Μegaron Plus

Το MEGARONPLUS στο κατώφλι της δεύτερης Δεκαετίας
10 ΧΡΟΝΙΑ MEGARON PLUS
AkriviadisCoelhojeanΤο Πρόγραμμα εκδηλώσεων α’ εξαμήνου 2014
Το Μegaron Plus αποτελεί μια σημαντική δράση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
και εντάσσεται στη ευρύτερη αποστολή του. Το Μέγαρο έχει ως σκοπό την ανάδειξη της μουσικής σε όλες τις εκφάνσεις της, έχει ως σκοπό την ανάδειξη των Καλών Τεχνών, του χορού, του θεάτρου, αποτελεί όμως και εστία λόγου και στοχασμού.
Στα δέκα χρόνια του Μegaron Plus περίπου 350.000 συμπολίτες μας, και κυρίως νέοι άνθρωποι, με ελεύθερη είσοδο, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του, τις διαλέξεις, τις συζητήσεις, τις εκθέσεις.
Συνεχίζουμε την πορεία αυτή, δίνοντας έμφαση στην παιδεία, στην εκπαίδευση, στο διάλογο.

Ιωάννης Μάνος

 Πρόεδρος Μεγάρου Μουσικής
O
διάσημος αρχιτέκτονας Ρεμ Κόλχαας, τον Ιανουάριο του 2005, ήταν ο πρώτος καλεσμένος μιας νέας σειράς που ήρθε για να ταράξει τα νερά της πρωτεύουσας. Το Μέγαρο, ναός της τέχνης, αποκτά μια ακόμη δραστηριότητα, που προσδιορίζεται με το πρόσημο + και ονομάζεται Megaron+(MegaronPlus). Παράλληλα με τη μουσική, το θέατρο, το χορό, τις εικαστικές τέχνες το MegaronPlus λειτουργεί σαν ένα διεθνές φόρουμ πρωτοπορίας, στοχασμού και διανόησης.
Από την πρώτη εκείνη διάλεξη που ξάφνιασε και πλημύρισε το Μέγαρο με κόσμο που ίσως για πρώτη φορά πέρναγε τις πόρτες του, το
MegaronPlus έγινε συνώνυμο της επικοινωνίας του κοινού – πάντα με ελεύθερη είσοδο – με τον κόσμο των μεγάλων διανοητών της εποχής μας. Ο κατάλογος μακρύς και εντυπωσιακός, κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, λογοτέχνες με παγκόσμια ακτινοβολία, πολιτικοί με διεθνή επιρροή, σπουδαίοι οικονομολόγοι, νομικοί, επιστήμονες, ερευνητές, διαλέγονται και συζητούν για το παρόν και το μέλλον των ιδεών, των αρχών, του κόσμου. Διεθνείς συνεργασίες, σύνδεση με την ελληνική και παγκόσμια πανεπιστημιακή κοινότητα, συμπόσια, εκθέσεις για την τέχνη, το design, τη φωτογραφία αλλά και εικαστικά εργαστήρια που διευρύνουν τους παιδικούς ορίζοντες είναι μερικά από τα θέματα που μπαίνουν στο στόχαστρο του MegaronPlus.

 Ο καθηγητής κ. Κώστας Κωστής έχει αναλάβει τον συντονισμό και τη διαμόρφωση του προγράμματος του MegaronPlus. Στο κατώφλι της δεύτερης δεκαετίας της δυναμικής παρουσίας του στην πνευματική ζωή του τόπου, το διεθνές αυτό φόρουμ ιδεών επιδιώκει τη δημιουργία μιας διαρκούς εστίας ενημέρωσης, ανταλλαγής απόψεων και στοχασμού και κυρίως την πρακτική προσέγγιση μεγάλων κοινωνικών και πολιτιστικών ζητημάτων.

 Ημερολογιακά, οι εκδηλώσεις:
Το Megaron Plus, άνοιξε τη χρονιά με ένα στρογγυλό τραπέζι για ένα θέμα ιατρικό και ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς και ένα αφιέρωμα σε ένα σημαντικό σύγχρονο λογοτέχνη, τον Ηλία Δημητρακόπουλο. Η συζήτηση με θέμα ‘Αρτηριακή υπέρταση: ο σιωπηλός δολοφόνος’, ομιλητές τους καθηγητές Απόστολο Αχείμαστο και Διονύσιο Κόκκινο και συντονιστή τον καθηγητή Χρύσανθο Ζαμπούλη έλαβε χώρας στις 22/1, ενώ στο πλαίσιο του κύκλου ‘Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους’ που συνδιοργανώνεται με το διαδικτυακό περιοδικό ‘ο Αναγνώστης’, η Ελισάβετ Κοτζιά παρουσίασε το έργο του Ηλία Παπαδημητρακόπουλου, ο Γιάννης Μπασκόζος συνομίλησε μαζί του και οι ηθοποιοί Στέλιος Μάινας και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου διάβασαν αποσπάσματα από έργα του στις 23/1.
Το Ενεργειακό δίλημμα της χώρας- Αναπτυξιακό και Γεωπολιτικό’ τίθεται σε δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του κύκλου «Μεταρρυθμίσεις: Με το Βλέμμα στο Μέλλον». Για την Ελλάδα, που προσπαθεί να κερδίσει το στοίχημα για την έξοδο από την ύφεση και την είσοδο στην ανάπτυξη, ο ενεργειακός τομέας είναι καθοριστικός. Μπορεί να ενισχύσει την εξωστρέφειά της και να προσελκύσει ξένους επενδυτές στη χώρα, με ένα σοβαρό «αλλά», που προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ομιλητές είναι οι:Μίλτος Ασλάνογλου, Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Ραφαήλ Μωυσής, Αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ, Δημήτρης Παπακανέλλου, Διευθυντής της Kantor, Αλέξης Παπαλεξόπουλος,  Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ECCO International, USA και Σοφία Σταματάκη, Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. και Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.Τη συζήτηση συντονίζει ο  Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kantor, Κωνσταντίνος Καστρινάκης. Η συζήτηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και την Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς.(30/1, 7μμ)
Μεταμορφώσεις – Εικαστικό και χορευτικό εργαστήρι
Η αρχιτεκτονική ζωντανεύει και χορεύει σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μουσικής!  Ακόμα ένα διαφορετικό παιδικό εργαστήρι από το
CentrePompidou της Γαλλίας, που απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 12 ετών, συνδέει με έναν ιδιαίτερο τρόπο το χορό και τις εικαστικές τέχνες στοχεύοντας σε μια πρωτότυπη προσέγγιση της καλλιτεχνικής εμπειρίας. Με την καθοδήγηση των ειδικά εκπαιδευμένων εμψυχωτών (εικαστικών και χορευτών), τα παιδιά καλούνται αρχικά να αναγνωρίσουν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου γύρω τους και στη συνέχεια να αποτυπώσουν τις φόρμες τους πάνω σε υφασμάτινες σκηνές, δημιουργώντας έτσι ένα πρωτότυπο εικαστικό λεξιλόγιο μιας εφήμερης αρχιτεκτονικής.

 Στη συνέχεια οι σκηνές, ως υφασμάτινη πλέον ύλη, μετατρέπονται σε κοστούμια και ντύνουν τα παιδιά, τα οποία τις στριφογυρίζουν και τις αναδιπλώνουν με κινήσεις και χειρονομίες που τους υποδεικνύει ο χορογράφος-εμψυχωτής. Από τη διαδικασία αυτή προκύπτει ένα μοναδικό χορευτικό, το οποίο επιχειρεί να μεταμορφώσει τις αρχιτεκτονικές φόρμες σε κίνηση.

 Ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα καθοδηγεί τα παιδιά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους. Προβλέπονται προγράμματα για μεμονωμένους επισκέπτες αλλά και ομαδικές επισκέψεις για σχολεία.(31/1-6/4/2014 Είσοδος για μεμονωμένους επισκέπτες €3,  ανά ομάδα: 60 €.)
Ο νομπελίστας γάλλος φυσικός
Serge Haroche, διαπρεπής Καθηγητής (έδρα Κβαντικής Φυσικής), Διοικητής του Collège de France καθώς και Καθηγητής της ÉcoleNormaleSupérieure στο Παρίσι θα παρουσιάσει και θα εξηγήσει στο κοινό τα «Παράδοξα και παράξενα του κβαντικού κόσμου». Συντονίζει ο Λεωνίδας Ρεσβάνης, τέως Καθηγητής της Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ομιλία του Σερζ Αρός πραγματοποιείται σε συνεργασία με το CollègedeFrance, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014. Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας. Ο Σερζ Αρός θα αναφερθεί στην κβαντική θεωρία, η οποία γεννήθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και αποτελεί αναμφίβολα την πιο ισχυρή σύλληψη του ανθρώπινου πνεύματος· μια θεωρία που μας διαφωτίζει σχετικά με τους νόμους της φύσης: από αυτούς που εξηγούν τον μικρόκοσμο έως αυτούς που διέπουν την εξέλιξη του σύμπαντος στο σύνολό του. Χάρη στη βαθιά γνώση που μας έδωσε σχετικά με τα φαινόμενα του μικρόκοσμου, η θεωρία αυτή άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη πολλών τεχνολογιών του σύγχρονου κόσμου, οι οποίες έφεραν επανάσταση στην καθημερινή μας ζωή, όπως το λέιζερ και ο υπολογιστής.(4/2, ώρα 7μμ)
Les
JournéesdAthѐnesOserladémocratie/H συνάντηση της Αθήνας Τολμήστε για τη Δημοκρατία. Το MegaronPlusφιλοξενεί το Συμπόσιο με συμμετοχή εξεχόντων Ευρωπαϊκών πολιτικών που διοργανώνεται από τη γαλλική εφημερίδα ‘LeNouvelObservateur’ σε συνεργασία με την εφημερίδα Καθημερινή. Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας.(6/2 ώρες 5 και 7μμ  & 7/2 ώρες 11πμ και 6μμ)
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2003-2011)  
JeanClaudeTrichetκαι μέλος της Τράπεζας για τους Διεθνούς Διακανονισμούς συζητά με τον έγκριτο γάλλο δημοσιογράφο JeanMarieColombani. Η ελληνική κρίση θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας (10/2, ώρα 7μμ)
Η ‘Δωδώνη’ του σήμερα και του αύριο, βάσει της αποτίμησης των εργασιών συντήρησης, αναστήλωσης και αποκατάστασης του μνημείου στη διάρκεια των νεότερων χρόνων αλλά και της ανάγκης για ανάδειξη και κοινωνική επαναξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της, είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνει το
MegaronPlusσε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα.

 Μιλούν: ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση του θεάτρου και των άλλων μνημείων του ιερού της Δωδώνης, αρχιτέκτονας καθηγητής Γεώργιος Σμύρης και ο Προϊστάμενος στη ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Σουέρεφ(11/2, ώρα 7μμ)
‘Τι είναι η έμβια ύλη’ είναι το θέμα της διάλεξης του
AlainProchiantz, καθηγητή του CollegedeFrance, στην Έδρα μορφογενετικών διαδικασιών. Το θέμα της διάλεξης επικεντρώνεται στο ερώτημα που αφορά τις σχέσεις και τα σύνορα ανάμεσα στη βιολογία και τις άλλες ‘θετικές’ ή ‘ανθρωπιστικές’ επιστήμες. Στη διάλεξη που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το CollegedeFrance, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, θα αναλυθούν οι έννοιες της εξέλιξης και της ατομικότητας κάτω από το φως μιας νέας ανάγνωσης του έργου πολλαπλών θεωρητικών της επιστήμης και φιλοσόφων της έμβιας ύλης. Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας (12/2,ώρα 7μμ)
‘Πέρα από το διάζευγμα φύση-πολιτισμός: η πρακτική μια αμερικανικής αρχιτεκτονικής τοπίου’ είναι το θέμα της διάλεξης του
GaryHilderbrand, διακεκριμένου αρχιτέκτονα τοπίου. Συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο Θωμάς Δοξιάδης, αρχιτέκτων, αρχιτέκτων τοπίου. Η διάλεξη γίνεται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου(ΚΙΚΠΕ)(17/2, ώρα 7μμ)
‘Ενάντια στη ρεαλιστική παράδοση’ είναι το θέμα της συζήτησης που φιλοξενεί το
MegaronPlusστο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων ‘Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους’ που διοργανώνεται σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο ‘Ο Αναγνώστης’. Ομιλητές είναι οι συγγραφείς: Αχιλλέας Κυριακίδης, Τάσος Γουδέλης και Άρης Μαραγκόπουλος. Με τους συγγραφείς συνομιλεί ο ιστορικός λογοτεχνίας Γιώργος Αριστηνός.(18/2, ώρα 7μμ)
Financing
Creativity – Χρηματοδοτώντας τη Δημιουργικότητα είναι ο τίτλος του Συνεδρίου που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας. Βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι να σηματοδοτήσει τη νέα φιλοσοφία που διέπει πλέον τον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Τομέα στην Ευρώπη. Στο Συνέδριο θα μιλήσουν: η Επίτροπος κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας και υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων, εκπρόσωποι Ιδρυμάτων και Διεθνών Οργανισμών, μέλη της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, εμπειρογνώμονες, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα(20,21/2, ώρα 7μμ)
‘Ο συγγραφέας σήμερα σε περιβάλλον κρίσης’ είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνει το MegaronPlus σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων. Ομιλητές είναι: oHansEideneir, καθηγητής βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας στα Πανεπιστήμια Κολωνίας και Αμβούργου, ο Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, ο Γιάννης Κιουρτσάκης, συγγραφέας και δοκιμιογράφος, η Τζίνα Πολίτη, ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου – συγγραφέας και ο VincenzoRotolo, καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμου, Πρόεδρος του Σικελικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Συντονίζει η Έλενα Χουζούρη, συγγραφέας-δοκιμιογράφος.(27/2, ώρα 7μμ)
‘Ο Μέγας Αλέξανδρος, η Ευρώπη και η Ελλάδα: το αποτύπωμα του Διαφωτισμού’ είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει ο
PierreBriant, ομότιμος καθηγητής του CollegedeFrance στην Έδρα Ιστορίας και Πολιτισμού του Αχαιμενιδικού κόσμου και του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η διάλεξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με το CollegedeFrance, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας (10/3,ώρα 7μμ).
‘Εξερευνήσεις στα μονοπάτια της μνήμης’ είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Κύκλου ‘Η Επιστήμη στη ζωή μας’. Ομιλητές είναι η Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Νίκος Κουρέτας, ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, ο Ανδρέας Κούρκουλας, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Δημήτρης Παπανικολάου, λέκτορας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Οξφόρδης. Συντονίζει η Φωτεινή Στυλιανοπούλου, καθηγήτρια Βιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η συζήτηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών και την
DANAAllianceforBrainInitiatives, στο πλαίσιο της BrainAwarenessWeek.(11/3, ώρα 7μμ)
‘Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη’ είναι το θέμα του συζήτησης που ανήκει στο κύκλο δημοσίων συζητήσεων με τίτλο ‘Μεταρρυθμίσεις: Με το Βλέμμα στο Μέλλον’. Η συζήτηση- με ομιλητές που θα ανακοινωθούν προσεχώς- πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και την Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς.(20/3, 7μμ)
2ο Πρότυπο Πειραματικό Αθηνών ‘Θέατρο και επιστήμη’. Η θεατρική ομάδα του 2ου Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών επέλεξε αποσπάσματα θεατρικών έργων που αναφέρονται στην επιστήμη, μέσα από διάφορες οπτικές. Τα αποσπάσματα επιλέχθηκαν με μια ιστορική σειρά και αναφέρονται σε θεατρικά κείμενα που η ομάδα επεξεργάστηκε και παρουσίασε στα δέκα χρόνια της λειτουργίας της.(26/3, ώρα 7μμ)
Πρόσωπα της Λογοτεχνίας: Αλκη Ζέη. Στο πλαίσιο του κύκλου ‘Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους’ που διοργανώνεται σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο ‘Ο Αναγνώστης’, για το έργο της Αλκη Ζέη για τα παιδιά θα μιλήσει η συγγραφέας Λίλα Κονομάρα, για το έργο της που απευθύνεται σε ενήλικες, ο κριτικός λογοτεχνίας, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Με την Αλκη Ζέη συνομιλεί η κριτικός παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο, ενώ παρεμβαίνει ο παιδικός της φίλος, ποιητής Τίτος Πατρίκιος. Αποσπάσματα από έργα διαβάζει η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου.(31/3, ώρα 7μμ)
Οι
Νέες Μορφές Πολιτιστικής Διαχείρισης είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνει το MegaronPlus σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό Σωματείο ‘Διάζωμα’, που στόχο έχει την ανάδειξη και διάσωση των αρχαίων θεάτρων.
Ομιλητές διακεκριμένες προσωπικότητες του πολιτισμού, όλοι μέλη του Σωματείου ‘Διάζωμα’: Πέτρος Θέμελης, Γιώργος Κουρουπός, Χρήστος Λάζος, Βασίλης Λαμπρινουδάκης. Για το ‘όραμα του για την αρχαία Μεσσήνη’ θα μιλήσει ο Πέτρος Θέμελης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ‘Δελφοί: Μια σύγχρονη εκδοχή Μουσικών Αγώνων στο πνεύμα των Πυθίων’ είναι το θέμα της ομιλίας του Γιώργου Κουρουπού καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου. Το θέμα που θα αναπτύξει ο συγγραφέας και μεταφραστής Χρήστος Λάζος είναι: ‘Πώς μπορούν τα αρχαία θέατρα να ζουν ανάμεσα μας’ ενώ ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Βασίλης Λαμπρινουδάκης θα μιλήσει με θέμα: “Ασκληπιείο Επιδαύρου: ένα διαχρονικό ταξίδι στην υγεία’. Συντονίζει ο Πρόεδρος τους Σωματείου ‘Διάζωμα’ τοπογράφος μηχανικός Σταύρος Μπένος.(2/4, ώρα 7μμ)
‘Ελληνογερμανικές παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Ο ρόλος των ΜΜΕ και της πολιτικής’ είναι το θέμα της συζήτησης που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την
DeutscheWelle. Ομιλητές είναι οι : PeterLimbourg, γενικός διευθυντής της DeutscheWelle, Χρήστος Μεμής, διευθυντής της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Παπαδημούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και HansJoachimFuchtel, υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία.(4/4, ώρα 7μμ)
Δύο εξέχουσες προσωπικότητες, δύο ευρωπαίοι διανοητές, ο
PhilippeDaverio κριτικός τέχνης και δημοσιογράφος και ο JeanClaudeCasanova οικονομολόγος συζητούν με τον διαπρεπή γάλλο δημοσιογράφο, τ. διευθυντή της γαλλικής LeMonde και ιδιαίτερα δημοφιλή  στο κοινό του MegaronPlus, JeanMarieColombani. O πολιτισμός και η οικονομία είναι στο στόχαστρο αυτής της συζήτησης που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας (7/4, ώρα 7μμ)
Ενταγμένη στον Κύκλο
‘Ευρώπη, οικονομία και ανάπτυξη’ είναι η διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή των οικονομικών στο Πανεπιστήμιο ChicagoBoothSchoolofBusiness, LuigiZingales. ‘Πού βαδίζει η Ευρώπη;’ είναι ο τίτλος της διάλεξης που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ). Και η ομιλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας (14/4,ώρα 7μμ)
Είναι ο ιστορικός μυθιστοριογράφος η άγρυπνη συνείδηση του σήμερα; Είναι ένα από τα ερωτήματα που θα τεθεί στο στρογγυλό τραπέζι που διοργανώνει το
MegaronPlus σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο ‘Ο Αναγνώστης’. Θέμα: H ιστορία στο μυθιστόρημα: από το μνημειωμένο παρελθόν στην πολιτική πραγματικότητα του παρόντος’ και μετέχοντες στη συζήτηση είναι οι Αλέξης Πανσέληνος, Θωμάς Σκάσσης και η συγγραφέας-δημοσιογράφος Έλενα Χουζούρη. Συντονίζει ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.(28/4, ώρα 7μμ)
Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σειρά διαλέξεων του
CollegedeFrance, ανήκει η ομιλία του PierreMichelMenger, καθηγητή της Έδρας Κοινωνιολογίας της δημιουργικής εργασίας. Θέμα της:  ‘Ικανότητα ή ταλέντο; τα καινούρια ρούχα του εργαζόμενου’. Η σημειολογία του ταλέντου, σε σύνδεση με την επαγγελματική εξέλιξη και την αμοιβή αλλά και τα συστήματα αξιολόγησης των προσωπικών προσόντων είναι θέματα που θα θίξει η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή διάλεξη που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το CollegedeFrance, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας.( 29/4, ώρα 7μμ) Ενταγμένη στον Κύκλο ‘Ευρώπη, οικονομία και ανάπτυξη’ είναι η και διάλεξη του MartinHellwig, διευθυντή του MaxPlanckInstituteforResearchonCollectiveGoodsτης Βόννης. Τράπεζες, Κυβερνήσεις και Νομισματική Ένωση σε καιρό κρίσης είναι ο τίτλος της ομιλίας που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ). Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας.(6/5,ώρα 7μμ)
Ο καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος έχει την επιστημονική διοργάνωση συζητήσεων η πρώτη από τις οποίες φέρει τον τίτλο
‘Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ευρώπη’ και εντάσσεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας. Στη συζήτηση μετέχουν οι : TitoBoeri, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bocconi της Ιταλίας, JuanJimeno, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Alcalá deHenares της Μαδρίτης, Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ισπανίας, VitoGaspar, Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας(2011-2013), Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ, PhilipLane, Καθηγητής Οικονομικών στο TrinityCollege, Ιρλανδία, Χριστόφορος Πισσαρίδης, κάτοχος βραβείου Νόμπελ, regius καθηγητής Οικονομικών στο LondonSchoolofEconomics και Μιχάλης Χαλιάσος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης. Συντονίζει ο καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος(12/5, ώρα 6μμ)

