Συνεχίζεται στη Ροτόντα η έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η έκθεση εστιάζει αφενός στη χρήση των θρησκευτικών μνημείων ως προσωρινή στέγη των προσφύγων, όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αφετέρου στη μεταφορά και διάσωση, από τις προσφυγικές οικογένειες, πολλών κειμηλίων, κυρίως φορητών εικόνων, από τις περιοχές προέλευσής τους, όπως την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, με την παρουσίαση, για πρώτη φορά σε έκθεση, 36 εικόνων και θρησκευτικών κειμήλιων.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη, με τίτλο «Οι πρόσφυγες στα μνημεία της Θεσσαλονίκης», μέσα από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, ταχυδρομικά δελτάρια και αποκόμματα εφημερίδων, αποτυπώνεται η εικόνα της πόλης κατά την κρίσιμη δεκαετία 1912-1922, στη διάρκεια της οποίας, τα μνημεία, μετά την απελευθέρωση, έγιναν τόποι εγκατάστασης πολλών προσφύγων, είτε από τις βαλκανικές χώρες (1912-1917), είτε πυρόπληκτων μετά την πυρκαγιά του 1917, είτε της Μικρασιατικής Καταστροφής (1919-1922), που αποτελεί και την κορύφωση της περιόδου αυτής. Στο δεύτερο μέρος της ίδιας ενότητας παρουσιάζεται η Μικρασιατική Εκστρατεία και ειδικότερα, η απομάκρυνση των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, καθώς και το ταξίδι της προσφυγιάς προς τη Θεσσαλονίκη. Η ενότητα ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση στην πόλη, και ειδικότερα στην περιοχή της ακρόπολης, όπου κτίστηκε σειρά πρόχειρων κατασκευών και οικιών σε επαφή με τα βυζαντινά οχυρωματικά τείχη, αλλά και σε ναούς, και ιδίως στον ναό της Αχειροποιήτου.
Το εποπτικό υλικό της ενότητας παραχωρούν προς χρήση το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το ΕΛΙΑ – ΜΙΕΤ, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη-Αρχείο Μιράντας Μυράτ, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς, το Κέντρο Ιστορίας Δήμου Θεσσαλονίκης, η Library of Congress, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, η Source gallica.bnf.fr / Bibliothèque Nationale de France, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Θεματοφύλακας MoMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αρχείο Fred Boissonnas, καθώς και οι ιδιώτες Παναγιώτης Ελευθερίου, Γιώργος Κωνσταντινίδης και Βύρων Μήτος.
Στη δεύτερη ενότητα, «Κειμήλια προσφύγων», παρουσιάζονται κειμήλια που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, όπως φορητές εικόνες που ανήκουν σε ιδιώτες για τους οποίους η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης εξέδωσε απόφαση κυριότητας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Αναστασία Γεράκη, Γεώργιος Γκαβέσης, Χρήστος Δρακούλης, Αριστείδης Κεσόπουλος, Βασιλική Κορομηνά, Γεώργιος Κυριαζής, Δημήτρης Μακρίδης, Ειρήνη Μποζίνου, Βαρβάρα Τσαχιρίδου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Θεανώ Χατζηπασχάλη, Ηρακλής Ξανθόπουλος, Μαρί Πισκουλιάν), και παλαίτυπα από την ιδιωτική συλλογή του Αριστείδη Κεσόπουλου. Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε με τις Ιερές Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, καθώς και Νεαπόλεως και Σταυρούπολεως, οι οποίες δάνεισαν για την έκθεση εικόνες και εξαπτέρυγα που δώρισαν σε αυτές πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία και κοσμούν σήμερα τους ναούς τους.
Εννέα από τις εικόνες της έκθεσης συντηρήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς.
Διάρκεια έκθεσης: έως 31 Δεκεμβρίου 2022
Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 11:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί σε έναν «Κυριακάτικο περίπατο» στην έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες» στη Ροτόντα.
Δηλώσεις συμμετοχής στο 2310 204868, από Τρίτη 1/11 μέχρι την Πέμπτη ο3/11/2022, 11:00-12:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει κάθε μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.
Η ιστορία του Νοεμβρίου, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, με τίτλο «Ρωμαϊκές σαρκοφάγοι / οθωμανικές κρήνες. Οι μεταβολές ενός μνημείου στο πέρασμα των χρόνων» αναφέρεται σε οθωμανικές κρήνες που φέρουν ως λεκάνη ρωμαϊκή σαρκοφάγο.
Τον Οκτώβριο …
… συνεχίστηκε στη Ροτόντα η έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
… φιλοξενήσαμε στη Ροτόντα την τελετή απονομής του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», το οποίο έλαβε τη φετινή χρονιά ο Μαέστρος Daniel Barenboim. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (11.10.23).
… φιλοξενήσαμε στο Βυζαντινό Λουτρό, στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Δημητρίων, μέρος του project «Βυζαντινό Λουτρό, Συναντήσεις, Θεσσαλονίκη», σκοπός του οποίου ήταν η σύνδεση της πόλης και της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας με το συγκεκριμένο μνημείο μέσα από συζητήσεις, εγκαταστάσεις, περφόρμανς, μουσική και άλλες δράσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. https://www.facebook.com/eyeswalk (16-21.10.22).
…. στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης» (facebook/Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης) παρουσιάστηκε η ιστορία «Ο άγιος Δημήτριος στα ψηφιδωτά της βασιλικής του» που αφορά στις ψηφιδωτές απεικονίσεις του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, αγίου Δημητρίου, στην πρωτοβυζαντινή προσκυνηματική βασιλική του. (21.10.2022).
… ολοκληρώθηκε στο Γενί Τζαμί η έκθεση «Προς Τιμήν στον Δάσκαλο», αφιερωμένη στον εικαστικό καλλιτέχνη και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Γιώργο Τσακίρη (20.10.22).
… φιλοξενήσαμε στο Γαλεριανό Συγκρότημα διοργάνωση του Σωματείου Φίλων του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης που περιελάμβανε μουσική εκδήλωση από το σύνολο Spira Minore και τη Δήμητρα Κατιώνη και ξενάγηση (23.10.2022).
… πραγματοποιήσαμε περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Διοικητηρίου, στο πλαίσιο των Κυριακάτικων Περιπάτων σε μνημεία της πόλης (23.10.2022).
Για την ασφαλή λειτουργία, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19, τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού.
Οι επισκέπτες πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.
Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:
Μουσείο Αρχαίας Αγοράς: 8:30-15:30, Τρίτη: κλειστά
Ροτόντα: 8:30-15:30, Τρίτη: κλειστά
Επταπύργιο: 8:30-15:30, Τρίτη: κλειστά
Πύργος Τριγωνίου: 8:30-15:30, Τρίτη: κλειστά, από 14/11/2022: κλειστά
Γαλεριανό Συγκρότημα: 8:30-15:30, Τρίτη: κλειστά, από 14/11/2022: κλειστά
Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά
Βυζαντινό Λουτρό: Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά
Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Δευτέρα & Πέμπτη: 10:00-13:00, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά