ΜΠΛΟΚ ΙΧΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΤΕΛΙΑΣ

KarteliasΜια νέα ποιητική συλλογή από τις εκδόσεις «Αιγόκερως» κι ένα cd με καινούρια τραγούδια από το Μιχάλη Γρηγορίου, με τη Μαρία Φαραντούρη και το Δώρο Δημοσθένους
Ας παίξουμε κι εμείς με τις λέξεις. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι αυτή είναι μία ποιητική συλλογή που ζωγραφίζει! Λέγεται «Μπλοκ Ιχνογραφίας» και είναι το άρτι αφιχθέν από τις εκδόσεις «Αιγόκερως» νέο ποιητικό «παρών» του Κώστα Καρτελιά. Περιλαμβάνει, όμως, εκτός από 24 καινούρια ποιήματα και 6 παλαιότερα (του 2001). Ο αναγνώστης θα συναντήσει, μάλιστα, αυτά τα τελευταία σε δύο εκδοχές: τυπωμένα αλλά και μελοποιημένα από τον σπουδαίο και εκλεκτικό συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου κι ερμηνευμένα με την εμβληματική λυρικότητα της Μαρίας Φαραντούρη και την ευαισθησία του Δώρου Δημοσθένους στο cd «Κόκκινη Κλωστή» που συνοδεύει την έκδοση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ποιήματα του Καρτελιά μελοποιούνται: Ο δημιουργός είχε γίνει ευρύτερα γνωστός μετά τη συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη και τη Μαρία Φαραντούρη για την «Οδύσσεια» (2007). Τώρα, όμως, το cd λειτουργεί ως τελικός σταθμός στο ταξίδι των ποιητικών ιχνογραφήσεων του Καρτελιά που προηγούνται. Τα νέα του ποιήματα είναι όσο «εικονοκλαστικά» απαιτεί να είναι το ενοποιητικό τους στοιχείο και εύρημα: Αυτό του ποιητή που, κρατώντας ένα εσωτερικό ημερολόγιο, μετατρέπεται σε εικαστικό κι ανακοινώνοντας σχεδόν σε κάθε ποίημα την πρόθεσή του («Σήμερα θα δοκιμάσω να ζωγραφίσω..») ζωγραφίζει σκέψεις κι αφηρημένες έννοιες, συνειρμούς και πορτρέτα, μνήμες και γεύσεις και μυρωδιές, λέξεις, τόπους, αισθήσεις, αρχέτυπα και παράδοση, το παρελθόν και το παρόν.
Τα ποιήματά του είναι οικεία κι είναι λογικό γιατί φέρουν την αγωνία μίας αρχέτυπης ελληνικότητας (του Ομήρου, του Καβάφη, του Ελύτη, του Παπαδιαμάντη, του Σολωμού) και μίας χοϊκής καθημερινής απλότητας (του καφενείου, της παρέας) που βρίσκονται υπό εξαφάνιση.
<< Όλες οι ιστορικές εποχές και οι θεοί είναι παρόντες. Ο Ήλιος, ο Διόνυσος, ο Απόλλωνας, άγγελοι με ρομφαίες και κρίνα, ο διάολος, ο Καίσαρας, ο Βρούτος, οι Σουλιώτες, διαστημόπλοια. Η μοναξιά του μονομάχου. Ο μελλοθάνατος και η ταμειακή μηχανή. Σπαθιά, μαχαίρια, όπλα, το πουλί του, είναι εργαλεία επιβίωσης και ηδονής. Το αρχέγονο: αρσενικό-θηλυκό, Αδάμ-Έυα, πατέρας-μάνα είναι παρόντα. Και τέλος ο Παράδεισος, ο Τόπος, ο τόπος του, το χώμα, το χώμα που πατάει.. Ο ήρωάς μας, ο ήρωας του Καρτελιά, τα ζει, τα έζησε (αλλιώς τί ήρωας θα ΄ταν), χωρίς κόμπλεξ, χωρίς φόβο, με προσφορές στον Ήλιο μέσα σε αρωματικούς καπνούς, θυμιάματα της θυσίας, της ζαλάδας, με ξεματιάσματα, βλέμματα αγίων και ανθρώπων>>, σημειώνει για το «Μπλοκ Ιχνογραφίας» ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Νίκος Τρανός που υπογράφει και το σχέδιο στο εξώφυλλο όπως και μία προσωπογραφία του Καρτελιά εντός της έκδοσης.
Ως «πρόσφορο» στη συλλογή το cd με τα 6 τραγούδια και τα 3 ορχηστρικά του Μιχάλη Γρηγορίου είναι και το επιστέγασμα μίας παλαιάς φιλίας μεταξύ συνθέτη κι ποιητή που, όπως εξηγεί και ο Γρηγορίου στο σημείωμά του, ξεκίνησε από το παλιό στέκι του «Άλεκτον» στον Κεραμεικό και εξελίσσεται στο νέο σημείο συνάντησης, την «Κόκκινη Κλωστή» της οδού Παπαδιαμαντοπούλου. Άλλωστε όπως λέει ο Καρτελιάς στο ομώνυμο («Κόκκινη Κλωστή») ποίημα που έγινε κι αυτό τραγούδι απ΄το Γρηγορίου «Θα πιάσω πάλι απ΄την αρχή/αυτή την κόκκινη κλωστή την πονεμένη./Θα φτιάξω κόμπο να δεθεί/το παραμύθι που ιστορεί/πώς η ελπίδα στους ανθρώπους/δεν πεθαίνει>>. Μία πρόγευση μπορείτε να πάρετε ακούγοντάς το στο Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=3DyW3LCiO-I)
*Η ποιητική συλλογή μαζί με το cd πωλούνται σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία. Πληροφορίες: εκδόσεις «Αιγόκερως», τηλ.210 3846964.

You may also like...