 

Ο ‘Μύθος και πραγματικότητα για τα βλαστοκύταρα’ είναι το θέμα που θα εξετασθεί στο πλαίσιο του Κύκλου ‘Η Επιστήμη στη ζωή μας’ του MegaronPlus. Ομιλητές είναι ο Ανδρέας Ανδρουτσέλης-Θεοτόκης, Διευθυντής Ερευνών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Δρέσδης, η Αικατερίνη Σταυροπούλου-Γκιόκα, Διευθύντρια της Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ο Σταύρος Ταραβήρας, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και η Σταυρούλα Τσινόρεμα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.(15/5, ώρα7μμ)
‘Πειραματικές και θεωρητικές προσεγγίσεις της πρόσβασης στη συνείδηση’ είναι το θέμα της διάλεξης του ομότιμου καθηγητή του
CollegedeFrance, JeanPierreChangeux. Hομιλία του καθηγητή που κατείχε την Έδρα της Κυτταρικής Επικοινωνίας για τριάντα έτη (1976-2006) πραγματοποιείται σε συνεργασία με το CollegedeFrance, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Εντάσσεται δε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας.( 22/5, ώρα 7μμ)
Χρήστος Χωμενίδης, Σοφία Νικολαϊδου, Κώστας Ακρίβος, τρεις συγγραφείς συζητούν για τα έργα τους, τα θέματα που τους εμπνέουν, την ανανέωση της λογοτεχνικής παράδοσης, τις  επιρροές και τις επιδράσεις στο έργο τους
Hσυζήτηση που συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος τιτλοφορείται ‘Μεταξύ του χθες και του αύριο’ και διοργανώνεται από το MegaronPlus σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο ‘Ο Αναγνώστης’. Στο πλαίσιο του Κύκλου ‘Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους’(23/5, ώρα 7μμ)
Η τέχνη της φωτογραφίας βρίσκει τη θέση της στο πρόγραμμα του
MegaronPlus. Την εκπροσωπεί ο διακεκριμένος φωτογράφος ChristopherMakosμε μια διάλεξη που έχει τον τίτλο ‘Τραβάω φωτογραφίες γιατί δεν έχω μνήμη’ (Ι take photographs because I have no memory). Η διάλεξη του ελληνικής καταγωγής αμερικανού φωτογράφου που έχει στο ενεργητικό του πορτρέτα διασήμων, από τη Λιζ Τέιλορ ως τον Σαλβαδόρ Νταλί και βέβαια τις περίφημες φωτογραφίες του Αντυ Ουώρχολ της σειράς ‘LadyWarhol’, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ(4/6, ώρα 7μμ)
Για δεύτερη χρονιά το ηλεκτρονικό περιοδικό ‘Ο Αναγνώστης’ παρουσιάζει τα
λογοτεχνικά βραβεία του. Για το 2013 θα απονεμηθούν βραβεία πεζογραφίας, διηγήματος, ποίησης, πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, δοκιμίου και βιβλίου για μικρά και μεγάλα παιδιά. (5/6, ώρα 7μμ)
‘Τραπεζική Ένωση και Νομισματική Πολιτική στην Ευρώπη’ είναι το θέμα συζήτησης στην οποία συμμετέχουν κεντρικοί τραπεζίτες, οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί. Την επιστημονική διοργάνωση και τον συντονισμό της συζήτησης έχει ο καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος. Η συζήτηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου
Goethe της Φρανκφούρτης. Στο  πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας.(19/6, ώρα 3μμ)
Πολυαναμενόμενη είναι η διάλεξη του γάλλου καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ
PhilippeAghion(Φιλίπ Αγκιόν), διάλεξη που ανήκει στον Κύκλο ‘Ευρώπη, οικονομία και ανάπτυξη’ και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ). Η ομιλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συνεργασία του Υπουργείου των Εξωτερικών και του Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας.(24/6,ώρα 7μμ)
Όλες οι διαλέξεις και οι συζητήσεις του
MegaronPlus είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με δελτία προτεραιότητας και μεταδίδονται  ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας https://webcast.grnet.gr/

