«Μύθος και πραγματικότητα για τα βλαστοκύτταρα» στο Megaron Plus

image002 (2)«Μύθος και πραγματικότητα για τα βλαστοκύτταρα»
Συζήτηση
Πέμπτη 15 Μαΐου
Ώρα έναρξης: 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Τι είναι τα βλαστοκύτταρα και γιατί είναι σημαντικά; Πόσο κοντά στην αλήθεια βρίσκεται η προοπτική να χρησιμεύσουν για τη θεραπεία ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα ή τα τραύματα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, ακόμα και για την αντιστροφή της απώλειας όρασης και ακοής; Πώς μπορούν να μας διαφωτίσουν για τον καρκίνο;
Πέντε διακεκριμένοι επιστήμονες, που δραστηριοποιούνται εντός κι εκτός Ελλάδας στους τομείς της έρευνας της βιολογίας και της εφαρμογής των βλαστοκυττάρων στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο της Αναγεννητικής Ιατρικής, μιλούν για την πολύτιμη συμβολή τους στη θεραπεία των σύγχρονων ασθενειών.
Θα μιλήσουν οι:
Ανδρέας Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Εγγενούς Αναγέννησης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Δρέσδης
Αικατερίνη Σταυροπούλου-Γκιόκα, Διευθύντρια της Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών
Σταύρος Ταραβήρας, Αναπληρωτής Καθηγητή Φυσιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών
Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης
Τη συζήτηση συντονίζει η Ρεβέκκα Μάτσα, Διευθύντρια Ερευνών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
Αποτελούν τα βλαστοκύτταρα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των ερευνητών για τη μελέτη της ανάπτυξης των οργανισμών, τη διερεύνηση παθογενετικών μηχανισμών και την ανακάλυψη νέων ουσιών που μπορεί να μετεξελιχθούν σε αποτελεσματικά φάρμακα; Τι είναι η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, τι σχέση έχει με τα βλαστοκύτταρα και πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα συζητηθούν και θα διερευνηθούν στη διάρκεια μιας εκδήλωσης μοναδικού ιατρικού ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και πανεπιστημιακών που δραστηριοποιούνται, εντός κι εκτός Ελλάδας, στους τομείς της έρευνας της βιολογίας και της εφαρμογής των βλαστοκυττάρων στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο της Αναγεννητικής Ιατρικής.
Πιο συγκεκριμένα, στη συζήτηση με θέμα «Μύθος και πραγματικότητα για τα βλαστοκύτταρα» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, θα μιλήσει ο Ανδρέας Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Εγγενούς Αναγέννησης (Innate Repair Laboratory) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Δρέσδης, του οποίου η έρευνα εστιάζεται στη συμμετοχή των ενδογενών βλαστοκυττάρων στην αναγέννηση και τον καρκίνο. Όπως και η Διευθύντρια της Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνη Σταυροπούλου-Γκιόκα, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Ταραβήρας (που εδώ και χρόνια μελετά με ερευνητική του ομάδα τη βιολογία των βλαστοκυττάρων, με έμφαση στην κατανόηση μηχανισμών που ελέγχουν την αυτοανανέωση και διαφοροποίηση βλαστοκυττάρων του αιμοποιητικού και νευρικού συστήματος) αλλά και η Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οι ελπίδες για τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, τα οποία αναπαράγονται διαρκώς και έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα ενός οργανισμού –σε μυϊκό, ερειστικό, νευρικό κτλ.–, όπως και για τις εφαρμογές τους στις βιοϊατρικές επιστήμες άρχισαν να διαφαίνονται από το 1998, όταν η ερευνητική ομάδα του James Thomson στο Πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison των ΗΠΑ πέτυχε για πρώτη φορά την απομόνωση και τη διατήρησή τους στο εργαστήριο. Παράλληλα τέθηκαν με ένταση ζητήματα βιοηθικής δεοντολογίας. Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας το 2012 στους ερευνητές Shinya Yamanaka και Sir Jοhn Gurdon για την επαναστατική ανακάλυψή τους ότι διαφοροποιημένα κύτταρα ενηλίκων μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα με ιδιότητες εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων, τροφοδότησε με νέο ενθουσιασμό την έρευνα στο πεδίο των βλαστοκυττάρων. Επιτυγχάνοντας να γυρίσουν πίσω στο εμβρυϊκό στάδιο το αναπτυξιακό ρολόι ενήλικων κυττάρων, οι Shinya Yamanaka και Sir Jοhn Gurdon άνοιξαν νέους δρόμους και βοήθησαν να ξεπεραστούν ερωτήματα βιοηθικής δεοντολογίας που το προηγούμενο διάστημα πυροδότησαν δημόσιες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Σ’αυτά θα σταθούν και οι ομιλητές της παρούσας εκδήλωσης, οι οποίοι θα αναφερθούν και στις πρώτες κλινικές μελέτες με βλαστοκύτταρα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Tη συζήτηση – η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου «Η Επιστήμη στη ζωή μας» του MEGARON PLUS – συντονίζει η Ρεβέκκα Μάτσα, Διευθύντρια Ερευνών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ με πολυετή ερευνητική εμπειρία στη φυσιολογία των βλαστοκυττάρων του εγκεφάλου και τη συμβολή τους στην Αναγεννητική Ιατρική.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας https://webcast.grnet.gr/
Χορηγός της εκδήλωσης: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Ανδρέας Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Εγγενούς Αναγέννησης (Innate Repair Laboratory) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Δρέσδης. Έλαβε το πτυχίο του από το Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1993 και το διδακτορικό του από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1997 υπό την επίβλεψη του Harry Bradford. Από το 1999 μέχρι το 2002 εκπαιδεύτηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Yale στο New Haven (Connecticut, ΗΠΑ), στο εργαστήριο του Gary Rudnick. Από το 2002 μέχρι το 2009 συνέχισε την έρευνά του στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (National Institutes of Health) στην Bethesda (Maryland) στο εργαστήριο του Ron McKay. Από το 2010 διευθύνει τη δική του ερευνητική ομάδα στη Δρέσδη της Γερμανίας. Η έρευνά του εστιάζεται στη συμμετοχή των ενδογενών βλαστοκυττάρων στην αναγέννηση και τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, το έργο του έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων, εκτεταμένων πληθυσμών νευρικών βλαστοκυττάρων στον ενήλικο εγκέφαλο των θηλαστικών καθώς και νέων μοριακών μηχανισμών και αγωγών που επιτρέπουν την ενεργοποίηση τους με σημαντικές επιπτώσεις σε μοντέλα ασθενειών. Έχει επίσης εντοπίσει νέους μοριακούς στόχους κατά των καρκινικών βλαστοκυττάρων, δηλαδή των κυτταρικών πληθυσμών που ευθύνονται για τις αναγεννητικές ιδιότητες του καρκίνου.
Η Αικατερίνη Σταυροπούλου-Γκιόκα αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ και ειδικεύτηκε στη Μικροβιολογία. Απέκτησε διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ανοσολογία και το 1989 κατέθεσε την υφηγεσία της στην Ανοσολογία της Μεταμόσχευσης. Άρχισε την ενασχόληση της με την μεταμόσχευση το 1970 κατά τη συνεργασία της με το New York University Medical Center. Από το 1975 έως το 2007 υπήρξε αρχικά στέλεχος και εν συνεχεία διευθύντρια του Ανοσολογικού Εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ.Γεννηματάς» όπου ίδρυσε το Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των φορέων της Μεταμόσχευσης στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα συμμετέχει ως εκπρόσωπος του ΕΟΜ σε επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέλος επιστημονικών εταιριών με αντικείμενο την ανοσολογία, την αιματολογία και τη μεταμόσχευση. Για δέκα χρόνια ήταν Commissioner της European Federation for Immunogenetics για την Νοτιοανατολική Ευρώπη με αρμοδιότητα την διαπίστευση των εργαστηρίων ιστοσυμβατότητας. Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Εχει συγγράψει πάνω από 100 άρθρα κι έχει συμμετάσχει και στη συγγραφή βιβλίων. Το 2004 ίδρυσε την Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος με έδρα το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών της οποίας είναι διευθύντρια.
