντα. Οι υπάρχουσες θεραπείες αντιμετωπίζουν εν μέρει αρκετά από τα συμπτώματα της νόσου, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική θεραπεία που να αναστέλλει τη νευροεκφύλιση. Στην εκδήλωση θα αναπτυχθούν θέματα σχετικά με την κλινική εικόνα της ασθένειας και την επίδρασή της στην καθημερινότητα των ασθενών, καθώς και οι υπάρχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Επιπλέον, θα αναφερθούν νεότερα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τους παθογενετικούς παράγοντες της νόσου, και την προσδοκία οι γνώσεις αυτές να οδηγήσουν σε καινοτόμες θεραπευτικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων των βλαστικών κυττάρων.

Η νόσος Parkinson δεν είναι μόνο ένα ιατρικό πρόβλημα, είναι παράλληλα και κοινωνικό, δεδομένου ότι έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον των ασθενών αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο.
Θα μιλήσουν οι: Μαρία Σταμέλου, νευρολόγος, επίκουρη καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Marburg και Υπεύθυνη Τμήματος Κινητικών Διαταραχών του Νοσοκομείου «Υγεία», ο Γιώργος Τάγαρης, νευρολόγος, διευθυντής ΕΣΥ-Νευρολογική Κλινική ΠΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», η Ρεβέκκα Μάτσα, ερευνήτρια Α, υπεύθυνη Εργαστηρίου Κυτταρικής και Μοριακής Νευροβιολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur και ο Λεωνίδας Στεφανής, καθηγητής Νευρολογίας και Νευροβιολογίας, διευθυντής Β΄
Νευρολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος και θα συντονίσει τη συζήτηση από κοινού με την επιμελητή του Κύκλου Εκδηλώσεων «Η Επιστήμη στη ζωή μας», Ηλία Κούβελα, ομότιμο καθηγητή Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι της Εταιρείας «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Κίνηση» και της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας (Κλάδος Κινητικών Διαταραχών).

Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους.
Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής http://www.megaron.gr

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr

Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...