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΩΣΤΑ ΚΩΣΤΗ

 

Πριν από δέκα χρόνια, οι Χρήστος Λαμπράκης μαζί με τον Γιάννη Μάνο και τον Θανάση Λάλα ανέλαβαν μία πρωτοβουλία η οποία επρόκειτο να αποδειχθεί ιδιαιτέρως επιτυχής και χάρις στην οποία βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Έτσι, δημιούργησαν το πρόγραμμα εκδηλώσεων λόγου και σκέψης Μέγαρον +, ένα πρόγραμμα που φέτος κάνει τον απολογισμό του για μία δεκαετία και συνάμα ξεκινάει μία νέα περίοδο στη ζωή του.Δεν χωράει πλέον καμία αμφιβολία ότι το Μέγαρο+ έχει φτιάξει τη δική του παράδοση, έχει διαμορφώσει τη δική του φυσιογνωμία και έχει συγκροτήσει το δικό του κοινό μέσα από τη διοργάνωση περισσότερων από 250 εκδηλώσεις  στις οποία συμμετείχαν σχεδόν 300.000 άτομα.Η παράδοση βεβαίως δεν έχει να κάνει μόνο με τους αριθμούς, αλλά και με την ποιότητα των προσκεκλημένων. Είναι περιττό να αναφέρω ονόματα καθώς το μικρό φιλμ που προηγήθηκε θα σας έχει ήδη θυμίσει τις σημαντικές προσωπικότητες, ελλήνων και ξένων, που πέρασαν από τις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής και μίλησαν στο / και με το κοινό της πρωτεύουσας για τη λογοτεχνία, την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την πολιτική, τις επιστήμες.Οι δραστηριότητες του Μέγαρον+ μπόρεσαν να υλοποιηθούν χάρις στις συνεργασίες που αναπτύχθηκαν με συλλόγους, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, πρεσβείες, think tanks και φυσικά χάρις στη βοήθεια που γενναιόδωρα έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια οι χορηγοί του Μεγάρου Μουσικής.Θα πρέπει ίσως να επιμείνω στο ότι η ενσωμάτωση στο πρόγραμμα του Μέγαρον + ενός πολύ μεγάλου αριθμού οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και η ανάδειξη των δραστηριοτήτων τους μέσω συνεργασιών, αποτέλεσαν μια πτυχή μείζονος σημασίας στην επιτυχημένη δραστηριότητα των εκδηλώσεων λόγου και σκέψης που φιλοξενήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής την τελευταία δεκαετία.Επομένως η σύλληψη του Μέγαρον+ ως πολυπολιτισμικής δραστηριότητας πέρα από τη μουσική, που αποτελεί τη βασική λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής, ήταν από κάθε άποψη επιτυχής όσο και μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα. Και εκείνοι που συνέλαβαν και υλοποίησαν την προσπάθεια αυτή δεν μπορεί παρά να είναι περήφανοι γιατί στη συνέχεια βρήκαν μιμητές.Δεν είμαι εγώ εκείνος που θα κάνει τον απολογισμό της πρώτης δεκαετίας στη ζωή του Μέγαρον +. Ήδη ο Γιάννης Μάνος μίλησε με την ιδιότητα του ανθρώπου που συμμετείχε στις πρωτοβουλίες και επίσης ανέλαβε για 8 χρόνια την ευθύνη της υλοποίησης αυτού του μεγάλου προγράμματος λόγου και σκέψης, και μάλιστα έχοντας την ιδιότητα του προέδρου του Μεγάρου Μουσικής.Σε μένα ανήκει η ευθύνη, αξιοποιώντας αυτό το παρελθόν, να διαμορφώσω και να παρουσιάσω τους άξονες οι οποίοι θα εξασφαλίσουν το μέλλον αυτού του προγράμματος και μάλιστα μέσα σε ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από εκείνο που χαρακτήριζε τις εκδηλώσεις του Μεγάρον+ μία δεκαετία πριν.Έτσι, μετά από δέκα χρόνια συνεχούς αλλά και επιτυχημένης δραστηριότητας και λαμβάνοντας υπόψη φυσικά τους μεγάλους μετασχηματισμούς που ζούμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, κρίθηκαν σκόπιμες ορισμένες αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης των εκδηλώσεων.Πριν από όλα σκεφτήκαμε ότι η οργάνωση των εκδηλώσεων του Μέγαρον + θα πρέπει να περιβάλλεται αλλά και να υλοποιείται από ανθρώπους που παρακολουθούν συστηματικά τα διεθνή αλλά και εγχώρια τεκταινόμενα στον τομέα τους και συνεπώς μπορούν να προτείνουν θέματα αλλά και πρόσωπα που βρίσκονται στην αιχμή του ενδιαφέροντος.Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μία συμβουλευτική επιτροπή, η οποία θα συμμετέχει στην οργάνωση του προγράμματος. Διακεκριμένοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι από διάφορους τομείς, έχουν δεχτεί να συμμετάσχουν.Ευελπιστούμε ότι με τον τρόπο αυτό οι δραστηριότητες του Μέγαρον+ θα αποκτήσουν μεγαλύτερη συνέχεια και συνοχή, παράλληλα δε θα μπορούν να προσεγγίζουν την ελληνική αλλά και διεθνή πραγματικότητα πιο αποτελεσματικά από όσο συμβαίνει σήμερα.