Ο Σταύρος Ταραβήρας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Αποφοίτησε από το τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ ενώ το 1995 ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Στη συνέχεια διετέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο German Cancer Research Center της Χαϊλδεμβέργης και στο National Institute for Medical Research του Λονδίνου. Εξελέγη μέλος Δ.Ε.Π. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών το 2001. Η ερευνητική του ομάδα εστιάζεται στη μελέτη της βιολογίας των βλαστοκυττάρων, με έμφαση στην κατανόηση μηχανισμών που ελέγχουν την αυτοανανέωση και διαφοροποίηση βλαστοκυττάρων του αιμοποιητικού και νευρικού συστήματος. Η ερευνητική του ομάδα μελετά παθογενετικούς μηχανισμούς ανθρώπινων ασθενειών οφειλόμενων σε βλάβες στις διαδικασίες αυτές, όπως είναι η νόσος Hirschsprung, ο καρκίνος κ.ά. Παράλληλα, στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι η ανάπτυξη θεραπευτικών προσεγγίσεων, που σχετίζονται τόσο με την ταυτοποίηση νέων χημικών ενώσεων όσο και θεραπειών κυτταρικής υποκατάστασης. Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει χρηματοδοτηθεί από εθνικά και διεθνή ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα ενώ το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά.
Η Σταυρούλα Τσινόρεμα είναι Καθηγήτρια Σύγχρονης, Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής, Διευθύντρια Σπουδών του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική» και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτοχος Πτυχίου Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (M.Α.) στην Ηθική και Κοινωνική Φιλοσοφία και Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D.) στην Ηθική Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Exeter. Εχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Exeter. Το ερευνητικό έργο της επικεντρώνεται στην ηθική και κοινωνική φιλοσοφία, βιοηθική, επιστημολογία, φιλοσοφία της γλώσσας και φιλοσοφία του νου. Στα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντά της περιλαμβάνονται η ηθική των επιστημών καθώς και επιστημολογικά και μεθοδολογικά προβλήματα της βιοηθικής. Έχει (συν)επιμεληθεί τους τόμους Philosophy and the Many Faces of Science, Rowman and Littlefield (1998), και Θέματα Βιοηθικής, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (2013). Είναι συγγραφέας της μονογραφίας «Γλώσσα και Κριτική. Ο Βίτγκενσταϊν για το νόημα, τη γνώση, τις αξίες» (Liberal Books). Έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας. Είναι μέλος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Επιτροπής για τη Βιοηθική και την Ηθική των Επιστημών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες του Υπουργείου Υγείας.
Η Ρεβέκκα Μάτσα είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Κυτταρικής και Μοριακής Νευροβιολογίας. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ στην Αγγλία. Εκπαιδεύτηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στον τομέα της Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ληντς στην Αγγλία και έκτοτε το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στη μελέτη της ανάπτυξης και της αναγέννησης του νευρικού συστήματος. Με την ερευνητική της ομάδα μελετά τη φυσιολογία των βλαστοκυττάρων του εγκεφάλου στοχεύοντας στην ανάπτυξη θεραπευτικών προσεγγίσεων για νευροεκφυλιστικές ασθένειες και τραύματα του νευρικού συστήματος. Πρόσφατα έχει εφαρμόσει τεχνολογίες που επιτρέπουν τη μετατροπή ενήλικων δερματικών κυττάρων από ασθενείς με νόσο Πάρκινσον σε κύτταρα με ιδιότητες εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων προκειμένου να μελετήσει παθογενετικούς μηχανισμούς της νόσου και να προδιορίσει νέους θεραπευτικούς στόχους. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών με αντικείμενο τις Νευροεπιστήμες, μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νευροεπιστημών και έχει διοργανώσει διεθνή σεμινάρια και συνέδρια. Έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοεπιστημών και Εθνικός Εκπρόσωπος στο 6ο Πρόγραμμα- Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Βιοεπιστήμες και την Υγεία. Η έρευνά της χρηματοδοτείται από ελληνικά και ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα, ενώ το ερευνητικό της έργο είναι δημοσιευμένο σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr<http://www.megaron.gr/>
Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...