Νοέμβριος στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Νοέμβριος στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού διοργανώνουν στο Βυζαντινό Λουτρό μία μουσική βραδιά με τραγούδια από τη δημοτική παράδοση από το φωνητικό σύνολο ΗΧΩ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του μνημείου από τον Κωνσταντίνο Θ. Ράπτη, Δρ. Αρχαιολόγο – Βυζαντινολόγο της Εφορείας.

Από την Παρασκευή 22 μέχρι και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο πρόγραμμα OPEN HOUSE Thessaloniki 2019, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στην Αψιδωτή Αίθουσα Γαλεριανού Ανακτόρου, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στο Βυζαντινό Λουτρό, στη Ροτόντα, στο Επταπύργιο, στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») και στο Μπεζεστένι.

Συνεχίζεται στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς η περιοδική έκθεση «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εμπλουτίστηκε με 4φυλλο δίγλωσσο φυλλάδιο, μέσω του οποίου ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για τα εκτιθέμενα αντικείμενα.

Συνεχίζεται στη Ροτόντα η έκθεση «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα», η οποία παρουσιάζει αντίγραφα εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Ραβέννας (5ος-6ος αι.) σε συνομιλία με φωτογραφίες εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Θεσσαλονίκης της παλαιοχριστιανικής περιόδου, αλλά και με τα πρωτότυπα ψηφιδωτά της Ροτόντας. Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Ραβέννας και παρουσιάζει τα εξαιρετικής τέχνης και παγκοσμίου φήμης ψηφιδωτά των δύο πόλεων, δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει μέσα από αυτά τον πολιτιστικό πλούτο της Ραβέννας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και να εξοικειωθεί με την τέχνη του ψηφιδωτού.

Συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα εντοίχια ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης: ένας κόσμος καμωμένος από γυαλί και πέτρα», το οποίο συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Εξαιρετικής ποιότητας και σπανιότητας ψηφιδωτά διατηρούνται σε μνημεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και στις αποθήκες και την έκθεση του Μουσείου. Ξεκινώντας από τη Ροτόντα, περνώντας από το Μουσείο και καταλήγοντας στο εργαστήριο συντήρησης οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν στην τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού, να ενημερωθούν για τις τεχνικές συντήρησης και διατήρησής τους και να καταρτιστούν ως προς τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα αυτό. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται παρουσίαση της έκθεσης «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα».

Διάρκεια προγράμματος: έως τον Μάιο του 2020

Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 15-20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Συμμετοχή μετά από δήλωση: 2310204868 (εσωτ. 107).

 

 

 Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης …

… φιλοξένησε στη Ροτόντα, στο πλαίσιο των 54ων Δημητρίων, τη συναυλία «Lachrimae Lyrae» με τους Σωκράτη Σινόπουλο και LAchéron (1/10).

… παρουσίασε στο Βυζαντινό Λουτρό την περφόρμανς της Αλεξίας Βούσβουρα «Η Δηιάνειρα της διπλανής πόρτας» (12-21/10).

… προσκάλεσε στο Επταπύργιο την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος τέλεσε τα θυρανοίξια του πρόσφατα ανακαινισθέντος παρεκκλησίου του Αγίου Ελευθερίου.

… φιλοξένησε στη Ροτόντα εκδήλωση της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης», με την οποία εγκαινιάστηκε το Παγκόσμιο Δίκτυο Βυζαντινών Πόλεων.

… συνδιοργάνωσε με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα εντοίχια ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης: ένας κόσμος καμωμένος από γυαλί και πέτρα», με σκοπό τη γνωριμία των μαθητών με τον κόσμο των εντοίχιων ψηφιδωτών.

… παρουσίασε τις εκθέσεις «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα» (Ροτόντα) και «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου» (Μουσείο Αρχαίας Αγοράς).

 

 

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο της ΕΦΑΠΟΘ, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε στο efapoth@culture.gr.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Επταπύργιο, 540 03, Τ.Θ. 184 32, τηλ.: 2313 310400, fax: 2310 247106 / Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών, Ροτόντα, Πλατεία Αγίου Γεωργίου,  τηλ.: 2310 204868, 2310 209545, fax: 2310 212217.

Σύνταξη-επιμέλεια e-Newsletter:  Μαρία Δ. Καγιαδάκη, Ιστορικός Τέχνης ΕΦΑΠΟΘ.

You may also like...