Με τη βοήθεια των πολύτιμων αυτών συνεργατών θα επιδιώξουμε ήδη από το εξάμηνο που ξεκινάει, τη μετάβαση του προγράμματος του Μέγαρον + σε μία συγκρότηση που θα στηρίζεται σε θεματικούς κύκλους, οι οποίοι θα επιδιώκουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενημέρωσης  του κοινού. Στόχος μας είναι σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος να αποκτήσει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προθέσεών μας είναι η θεματική ενότητα με τίτλο: Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους. Η ενότητα αυτή ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες με ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα στον διηγηματογράφο Ηλία Παπαδημητρακόπουλο. Το συντονισμό της ενότητας αυτής έχει ο Γιάννης Μπασκόζος, ενώ η διοργάνωση γίνεται από κοινού με το ηλεκτρονικό περιοδικό Αναγνώστης. Στις επόμενες βδομάδες νεότεροι αλλά και πρεσβύτεροι λογοτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν στους αναγνώστες τους και να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους.Είναι φυσικό πρωτοβουλίες που έχουν ήδη δοκιμαστεί και στέφθηκαν από επιτυχία να συνεχιστούν στο πλαίσιο του νέου προγραμματισμού. Έτσι, η ενότητα «Η επιστήμη στη ζωή μας», της οποίας την ευθύνη έχει ο καθηγητής Ηλίας Κούβελας, είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσει, με την παρουσίαση νέων θεμάτων, να προσελκύει ένα πολυάριθμο κοινό και να αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες προσπάθειες ενημέρωσης των κατοίκων της πρωτεύουσας που έχουν γίνει στο πλαίσιο του Μέγαρον +.Ωστόσο, αυτό το εξάμηνο διανύουμε την περίοδο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ήταν αδιανόητο το Μέγαρον+ να μη συμμετέχει στις σχετικές εκδηλώσεις. Έτσι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών θα διοργανωθεί ο θεματικός κύκλος «Ευρώπη: οικονομία και ανάπτυξη».Στο πλαίσιο του κύκλου αυτού διακεκριμένες προσωπικότητες θα μιλήσουν για το παρόν και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας. Έτσι, σε λίγες μέρες ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet θα συνομιλήσει με τον γάλλο δημοσιογράφο Jean-Marie Colombani για ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή οικονομία. Δεν χρειάζεται να επιμείνω για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που θα έχει η παρουσία του Jean – Claude Trichet στη χώρα μας.Λίγο αργότερα δύο ημερίδες, οι οποίες διοργανώνονται με την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή Λουκά Παπαδήμου και στις οποίες θα λάβουν μέρος πολύ σημαντικά ονόματα οικονομολόγων και κεντρικών τραπεζιτών από όλο τον κόσμο θα ασχοληθούν με καίρια ζητήματα της ευρωπαϊκής οικονομικής πραγματικότητας. Η πρώτη θα έχει ως θέμα  Ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρώπη και η δεύτερη Τραπεζική Ένωση και νομισματική πολιτική. Είναι φανερό ότι και οι δύο συναντήσεις πρόκειται να διαπραγματευτούν τα δύο θεμελιώδη προβλήματα της Ευρώπης σήμερα, την ανεργία και την τραπεζική ένωση, οι δε ομιλητές είναι ασφαλώς από τους πλέον αρμόδιους για να κάνουν κάτι τέτοιο.Τέλος, τρεις σημαντικοί οικονομολόγοι θα μιλήσουν με θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πρόκειται για τους Philippe Aghion, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Harvard και σύμβουλο του προέδρου Hollande, Martin Hellwig, διευθυντή του Ινστιτούτου Max Planck για την έρευνα των συλλογικών αγαθών και Luigi Zingales καθηγητή στο Chicago Booth School of Business.  Και οι τρεις αυτές ομιλίες θα πραγματοποιηθούν με τη φροντίδα του Διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών καθηγητή Νίκου Βέττα.Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι το Μέγαρον + με χαρά φιλοξενεί σε λίγες μέρες τη Συνάντηση της Αθήνας που διοργανώνεται από το περιοδικό Nouvel Observateur με χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα Καθημερινή. Το θέμα της συνάντησης «Τολμήστε για τη Δημοκρατία», υπόσχεται εντυπωσιακές αντιπαραθέσεις. Όπως ήδη έχω αναφέρει το Μέγαρον + επιδιώκει την ανάπτυξη συνεργασιών με ξένους οργανισμούς και ιδρύματα. Φέτος συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με το College de France, έναν από τους σημαντικότερους εκπαιδευτικούς θεσμούς της Γαλλίας, με τη συμπαράσταση πάντοτε της Γαλλικής πρεσβείας και του Γαλλικού ινστιτούτου. Η συνεργασία αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να φέρουμε κοντά στο ελληνικό κοινό και αυτή τη χρονιά σημαντικούς διανοητές και επιστήμονες, με επικεφαλής τον Serge Haroche, διευθυντή του College de France και κάτοχο του βραβείου Νόμπελ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς την Γαλλική πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

