Ντοκιμαντέρ Λευκό αίμα (D 2011, ZDF/ARTE, 74´) της Regine Dura

Ντοκιμαντέρ Λευκό αίμα (D 2011, ZDF/ARTE, 74´) της Regine Dura
Ένα όχι και τόσο γνωστό κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας
Παρουσία της σκηνοθέτιδος
Πέμπτη
13 Μαρτίου
2014, 20:30
Werner_Archiv_ZeitungenGoethe-Institut Athen

Ομήρου 14-16,
Τηλ. 210 36 61 000

Είσοδος ελεύθερη
Μετά την προβολή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με την σκηνοθέτιδα και τον διδάσκοντα αναλυτή Νίκο Τζαβάρα.Το 1948, τότε που στη Νότιο Αφρική ξεκινούσε η εποχή του απαρτχάιντ, μια Νοτιοαφρικανή παιδοψυχολόγος ταξίδεψε με πρωτοβουλία ενός πρακτορείου υιοθεσιών, το οποίο είχε ιδρυθεί από δεξιών πεποιθήσεων Μπόερς, στη Γερμανία και επέλεξε από ορφανοτροφεία 83 Γερμανόπουλα.
Κριτήριο επιλογής στη μαζική αυτή υιοθεσία ήταν η «ράτσα». Το «άριο αίμα» των αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας 2 έως 14 χρονών, θα βοηθούσε τη μειονότητα των Μπόερς στην Νότιο Αφρική «να παραμείνει λευκή σε μια μαύρη χώρα».
Ανάμεσα σ’ αυτά τα παιδιά, θύματα μιας ιδεολογίας, ήταν και οι Werner Schellack και Peter Ammermann, 2 και 8 χρονών αντιστοίχως όταν έφτασαν το 1948 στην Κέιπ Τάουν. Στην ταινία αφηγούνται την ιστορία της ζωής τους, η οποία αντικατοπτρίζει με ασυνήθιστο τρόπο και ένα λιγότερο γνωστό κεφάλαιο της γερμανικής και νοτιοαφρικανικής μεταπολεμικής ιστορίας.
Η ταινία συμμετείχε στα φεστιβάλ Max Ophüls-Preis, Ντοκιμαντέρ του Αμβούργου, Nordic Filmdays Lübeck, Film Festival Documentarist Istanbul.
Γλώσσα της ταινίας: Γερμανικά/Αγγλικά/Afrikaans με γερμανικούς και ελληνικούς υπότιτλους
Γλώσσα της συζήτησης: Γερμανικά/Ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση
Regine Dura (ΡεγκίνεΝτούρα)
Σκηνοθέτις, σεναριογράφος, δραματουργός
Μετά τις σπουδές της στη Θεατρολογία, τον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση εργάστηκε στην παραγωγή ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο και το Λονδίνο, μεταξύ άλλων για την Wim Wenders Produktion, την Darlow Smithson Films και την European Film Academy. Συμμετείχε στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ Media Art για Νέους Βερολίνο 2006 και υπήρξε συνεπιμελήτρια του Φεστιβάλ “SPLICE IN” – Gender and Politics in Afghanistan and Neighbouring Countries. Υπήρξε υπότροφος των MEDIA, FFF (Γερμανική Υπηρεσία Προώθησης του Κινηματογράφου), DEFA (Ίδρυμα για τη Διατήρηση της Κινηματογραφικής Κληρονομιάς της πρώην Α. Γερμανίας και την Προώθηση της Τέχνης του Κινηματογράφου) και είναι τώρα, 2013/2014, υπότροφος της Villa Tarabya στην Κωνσταντινούπολη.
Από το 2000 συνεργάζεται με τον Γερμανό σκηνοθέτη του θεάτρου-ντοκουμέντου Hans-Werner Kroesinger. Tο τελευταίο θεατρικό έργο-ντοκουμέντο, «1914/2014 – Πεδίο Μάχης η Μνήμη», του Hans-Werner Kroesinger και της Regine Dura, όπως και η έκθεση «Open Spaces», υλοποιήθηκε για το Goethe-Institut στο πλαίσιο του ομώνυμου πρότζεκτ των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Από το Μάρτιο του 2014 θα παρουσιαστεί στο Βελιγράδι, στην Κωνσταντινούπολη, στο Σαράγεβο και το Βερολίνο (στο HAU Hebbel am Ufer).

 Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό: Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 3661 043
www.goethe.de/athen

 

 

You may also like...