Νοέμβριος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, στις 11:30, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί σε έναν περίπατο στο Γαλεριανό ανάκτορο. Πρόκειται για τον πρώτο από έναν κύκλο Κυριακάτικων Περιπάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γνωρίσουμε όψεις της πόλης και της ιστορίας της μέσα από επισκέψεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Από την Κυριακή 7 Νοεμβρίου και μέχρι τον Ιούνιο του 2022 την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα αρχαιολόγοι της Εφορείας θα υποδέχονται ομάδες επισκεπτών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους – τοπόσημα της σύγχρονης πόλης που καθορίζουν τη φυσιογνωμία της.

Δηλώσεις συμμετοχής: Παρασκευή 29/10 – Παρασκευή 05/11, 10:00 – 13:00, 2310 269622.

Κατά την επίσκεψη θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα από τον νόμο πιστοποιητικά.

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, στις 11:30, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης οργανώνει περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Διοικητηρίου. Ομάδα επισκεπτών θα ξεναγηθεί από αρχαιολόγους της Εφορείας στα σημαντικά ευρήματα που καλύπτουν χρονικά ένα ευρύ φάσμα της ζωής της πόλης, από την ίδρυσή της μέχρι την οθωμανική περίοδο.

Δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα 01/11 – Παρασκευή 19/11, Δευτέρα – Τετάρτη & Παρασκευή,  10:00-13:00, 2310 221266.

Ο αριθμός των συμμετοχών θα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα από τον νόμο πιστοποιητικά.

Συνεχίζεται στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») η έκθεση «Λεωφόρος της κοινωνίας των Εθνών. Ο γνωστός άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. / Αριστοτέλους-Εμπράρ: από το  όραμα στην υλοποίηση», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμετοχής στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής (Biennale Architettura) της Βενετίας 2021 από την Ομάδα Επιμελητών της ελληνικής συμμετοχής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια: μέχρι 21 Νοεμβρίου 2021.

Συνεχίζεται η συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «ΚΑΛΛΟΣ. Η υπέρτατη ομορφιά», με τον δανεισμό τριών αντικειμένων από τις συλλογές της (https://cycladic.gr/page/kallos-i-ipertati-omorfia, 29.09.2021-16.01.2022). Πρόκειται για μία πήλινη γυναικεία προτομή από το νεκροταφείο του οικισμού της Τράπεζας της Πολίχνης (φωτ.), ένα ειδώλιο Ταναγραίας από τον σταθμό Σιντριβάνι του Μετρό και μία κυλινδρική πυξίδα από φαγεντιανή από το δυτικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές  αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Νοέμβριο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Emmanuel Clément Bénigne Miller (1812-1886)» και «Θωράκια με ανάγλυφα ζώα ως σπόλια στον θυραίο Πύργο του Επταπυργίου».

H πρώτη ιστορία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 και αναφέρεται στην σταδιοδρομία του Ε. Μιλέρ, του Γάλλου παλαιογράφου, ο οποίος το Νοέμβριο του 1864 οργάνωσε και πραγματοποίησε την αρπαγή των τεσσάρων αμφίγλυφων πεσσών της Στοάς των Ειδώλων, των γνωστών Μαγεμένων, που κοσμούσαν το κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης.

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, εστιάζει στα θωράκια μεσοβυζαντινών χρόνων με ανάγλυφα ζώα που είναι εντοιχισμένα σε δεύτερη χρήση στην κύρια όψη του θυραίου πύργου του Φρουρίου του Επταπυργίου.

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη Δράση Εθνικής εμβέλειας «21» με ειδικές εκδόσεις και εκδηλώσεις που ανακοινώνονται στο e-newsletter και τη σελίδα της Εφορείας στο Facebook.

#greece2021, #drasi21

Υπενθυμίζεται ότι σ’ αυτό το πλαίσιο η Εφορεία αναλαμβάνει μία σημαντική πρωτοβουλία, τη διοργάνωση Ημερίδας με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη το πρώτο μισό του 19ου αιώνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021.

Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021 θα εγκαινιαστεί στο Palazzo Pretorio της Cittadella στην Ιταλία έκθεση με τίτλο «Muro che uniscono. Salonicco a Cittadella (Walls that Unite. Thessaloniki to Cittadella)» που διοργανώνεται από τον Δήμο της ιταλικής πόλης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το MOMus. To τμήμα της έκθεσης που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την Εφορεία μας με (υπό)τιτλο «Acropolis di Salonicco. Sguardi nel tempo passato, presente e futurο» περιλαμβάνει 56 εκθέματα —κινητά ευρήματα, αντίγραφα βυζαντινών ψηφιδωτών και γλυπτών και νεώτερα αντικείμενα— και πλούσιο εποπτικό υλικό, είναι αφιερωμένη στην βυζαντινή, οθωμανική και νεώτερη Θεσσαλονίκη και επικεντρώνεται στην Ακρόπολη και το φρούριο του Επταπυργίου.

Διάρκεια έκθεσης 20.11.2021-31.3.2022.

Τον Οκτώβριο …

…  αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης υποδέχτηκαν ομάδα επισκεπτών στον μακεδονικό «τάφο του Μαιευτηρίου»  (Αλ. Παπαναστασίου 40). Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του θεσμού Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της ειδικής θεματικής «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!» (Heritage All Inclusive!) (3.10.21).

