Μουσικό Φεστιβάλ Παξών / Paxos Music Festival

Το Μουσικό Φεστιβάλ Παξών ξεκίνησε το 1986 με πρωτοβουλία του Άγγλου, φίλου των Παξών, John Gough.
Ο στόχος του ήταν διπλός: – η υποστήριξη Ελλήνων και ξένων βραβευμένων σπουδαστών μουσικής στη μελέτη έργων από ευρύτατο φάσμα μουσικής δωματίου και στην παρουσίαση της δουλειάς τους στο κοινό των Παξών
η εξοικείωση του τοπικού πληθυσμού με ποικίλα ακούσματα ποιοτικής μουσικής και η ενθάρρυνση των νέων Παξινών να ασχοληθούν πιο ενεργά με κάθε είδους μουσική.
Ο Τζ. Γκοφ από το 1986 και ως το θάνατό του, το 2006 οργάνωνε και χρηματοδοτούσε ανελλιπώς το Φεστιβάλ των Παξών και για τον σκοπό αυτό είχε ιδρύσει το 1987 το Paxos Festival Trust Ltd στην Αγγλία. Μετά τον θάνατό του συνέχισε το έργο του ο επιστήθιος φίλος του Nicholas Thompson.
Χρονιές – Ορόσημο στην πορεία του Φεστιβάλ
Το 1999 το Φεστιβάλ ανέβασε τη μουσικοθεατρική παράσταση «Η ιστορία του Στρατιώτη» με βασικούς πρωταγωνιστές τους Χριστόφορο Παπακαλιάτη και Γιώργο Καραμίχο.
Το 2000 στα πλαίσια εορτασμού της νέας χιλιετίας παράγγειλε την καντάτα «Κάποτε στους Παξούς» στον συνθέτη Κωνσταντίνο Λυγνό και την Ισαβέλλα Κωνσταντινίδου (λιμπρέτο).
Το 2004 ξεκίνησε μια μακρόχρονη και σταθερή συνεργασία με την διάσημη διεθνώς Ακαδημία Ensemble Modern της Φραγκφούρτης (ΙΕΜΑ), την καλύτερη Μουσική Ακαδημία στην σύγχρονη μουσική παγκοσμίως. Η σχολή αυτή ανέλαβε να παρουσιάζει ρεπερτόριο σύγχρονης μουσικής κάθε Ιούνιο στους Παξούς με μουσικούς αποκλειστικά νέους Έλληνες μουσικούς που επέλεγε με πολύ αυστηρά κριτήρια. Η συνεργασία αυτή κράτησε ως το 2012.
Την ίδια χρονιά ξεκινά και η συνεργασία με την Σχολή Μουσικής και Δράματος του Γκίλντχολ (Guildhal School of Music and Drama) 2η σε κύρος μουσική σχολή της Μ. Βρετανίας. Στελέχη της Σχολής αυτής ανέλαβαν ως καλλιτεχνικοί διευθυντές να παρουσιάζουν χαρακτηριστικά έργα μουσικής δωματίου του 18ου και 19ου αιώνα κάθε Σεπτέμβριο στους Παξούς. Η συνεργασία αυτή κράτησε ως το 2010.
Το 2005 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξένησε για πρώτη φορά συναυλία παραγωγής του Φεστιβάλ Παξών.
To 2007 ψηφίστηκε από την εφημερίδα Independent ως το 5ο από τα 10 καλύτερα καλοκαιρινά Φεστιβάλ Μουσικής στην Ευρώπη.
Το 2008 προσέφερε 23 καινούργια μουσικά όργανα διαφόρων διαστάσεων στην νεοσύστατη τότε Μουσική Σχολή του Δήμου Παξών.
Το 2009 η Ένωση Ελλήνων Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου απένειμε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Παξών στην κατηγορία του καλύτερου Πολιτισμικού Οργανισμού της Ελληνικής Περιφέρειας. Την ίδια χρονιά συστάθηκε και επίσημα το ΕΡΓΟΝ – Μουσικό Σύνολο του Φεστιβάλ Παξών υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της ΙΕΜΑ υλοποιώντας τον βασικό στόχο του Φεστιβάλ Παξών, που ήταν η δημιουργία ενός διεθνούς μουσικού συνόλου σύγχρονης μουσικής, το οποίο να προβάλλει κορυφαίους Έλληνες μουσικούς σε απαιτητικό ρεπερτόριο και Έλληνες συνθέτες στο εξωτερικό.
Το 2011 το Φεστιβάλ Παξών προσέφερε το 1ο Εργαστήρι Μουσικής & Δράματος για παιδιά ηλικίας 3-13 ετών. Στα επόμενα χρόνια το Εργαστήρι εξελίχθηκε σε εργαστήρι Μουσικοκινητικής και Παιδικής Χορωδίας για παιδιά και νέους από 5 ως 18 ετών με καλλιτεχνική διευθύντρια την συνθέτρια, Λέκτορα Σύνθεσης και Ear Training του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Δήμητρα Τρυπάνη.
Από το 2013 υπάρχει συνεργασία με την Παιδική και Νεανική Χορωδία της Πρέβεζας «Αρμονία» με διδάσκουσα την Ανέλια Στεφάνοβα.
Σταθερός χορηγός στα Εργαστήρια του Φεστιβάλ για τα παιδιά είναι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου έχει προσφέρει οικονομική υποστήριξη και ηθική συμπαράσταση στο Φεστιβάλ των Παξών από το ξεκίνημά του.
Από το 2015 την παραγωγή του Φεστιβάλ έχει αναλάβει η ΑΜΚΕ «ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΠΑΞΩΝ» .
To 2016 το Φεστιβάλ Παξών/ ΑΜΚΕ «ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΠΑΞΩΝ έκανε την παραγωγή της παράστασης «ΔΙΔΥΜΑΝΕΣ» σε μουσική Δήμητρας Τρυπάνη σε συνεργασία με το Φωνητικό και Μουσικό Σύνολο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η παράσταση ηχογραφήθηκε και το ομώνυμο cd κυκλοφορεί εντός του Φεβρουαρίου 2017.
Προσωπικότητες που πέρασαν από το Φεστιβάλ
Το Φεστιβάλ Μουσικής Παξών στο πέρασμα των χρόνων έχει φιλοξενήσει και αναδείξει σημαντικές προσωπικότητες της μουσικής, που σήμερα μεσουρανούν στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα: Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Χριστόφορος Σταμπόγλης (μπάσος), Λευκή Καρποδίνη (πιάνο), Jonathan Cohen (τσέλο, συνθέτης), Βασίλης Χριστόπουλος (μαέστρος), Njambulo Madlala (βαρύτονος), Jagdish Mistry (βιολί), Λεωνίδας Καβάκος (βιολί).
Το φεστιβάλ Παξών αποτελεί θεσμό για την πολιτιστική και τουριστική ζωή των Παξών, ενεργό παράγοντα της τοπικής κοινωνίας και σημαντικό σύμμαχο στην οικονομική ζωή των Παξών.

