Μυστήριο 65 Reframe Ελευσίς

Εργαστήριo φωτογραφίας -ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ- Ιούνιος – Ιούλιος και Σεπτέμβριος

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ Άτομα 18 έως 35 ετών

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – Δωρεάν
Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας παρουσιάζει στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το Μυστήριο 65 Reframe Ελευσίς, μια συλλογική κοινωνική δράση με καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό χαρακτήρα.

Το Reframe Ελευσίς προσκαλεί νέους 18 έως 35 ετών από την Ελευσίνα και από άλλες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής να συμμετάσχουν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με επίκεντρο τη φωτογραφία και τον οπτικό πολιτισμό ώστε, με την καθοδήγηση καταξιωμένων εισηγητών, να δημιουργήσουν πρωτότυπα φωτογραφικά έργα που αντλούν έμπνευση από τον ελευσίνιο τόπο.

Ειδικότερα, η εν λόγω δράση θα αποτελέσει έναυσμα για την παραγωγή και την παρουσίαση φωτογραφικών εικόνων που αποτυπώνουν-ερμηνεύουν την οπτική ανθρωπολογία της Ελευσίνας. Τα φωτογραφικά τεκμήρια θα χαρτογραφήσουν το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της και θα αναδείξουν τη μοναδική της ταυτότητα και φυσιογνωμία.

Μεθοδολογία Εργαστηρίου
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με τον αφηγηματικό ρόλο της φωτογραφίας, τους εκφραστικούς κώδικες του μέσου, τη μέθοδο της συμμετοχικής φωτογραφίας, μέσω ενός διαλόγου διαφορετικών δημιουργικών τεχνικών όπως: φωτογραφικά έργα, κολλάζ, προφορικές ιστορίες και κείμενα.

Το πρόγραμμα θέτει στο επίκεντρό του, την πρακτική και θεωρητική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις-παρουσιάσεις, ανάθεση δημιουργικών εργασιών, ομαδικές εξωτερικές φωτογραφίσεις-περιηγήσεις, διαρκή παρακολούθηση και κριτική προσέγγιση-ανάλυση των φωτογραφιών των συμμετεχόντων.

Δημιουργία και Έκδοση Φωτογραφικού Zine
Η διαδικασία θα οδηγηθεί σταδιακά προς την οργάνωση και την τελική μορφοποίηση του περιεχομένου και την έκδοση ενός συλλογικού φωτογραφικού zine (έντυπου περιοδικού). Οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν και θα διερευνήσουν το zine ως αφηγηματικό περιβάλλον παρουσίασης του τελικού έργου-αποτελέσματος.

Διάρκεια Προγράμματος
To πρόγραμμα περιλαμβάνει 12 απογευματινές συναντήσεις διάρκειας 3 ωρών που πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, από τις 17.30 έως τις 20.30. Το εργαστήριο θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Κατά το μήνα Αύγουστο δεν διεξάγονται μαθήματα.

Σε ποιους απευθύνεται
Στο εργαστήριο μπορούν να πάρουν μέρος άτομα ηλικίας 18 – 35 ετών με σχετική εμπειρία στη φωτογραφία που είναι εξοικειωμένα με τον φωτογραφικό τους εξοπλισμό.

Διδάσκοντες
Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται από δημιουργούς με πολυετή διδακτική εμπειρία. Στην περαιτέρω ενδυνάμωση του προγράμματος συμβάλλουν επισκέπτες εισηγητές με καλλιτεχνικό έργο και εξειδίκευση στα επιμέρους θεματικά πεδία.

Δηλώσεις Συμμετοχής
Για να λάβετε μέρος στο εργαστήριο, συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα αίτησης συμμετοχής στην ιστοσελίδα 2023 Ελευσίς. Θα ακολουθηθεί διαδικασία επιλογής.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής
Βασικοί Συντελεστές
Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας
Βασική Εισηγήτρια και Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Μυρτώ Παπαδοπούλου
Σύλληψη – Υπεύθυνος Προγράμματος: Μανόλης Μωρεσόπουλος

You may also like...