Να τραγουδάς και να αγωνίζεσαι Tocar y luchar

ggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggΗ Κινηματογραφική λέσχη Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη της και τους φίλους της, στη 8η προβολή για τη σεζόν 2015-2016 με την ταινία: Να τραγουδάς και να αγωνίζεσαι Tocar y luchar Χορηγία της πρεσβείας της Βενεζουέλας Η προβολή θα γίνει την  Δευτέρα  25/1/2016   ώρα 9:00μμ στον κινηματογράφο Βακούρα Ι Την ταινία θα προλογίσει ο κριτικός κ. Στέφανος Τσιτσόπουλος Σας περιμένουμε!! Να τραγουδάς και να αγωνίζεσαιTocar y lucharΧορηγία της πρεσβείας της Βενεζουέλας Βενεζουέλα 2006 Διάρκεια:70’ Σκηνοθεσία: Alberto Arvelo Η Ορχήστρα Νέων της Βενεζουέλας είναι μια από τις πιο αξιόλογες και σημαντικές ορχήστρες του κόσμου. Το Σύστημα απαρτίζεται από μια σειρά Παιδικών και Νεανικών Ορχηστρών και Χορωδιών που εδρεύουν σε εκατοντάδες πόλεις και κοινότητες της χώρας. και επηρεάζει άμεσα περισσότερα από 250.000 παιδιά. Μπορούν να έχουν ένα μουσικό όργανο στα χέρια τους από την ηλικία των τριών ετών. Η μαγευτική ιστορία του Συστήματος της Ορχήστρας Νέων της Βενεζουέλας. Κάτω από τη σκηνοθετική ματιά του Alberto Arvelo παρακολουθούμε την προέλευση του οργανισμού, μέσα από τα λόγια των ιδρυτικών μελών του, καθώς και την εξέλιξή του μέσα από τις ζωές μερικών ανερχόμενων καλλιτεχνών του. Περιλαμβάνοντας συνεντεύξεις πολλών μουσικών παγκοσμίου φήμης (Placido Domingo, Claudio Abbado, Sir Simon Rattle, Guiseppe Sinopoli και Eduardo Mata) η ταινία είναι μια εμπνευσμένη ιστορία κουράγιου, αποφασιστικότητας, φιλοδοξίας και αγάπης που μας δείχνει ότι μόνο αυτοί που ονειρεύονται μπορούν να επιτύχουν το ακατόρθωτο…
Μια καταπληκτική ιστορία που άρχισε πριν από 40 χρόνια, όταν ο Βενεζουελάνος οικονομολόγος Jose Antonio Abreu ξεκίνησε ένα πείραμα συγκεντρώνοντας σ’ ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων έντεκα μη προνομιούχα παιδιά και δίνοντάς τους μουσικά όργανα να παίξουν.
Στην ταινία μαθαίνουμε ότι τότε η Βενεζουέλα είχε μόνο δύο ορχήστρες, στελεχωμένες σχεδόν αποκλειστικά από αλλοδαπούς. Ήταν αδύνατο για τους νεαρούς Βενεζουελάνους να παίξουν σε αυτές, ούτε υπήρχε τρόπος να εκπαιδευτούν. Ο Jose Antonio Abreu όμως το άλλαξε αυτό. Όχι μόνο μαέστρος αλλά και οικονομολόγος και πολιτικός (ο νεώτερος γερουσιαστής στην ιστορία της Βενεζουέλας), διέθετε τη μουσική κατάρτιση, τις επαφές αλλά και το ζήλο. Ίδρυσε μια Ορχήστρα Νέων. Μετά μια άλλη και μια ακόμα. Αφύπνισε συνειδήσεις σε μεγάλη κλίμακα, περιγράφοντας τη μουσική ως ένα μέσο για να κρατηθούν τα παιδιά από τις κακόφημες περιοχές μακριά από τους δρόμους, εμποτίζοντας τα με το πνεύμα της ομαδικότητας και μια αίσθηση κοινωνικής ένταξης. Στην πρώτη πρόβα είχε 7 παιδιά. Δύο εβδομάδες αργότερα είχε 150. Έτσι γεννήθηκε το Εθνικό Σύστημα Νεότητας και Παιδικής Ορχήστρας της Βενεζουέλας, το ‘El Sistema’ όπως όλοι το αποκαλούν – ένα επαναστατικό σύστημα μουσικής εκπαίδευσης που συνεχίζει να προοδεύει.

 

 

You may also like...