ναζητώντας τον νέο ήχο και την ποιητικότητα της βωβής κινούμενης εικόναςMOVING SILENCE ΑΘΗΝΑ 2014

Αναζητώντας τον νέο ήχο και την ποιητικότητα της βωβής κινούμενης εικόναςMOVING SILENCE ΑΘΗΝΑ 2014
27+28+30 Μαρτίου 2014
3 Cinema Concerts,

αφιερωμένα στη βωβή κινούμενη εικόνα και στον πειραματικό ήχο, προσφέρουν νέες οπτικοακουστικές εμπειρίες σε μια ασυνήθιστη και απροσδόκητη συνάντηση ήχου και εικόνας.
1ο δελτίο τύπου
Τα cinema concerts παίρνουν το όνομά τους από την πλατφόρμα κινηματογραφιστών και μουσικών moving silence www.movingsilence.netπου ιδρύθηκε το 2009 στο Βερολίνο από τον μουσικό Marco Brosolo και τον κινηματογραφιστή Matthias Fritsch. Σκοπός της είναι συνδέσει τις ρίζες του κινηματογράφου με τη σύγχρονη αισθητική και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών. Το δίκτυο αυτό έχει ξεπεράσει εντωμεταξύ τα σύνορα της Ευρώπης, φτάνοντας μέχρι Ινδία και Κολομβία.
Η moving silence και το Goethe-Institut Athen διοργανώνουν τα cinema concerts, που κοινό και τύπος ονόμασαν «φεστιβάλ», από το 2011.
Το φεστιβάλ moving silence Αθήνα 2014 είναι μια παραγωγή του Goethe-Institut Athen καιτηςπλατφόρμας moving silence
σε συνεργασία
με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Exile Room στην Αθήνα, με τη συμμετοχή
δυο διακεκριμένων διεθνών φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους από το Βερολίνο,
του interfilm Festival καιτου Zebra Poetry Film Festival,
και φυσικά με τη συμμετοχή πλήθους Ελλήνων μουσικών και sound artists που συνοδεύουν ζωντανά ένα διεθνές κινηματογραφικό πρόγραμμα. Πειραματικά ντοκιμαντέρ και ταινίες εμπνεόμενες από την ποίηση είναι οι κινηματογραφικές προτάσεις του φετινού φεστιβάλ, τις οποίες συνεπιμελούνται ο Matthias Fritsch (Βερολίνο) και τα δυο Βερολινέζικα φεστιβάλ.
Καλεσμένοι στην Αθήνα θα είναι ο Heinz Hermanns, Διευθυντής του Φεστιβάλ interfilm και ο Thomas Zandegiacomo Del Bel, Διευθυντής Προγράμματος του Zebra Poetry Film Festival.
TointerfilmFestival ιδρύθηκε το 1982 στο BerlinKreuzberg ως φεστιβάλ ταινιών super-8. Σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Μετά το Oberhausen είναι το παλαιότερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Γερμανίας και μετά τη Μπερλινάλε το παλαιότερο και μεγαλύτερο φεστιβάλ του Βερολίνου.
www.interfilm.de
Το ZEBRA Poetry Film Festival πραγματοποιείται από το 2002. Είναι η πρώτη και μεγαλύτερη διεθνής πλατφόρμα για ταινίες μικρού μήκους που βασίζονται στην ποίηση – για κινηματογραφικά ποιήματα. Διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια και ανοίγει δρόμους τόσο για τις ταινίες που εμπνέονται από την ποίηση και γίνονται ποίηση όσο και για την ίδια την ποίηση.
www.zebra-award.org

Οι μουσικές προτάσεις, πάντα μια έκπληξη, προέρχονται φέτος αποκλειστικά από τον ελληνικό μουσικό χώρο. Εκτός από τις σόλο ή ομαδικές περφόρμανς, με την κινηματογραφική οθόνη θα «συνομιλήσει» και ένα μεγαλύτερο μουσικό σύνολο, μια πρωτότυπη μορφή «ορχήστρας», η οποία σχηματίζεται ειδικά για τις κινηματογραφικές συναυλίες του moving silence. Πάνω από 30 νεαροί μουσικοί προτείνουν έναν νέο τρόπο προσέγγισης των οργάνων, της μουσικής συνοδείας των βωβών εικόνων, αλλά και της τοποθέτησης στο χώρο.
Την επιμέλεια και το συντονισμό του μουσικού σκέλους του φεστιβάλ moving silence έχει η Αναστασία Χρυσανθακοπούλου, μουσικός, παραγωγός και μέλος της πλατφόρμας moving silence.
Στις προτάσεις του το φεστιβάλ εντάσσει φέτος και μια πρωτότυπη master class με τον Heinz Hermanns, με φιλμ και μουσική.
Χώροι – Θεματικές ενότητες
GOETHE INSTITUΤ-ATHEN
Ομήρου 14-16, Αθήνα, Τηλ. 210 3661000
www.goethe.de/athen
Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014
Διεθνές πρόγραμμα πειραματικών ντοκιμαντέρ.
Μια επιλογή από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Βερολίνου interfilm
Παρουσίαση: Heinz Hermanns
Επιμέλεια προγράμματος: Matthias Fritsch, Heinz Hermanns

EXILE ROOM
Αθήνας 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι, Τηλ. 210-3223395
www.exileroom.gr

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014
O Heinz Hermanns μιλά για νέους τρόπους διάδοσης ταινιών μικρού μήκους με προβολές συνοδεία μουσικής. Μια διάλεξη για ενδιαφερόμενους από το χώρο του σινεμά και των πολυμέσων, αλλά και το ευρύ κοινό.
ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΕΜΣΤ)
Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19 & Ρηγίλλης, Αθήνα, Τηλ. 210 9242111-3
www.emst.gr

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014
Η ποίηση στον κινηματογράφο. Επιλογή ταινιών από το φεστιβάλ ZEBRA Poetry Film Festival, αλλά και από την ελληνική κινηματογραφική δημιουργία
Επιμέλεια προγράμματος: Matthias Fritsch, Thomas Zandegiacomo Del Bel, Αναστασία Χρυσανθακοπούλου.
Ώρα έναρξης για όλες τις εκδηλώσεις: 20:30
Είσοδος ελεύθερη

Το πρόγραμμα βρίσκεται στην τελική φάση της ολοκλήρωσής του και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα μ’ ένα δεύτερο δελτίο τύπου.
H πλατφόρμα movingsilence και η Ελλάδα
Το δίκτυο της movingsilence μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας διευρύνεται ολοένα και πιο πολύ. Κι αυτό δεν θα ‘ταν εφικτό χωρίς το κέφι, τη δημιουργικότητα και τον επαγγελματισμό των καλλιτεχνών, κινηματογραφιστών, μουσικών, τεχνικών – και από τις δυο χώρες.
Δεν θα ήταν επίσης εφικτό χωρίς τους συνεργαζόμενους χώρους τέχνης.
Φέτος cinema concerts θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη. Σε συμπαραγωγή πλατφόρμας moving silence με το Goethe-Institut Thessaloniki και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ).
Περισσότερες πληροφορίες για την πλατφόρμα και τα προηγούμενα φεστιβάλ moving silence στην Αθήνα:
www.movingsilence.net
http://www.goethe.de/ins/gr/lp/kul/dug/flm/el7704299.htm

http://www.goethe.de/ins/gr/ath/ver/acv/flm/2011/el7374573v.htm
http://www.goethe.de/ins/gr/ath/ver/acv/flm/2012/el9009709v.htm

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό: Βίκυ Τραχανή,
Τηλ. 210 3661 043, www.goethe.de/athen

You may also like...