Μichelangelo Antonioni Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννησή του μεγάλου ιταλού σκηνοθέτη

Michelangelo AntonioniΔιάλεξη του Κάρλο ντι Κάρλο, διακεκριμένου κριτικού και ιστορικού του κινηματογράφου, στενού συνεργάτη και φίλου του Αντονιόνι
Προβολή
της βραβευμένης, στο Φεστιβάλ Καννών του 1960, ταινίας του Μ. Αντονιόνι «Η Περιπέτεια»(Lavventura), με ελληνικούς υπότιτλους.
Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013 Ώρα έναρξης 7 μμ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30
Οι γλώσσες της εκδήλωσης είναι τα ελληνικά και τα ιταλικά με ταυτόχρονη μετάφραση
Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του Mικελάντζελο Αντονιόνι (1912 – 2007).Μιας κεντρικής μορφής για τον πολιτισμό του 20ού αιώνα καθώς κατάφερε με το έργο του (δεκαέξι ταινίες μεγάλου μήκους και δεκαοκτώ μικρού μήκους στη διάρκεια πενήντα χρόνων) και μέσα από μία μοναχική, πρωτότυπη και συχνά διατέμνουσα πορεία, να επισημάνει και να αναλύσει την «αρρώστια των συναισθημάτων», τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις φοβίες που κατατρέχουν τον σύγχρονο άνθρωπο.
Στον κορυφαίο αυτόν Ιταλό δημιουργό που εξελίχθηκε σε πρωτοπόρο της κινηματογραφικής γλώσσας και μετρ του ύφους, ζώντας την εποχή του και κινούμενος συγχρόνως και έξω απ’ αυτήν, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση του MegaronPlus που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής. Μια βραδιά με κεντρικό ομιλητή τον διακεκριμένο κριτικό και ιστορικό του κινηματογράφου, στενό συνεργάτη και φίλο του Αντονιόνι, Κάρλο ντι Κάρλο: δημιουργό του ντοκιμαντέρ «AntonionisuAntonioni» που πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2008, έναν χρόνο μετά το θάνατο του κινηματογραφιστή από τη Φεράρα, αποκαλύπτοντας το «ενδόμυχο» πορτρέτο του «πρωταγωνιστή» του, Μικελάντζελο Αντονιόνι, μέσα από τη συλλογή πολύτιμων τηλεοπτικών του συνεντεύξεων και προσωπικών του εξομολογήσεων.
Σε μια συνομιλία του με τον έγκριτο κριτικό και δημοσιογράφο Γιάννη Μπακογιάννοπουλο, ο Κάρλο ντι Κάρλο θα εκμυστηρευτεί στο κοινό του Megaron Plus  – έχοντας τη ζηλευτή τύχη μιας 40χρονης φιλίας με τον Αντονιόνι – «την ιστορία ενός δημιουργού που στοχάζεται πάνω στο έργο και τη ζωή του, που συνεχώς αποτολμά, έτοιμος να υπερασπιστεί με επιμονή και θάρρος τις επιλογές του, με το βλέμμα άγρυπνο και διορατικό ως προς τις επερχόμενες αλλαγές του μέλλοντος. Την ιστορία του, κάποιες φορές, ντροπαλού και αμήχανου μπροστά στα μικρόφωνα, ακόμα και αυστηρού Αντονιόνι, αλλά αμέσως μετά πρόθυμου, φιλικού, ευγενικού, ειρωνικού και πνευματώδους», μέσα από λέξεις και συλλογισμούς «που αποδεικνύουν ότι, αν και σπάνια μίλησε για τον εαυτό του, δεν υπήρξε ποτέ απρόθυμος να το κάνει». Την ιστορία ενός από τους ελάχιστους ίσως προσφιλείς δημιουργούς στους νέους, του οποίου οι ταινίες βλέπονται και ξαναβλέπονται συνεχώς, σε ρετροσπεκτίβες αφιερωμένες προς τιμήν του.
Τη διάλεξη του Κάρλο ντι Κάρλο θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Μικελάντζελο Αντονιόνι «LAvventura» (Η Περιπέτεια). Ένα πρωτοποριακό στη μορφή, το περιεχόμενο και την αφήγηση, δραματικό φιλμ του Ιταλού μετρ του σινεμά, διάρκειας 140’, που τιμήθηκε το 1960 με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Έργοπου ενώ στην πρώτη προβολή του εισέπραξε την έντονη αποδοκιμασία του κοινού, σήμερα θεωρείται τομή ανάμεσα στον κινηματογράφο του παρελθόντος και εκείνον του μέλλοντος, έχοντας έκτοτε καθιερώσει τον Αντονιόνι σε εκπρόσωπο του μοντερνισμού. Το στόρυ της – ιταλογαλλικής παραγωγής – ταινίας με πρωταγωνιστές τους MonicaVitti, GabrieleFerzetti, LeaMassari, DominiqueBlanchardκαιRenzoRicci, εκτυλίσσεται στη διάρκεια μιας εκδρομής σε ένα νησί όπου μια γυναίκα, η Άννα, εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη. Ο εραστής της και μία φίλη της Άννας διασχίζουν τη Σικελία προς αναζήτησή της αλλά καταλήγουν να την ξεχάσουν, καθώς μεταξύ τους γεννιέται μία σχέση. Σχολιάζοντας την ταινία ο ίδιος ο δημιουργός της, δήλωσε πως «υπάρχουν ταινίες ευχάριστες και ταινίες πικρές, ταινίες ανάλαφρες και ταινίες λυπητερές. «Η Περιπέτεια» είναι μία ταινία πικρή, συχνά λυπητερή. Είναι ο πόνος των συναισθημάτων που τελειώνουν ή εκείνων των οποίων διαβλέπεται το τέλος την ίδια στιγμή που γεννιούνται. Είναι όλα αυτά δοσμένα σε μια γλώσσα που προσπάθησα να κρατήσω απογυμνωμένη από εφέ» (“Corriere della Sera”, 31 Μαΐου 1976). Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους.
Η εκδήλωση του Megaron Plus εγκαινιάζει το Αφιέρωμα «Ένα ταξίδι μέσα από τον κινηματογραφικό φακό του Αντονιόνι», σε επιμέλεια Κάρλο ντι Κάρλο, πουπραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Το Αφιέρωμα που φιλοδοξεί νασυμβάλλει, ακόμη μια φορά, στο να κρατήσει ζωντανό το μοναδικό και απαράμιλλο βλέμμα του κορυφαίου Ιταλού σκηνοθέτη, διοργανώνεται από 5-13 Φεβρουαρίου 2013 στους χώρους του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» με την προβολή και άλλων ταινιών του.

You may also like...