Ντοκιμαντέρ : H γυναίκα με τους πέντε ελέφαντες | (29/9)

tttttttttttttrrrrrrraaaaaaaaaahhhhhhhaaaniΤου σινεμά, της μνήμης, της γλώσσας, της λογοτεχνίας Η γυναίκα με τους πέντε ελέφαντες (Γερμανία/ Ελβετία 2009, 97´). Ντοκιμαντέρ του Vadim Jendreyko. Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015, 20:30, Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 3661000. Είσοδος ελεύθερη. Η γυναίκα με τους πέντε ελέφαντες (Γερμανία/ Ελβετία 2009, 97´) του Vadim Jendreyko. Η ΓΥΝΑΙΚΑ: Ανάμεσα σε δυο δικτατορίες, τη δίνη του πολέμου και τα πέντε μεγάλα έργα του Ντοστογιέφσκι:  Svetlana Geier (* 1923 Κίεβο, Σοβιετική Ένωση, + 2010 Freiburg im Breisgau), η μεγαλύτερη μεταφράστρια ρωσικής λογοτεχνίας στα Γερμανικά. Στα 15 της ζει τις πολιτικές εκκαθαρίσεις του Στάλιν, στα 18 την εκτέλεση 30.000 Εβραίων στο Κίεβο από τους SS, στα 20 μεταφέρεται σε στρατόπεδο για εργάτες από την Ανατολική Ευρώπη στο Dortmund.
Ζει τη φρίκη του πολέμου, πάντα όμως συναντά στο δρόμο της ανθρώπους με τόλμη και θάρρος που στέκονται στο πλευρό της και τη βοηθούν να επιβιώσει.

Μετά τον πόλεμο μένει στη Γερμανία, σπουδάζει Γερμανική Φιλολογία, μεταφράζει ρωσική λογοτεχνία στα Γερμανικά, διδάσκει σε πολλά Πανεπιστήμια, αποκτά παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα.

Στα 85 της πια επισκέπτεται για πρώτη φορά τον τόπο των παιδικών της χρόνων στην Ουκρανία. Στο ταξίδι της αυτό τη συνοδεύει ο σκηνοθέτης Vadim Jendreyko.

Συνυφαίνοντας παγκόσμια ιστορία με τη ζωή και το λογοτεχνικό έργο της Swetlana Geier, το ντοκιμαντέρ μιλάει για μεγάλο πόνο, σιωπηλούς παραστάτες, αναπάντεχες ευκαιρίες και μια μεγάλη αγάπη για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία.
ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ:
«Έγκλημα και τιμωρία», «Ο ηλίθιος», «Οι δαιμονισμένοι», «Οι αδερφοί Καραμάζοφ», «Ο έφηβος»

Το Goethe-Institut Athen παρουσιάζει το συγκλονιστικό αυτό ντοκιμαντέρ και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μετάφρασης (30/9).

Διακρίσεις (μια επιλογή): Μεγάλο Βραβείο στο International Film Festival Listapad, Minsk, Βραβείο για την Καλύτερη Κάμερα στο Rencontres Internationales du Documentaire de Montreal, Prix Italia 2011, Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Silverdocs, Washington DC κ.ά.

Η ταινία προβάλλεται σε γερμανική και ρωσική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Website της ταινίας (με τρέιλερ)
http://www.5elefanten.ch/Intro

You may also like...