… η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξένησε στη Ροτόντα την απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Φέτος τιμήθηκε το ζευγάρι που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, ο δρ. Uğur Şahin και η δρ. Özlem Türeci. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την πρώτη παρουσίαση του διεθνούς καινοτόμου Εκπαιδευτικού Προγράμματος MakeMusiCovit!, σε μια πρωτότυπη υβριδική συναυλία πανευρωπαϊκής μουσικής συνεργασίας, που σχεδιάστηκε εν μέσω πανδημίας υπό τη διεύθυνση του Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη (συνθέτη) και της Safira Antzus Ramos (μαέστρου). Παράλληλα με το μουσικό έργο και μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και της τεχνικής του projection mapping, παρουσιάστηκαν σε τρεις μεγάλες κόγχες του μνημείου εικόνες από τα μοναδικά ψηφιδωτά της Ροτόντας.

Τη βράβευση τίμησαν με την παρουσία τους κορυφαίες προσωπικότητες από την Ευρώπη, όπως η Mary McAleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας, η Tarja Halonen, π. Πρόεδρος της Φινλανδίας, η Rita Süssmuth, π. Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, καθώς και ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης,  Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά. Την παρουσίαση της τελετής απονομής έκανε ο δημοσιογράφος και Διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή, Αλέξης Παπαχελάς (13.10.2021).

… ολοκληρώθηκε η έκθεση της Μαρίας Κομπατσιάρη με τίτλο «Εντός ορίων». Η έκθεση αναπτύχθηκε σε έναν από τους πύργους του Επταπυργίου, στον αύλειο χώρο μπροστά από αυτόν και στην απομόνωση των πρώην φυλακών και περιελάμβανε κυρίως νέα έργα της εικαστικού, που φιλοτεχνήθηκαν με αφορμή τη συγκεκριμένη διοργάνωση.  Η Μαρία Κομπατσιάρη αντλώντας έμπνευση από τον χώρο, διερεύνησε την ιστορία και τη σημασία του, επιδίωξε να αναπτύξει έναν διάλογο μεταξύ του μνημείου και της σύγχρονης τέχνης και να αναδείξει μέσα από αυτόν τη σημασία του Επταπυργίου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης η εικαστικός πραγματοποίησε 4 ξεναγήσεις. Επιμέλεια έκθεσης: Δρ. Μαρίας Δ. Καγιαδάκη, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (15.10.21).

… συνεχίστηκε η διαδικτυακή δράση «Ιστορίες της πόλης», οι οποίες δημοσιοποιούνται μέσα από τη σελίδα της Υπηρεσίας στο Facebook (facebook/Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης).

Τον Οκτώβριο παρουσιάστηκαν οι ιστορίες «Ρωμαϊκές σαρκοφάγοι στη Δυτική νεκρόπολη της Θεσσαλονίκης» και «Η παράσταση δεομένης Θεοτόκου με προσκύπτοντες αγγέλους στην αψίδα του Αγίου Νικολάου Ορφανού και η χαμένη λατρευτική εικόνα της Αχειροποιήτου».

Στην πρώτη ιστορία, με αφορμή τη σαρκοφάγο της «Ραμόνας» που εντοπίστηκε επί της οδού Γ. Ιβάνωφ στην περιοχή της Ξηροκρήνης, προσπαθήσαμε να σκιαγραφήσουμε την κοινωνική ιεραρχία, το οικονομικό υπόβαθρο, καθώς και τις εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις των αρχαίων Θεσσαλονικέων κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια έτσι όπως αποτυπώνονται στις πολυτελείς μαρμάρινες σαρκοφάγους του δυτικού νεκροταφείου της πόλης, στο πλαίσιο των νέων κοινωνικών δεδομένων που διαμορφώθηκαν από την ρωμαϊκή κατάκτηση της Μακεδονίας (8.10.2021).

Η δεύτερη ιστορία εστίασε στην παράσταση δεομένης Θεοτόκου με προσκύπτοντες αγγέλους, η οποία επιγράφεται Μ(ΗΤ)ΗΡ Θ(ΕΟ)Υ H AΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟC στις τοιχογραφίες του Αγίου Νικολάου Ορφανού, και στη σχέση της με τη χαμένη λατρευτική εικόνα της Αχειροποιήτου (22.10.2021).

… Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης δάνεισε τρία αντικείμενα από τις συλλογές της ως συμμετοχή στη νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «ΚΑΛΛΟΣ. Η υπέρτατη ομορφιά» (29.09.21 – 16.01.22).

 Για την ασφαλή λειτουργία, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19, τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού.

Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:

Αρχαία Αγορά: 8:00-15:00, Τρίτη: κλειστά

Ανάκτορο Γαλερίου: 8:00-15:00, Τρίτη: κλειστά

Ροτόντα: 8:00-15:00, Τρίτη: κλειστά

Επταπύργιο: 8:00-15:00, Τρίτη: κλειστά

Πύργος Τριγωνίου: 8:00-15:00, Τρίτη: κλειστά

Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά

Βυζαντινό Λουτρό: Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά

Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Δευτέρα & Πέμπτη: 10:00-13:00, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά

Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»): Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-17:00, Σάββατο – Κυριακή: 9:00-15:00, Τρίτη: κλειστά

You may also like...