Εργαστήριο μουσικής κινηματογράφου

Ο σύγχρονος συνθέτης στη μουσική κινηματογράφου σήμερα – Σύγχρονες τεχνικές οργανοπαιξίας πέρα των ακουστικών εφέ

Το εργαστήριο είναι σχεδιασμένο για συνθέτες οι οποίοι επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους στη σύνθεση μουσικής κινηματογράφου. Το εργαστήριο θα καλύψει δημιουργικά και τεχνικά ζητήματα σύνθεσης μουσικής για ταινία, προετοιμασία και παρουσίαση παρτιτούρας. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν μαζί με διεθνούς φήμης μουσικούς επεκτείνοντας τις γνώσεις τους σε νέες τεχνικές οργανοπαιξίας και πώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ένα δημιουργικό τρόπο πέρα από τη δημιουργία ακουστικών εφέ.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

Δευτέρα, 28/08
Πρωί: 10:30 – 13:30
Εισαγωγή
Προβολή των ταινιών μικρού μήκους για τις οποίες θα πρέπει να γράψουν μουσική οι συνθέτες. Κάθε συνθέτης θα λάβει μέσω κλήρωσης μια ταινία για την οποία θα πρέπει να γράψει μουσική. Οι συνθέτες μετά θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν μετάξι τους τη ταινία που τους κληρώθηκε εάν επιθυμούν.

