Μουσικό φεστιβάλ “Ρίζα στην Πρίζα”

PTΣτην Αγιάσο, στην καρδιά της ορεινής Λέσβου και στο περίφημο Αναγνωστήριό της, φιλικό καταφύγιο της ντόπιας λογιοσύνης και της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης του χωριού, επιστρέφει για ακόμα μια χρονιά, τη δεύτερη συνεχόμενη, το μουσικό φεστιβάλ “Ρίζα στην Πρίζα”, που θα διεξαχθεί εκεί τη 17/8 Δευτέρα και την 18/8 Τρίτη .Μια μουσική διοργάνωση ιδιαίτερη, που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης της σημαντικής ντόπιας μουσικής παράδοσης με περισσότερες πολυρρυθμίες από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.
Το φεστιβάλ “Ρίζα στην Πρίζα” δημιουργήθηκε από την ανάγκη να εκφραστεί η εγχώρια φολκ, δηλαδή η δική μας παραδοσιακή μουσική, υπό το πρίσμα των καινούργιων συγκροτημάτων που δουλεύουν νέο υλικό, σε συνδυασμό με καινούργιο στίχο, που αποτελεί φυσική εξέλιξη των πραγμάτων μέσα στους δύσκολους καιρούς της σύγχρονης εποχής.
Οι διοργανωτές του επιδιώκουν να αναζητήσουν τη σύγχρονη μουσική έκφραση που αναδύεται στα home studios αλλά και στις παρέες των νέων ανθρώπων που δημιουργούν μικρές εστίες πολιτιστικής αλλά και κοινωνικής αναφοράς, εμπνεόμενοι από το παράδειγμα χωρών όπως η Πορτογαλία, η Βραζιλία, η Ισπανία ή ακόμα και η Αγγλία, που εμπλουτίζουν διαρκώς την παγκόσμια μουσική σκηνή τόσο σε επίπεδο δημιουργικό όσο και επίπεδο δισκογραφίας, κόντρα στους μουσειακούς τρόπους προσέγγισης της μουσικής, με φρέσκο ήχο και νέους ηχητικούς προσανατολισμούς χωρίς περιορισμούς.
Στις δύο μέρες των φεστιβαλικών συναυλιών θα εμφανιστούν στο Αναγνωστήριο της Αγιάσσου τέσσερα νεανικά μουσικά σχήματα από την Ελλάδα, ένα από την Τουρκία, καθώς και μία πολυεθνική μουσική ομάδα.
Την… πρίζα στη ρίζα θα βάλουν πρώτοι, τη Δευτέρα, οι Τas Plak Kumpanyasi (“Η κοµπανία του γραµµοφώνου”), που αναβιώνουν την τουρκική αστική μουσική με funky και ευδιάθετη διάθεση, παρουσιάζοντας κωνσταντινουπολίτικα και παραδοσιακά τραγούδια. Ένα μεικτό ρεπερτόριο με τουρκικά και ελληνικά τραγούδια θα παρουσιάσει και το πολυεθνικό Kelebek Ensemble, με Έλληνες, Τούρκους και Γάλλους μουσικούς. Τέλος, η πρώτη μέρα θα κλείσει με την ντόπια Salia Balia Band, που μεταφέρει την παραδοσιακή και ρεµπέτικη μουσική στο σήμερα, μένοντας όμως πιστή στο πρωτότυπο.
Την Τρίτη σειρά έχει το Μελωδικό Σχήμα και οι The huge black garbage bag, το πρώτο συγκρότημα στη Λέσβο που καταπιάστηκε με το ρεμπέτικο και την παράδοση και την πήγε πιο κάτω με ροκ ήχο, ενώ το φεστιβάλ θα κλείσει ο Νίκος Γράψας, που συνδημιούργησε τις Δυνάμεις του Αιγαίου, και οι συνεργάτες του.
Το φεστιβάλ “Ρίζα στην Πρίζα” πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Εικόνας, Ήχου και Πολιτιστικής Αναπαράστασης του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

You may also like...