 

Οι διεθνείς συνεργασίες ωστόσο δεν σταματούν εδώ. Μπορούμε από τώρα να ανακοινώσουμε την έναρξη της συνεργασίας μας με την έδρα Ελευθέριος Βενιζέλος και το London School of Economics για μία σειρά διαλέξεων που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2014. Κοντά σε αυτές τις εκδηλώσεις και άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Μέγαρον +. Το Σωματείο Διάζωμα θα εξακολουθήσει την οργάνωση εκδηλώσεων για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, ενώ το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου θα συνεχίσει να δίνει το στίγμα του. Επίσης, μετά από δύο χρόνια, ολοκληρώνεται κατά το τρέχον εξάμηνο η σειρά δημοσίων συζητήσεων «Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές» που από κοινού διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος.

 

Ασφαλώς θα υπάρξουν και επί μέρους εκδηλώσεις, δηλαδή εκδηλώσεις που δεν είναι ενταγμένες σε κάποιον θεματικό κύκλο. Να θυμίσω τις «Μεταμορφώσεις», το εικαστικό και χορευτικό παιδικό εργαστήρι που διοργανώνεται και φέτος σε συνεργασία με το Κέντρο Πομπιντού της Γαλλίας. Η επιτυχία που γνώρισε τις προηγούμενες χρονιές επέβαλλε, από κάθε άποψη, την οργάνωσή του και φέτος.

 

Στο ίδιο αυτόνομο πλαίσιο θα διοργανωθεί σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων μια συζήτηση με θέμα «Ο συγγραφέας σήμερα σε περιβάλλον κρίσης» και με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Επίσης στις 4 Απριλίου σε συνεργασία με την Deutsche Welle θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα τις Ελληνογερμανικές παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Ο ρόλος των Μ.Μ.Ε. και της πολιτικής.

 

Επίσης στα τέλη Φεβρουαρίου το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας συνέδριο με τίτλο «Χρηματοδοτώντας τη δημιουργία».

 

Ασφαλώς το εξάμηνο που έχουμε αρχίσει να διανύουμε είναι μεταβατικό όσον αφορά τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων λόγου και σκέψης Μέγαρον +. Από το φθινόπωρο του 2014 νέες ενότητες εκδηλώσεων για την ψηφιακή οικονομία και καινοτομία, την εκπαίδευση και άλλες σειρές θεματικών κύκλων θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του. Αλλά για το νέο πρόγραμμα υπομονή μέχρι την άνοιξη που θα ανακοινωθεί.

 Στο μεταξύ, και τελειώνω με αυτά, νομίζω ότι έχει τη σημασία του να επιμείνουμε πως βασικός στόχος του Μέγαρον + κατά την επόμενη περίοδο της ζωής του θα είναι η μετατόπιση του κέντρου βάρους των δραστηριοτήτων του προς την εκπαίδευση. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι τυχαίο και οι σκοπιμότητες που επιδιώκεται να επιτευχθούν είναι πολλές. Πρώτα απ’ όλα να έρθει νέος κόσμος στο Μέγαρο, ακόμη και ο κόσμος εκείνος που δεν θα ενδιαφερόταν για την κλασική μουσική, αλλά που θα τον ενδιέφερε να αποκτήσει μια συστηματική γνώση σε διάφορους τομείς της επιστήμης ή των τεχνών, ή ακόμη να εξοικειωθεί με το περιβάλλον του Μεγάρου. Στα τέλη Μαρτίου, το Μέγαρον + εκχωρεί την αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών για να παρουσιάσει θεατρικά κείμενα στα οποία οι μαθητές του έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια.

 

Κατά δεύτερο λόγο γιατί το Μέγαρο Μουσικής δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ανάγκη για προσφορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών ιδιαιτέρως σε τομείς που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από την θεσμοθετημένη εκπαιδευτική διαδικασία.

 Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, γιατί η εκπαιδευτική διαδικασία είναι σύμφυτη στην ύπαρξη του Μεγάρου και δεν είναι δυνατόν να παραμεληθεί. 

 Κώστας Κωστής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Υπεύθυνος του Megaron+

 

 

You may also like...