Απόγευμα: 17:00 – 20:30
The Spotting Session: Δημιουργική και τεχνική προσέγγιση
Δημιουργία και σωστή δομή ενός ολοκληρωμένου μουσικού έργου για κινηματογράφο.
Πλάνο χρόνου, δουλεύοντας με συγκεκριμένη προθεσμία
Χώρος: Βιβλιοθήκη Κ.Ι.Π. Γάιος

Τρίτη, 29/08
Πρωί: 09:30 – 14:30
09:30 – 10:00 Συνεργασία με άλλα δημιουργικά μέρη της ομάδας, μουσικούς και καλλιτέχνες. Σεμινάριο από κάθε μέλος του μουσικού συνόλου: βασικές ικανότητες οργάνου, τρόπος γραφής, σύγχρονες τεχνικές οργανοπαιξίας, χρήση τεχνικών με δημιουργικούς τρόπους πέραν ακουστικών εφέ.
10:00 – 11:15 Το Φλάουτο, Πίκολο, άλτο Φλάουτο, μπάσο φλάουτο
11:30 – 12:45 Τα έγχορδα / Βιολί και Τσέλο
13:00 – 14:30 Το Πιάνο
Χώρος: Αίθουσα John Gough, Λογγός

Τετάρτη, 30/08
Πρωί 10:00 – 14:30
10:00 – 11:30 Γραφή μουσικής για ταινία: Conductors Stave – timecode – Synchronisation. Βήμα βήμα δημιουργία Template παρτιτούρας για ταινία στο Sibelius Scoring Software.
12:00 – 14:00 Δημιουργία Film project στο Logic Pro X — Synchronisation of music and film — Προετοιμασία click track για ζωντανή εκτέλεση / ηχογράφηση μουσικής σε συγχρονισμό με τη ταινία.
Απόγευμα 17:00 – 20:00
1 -on- 1 μάθημα με κάθε συνθέτη. Συζήτηση και ανάπτυξη ιδεών
Χώρος: Βιβλιοθήκη Κ.Ι.Π. Γάιος

Πέμπτη, 31/08
Morning Session 10:00 – 14:00
10:00 – 12:00 1 -on- 1 μάθημα με κάθε συνθέτη. Συζήτηση και ανάπτυξη ιδεών
12:30 – 14:30 Η Συνθέτης Δήμητρα Τρυπάνη (Lecturer in Music Theory and Composition with Interdisciplinary Practices. Department of Music Studies Ionian University) και ο Σκηνοθέτης Γιώργος Νικολόπουλος σε ανοικτή συζήτηση για τη συνεργασία τους.
Χώρος: Βιβλιοθήκη Κ.Ι.Π. Γάιος
Απόγευμα 18:00
Συναυλία: Πιάνο για 4 χέρια, έργα του György Kurtág. Ανοικτή συζήτηση με τους μουσικούς.
Χώρος: Αίθουσα John Gough, Λογγός

Παρασκευή, 01/09
Πρωί 10:00 – 14:30
Εργαστήριο με το μουσικό σύνολο πάνω στη μουσική που έχει προετοιμάσει ο κάθε συνθέτης.
Χώρος: Αίθουσα John Gough, Λογγός

Απόγευμα 17:00 – 20:00
Μάθημα 1 -on- 1 για κάθε συνθέτη. Οδηγίες για ολοκλήρωσης του έργου.
Χώρος: Βιβλιοθήκη Κ.Ι.Π. Γάιος

Σάββατο, 02/09
Πρωί 10:00 – 14:00
Πρόβα με το μουσικό σύνολο σε συγχρονισμό με τη ταινία.
Απόγευμα 17:00 – 20:00
Πρόβα με το μουσικό σύνολο σε συγχρονισμό με τη ταινία.
Χώρος: Αίθουσα John Gough, Λογγός

Κυριακή, 03/09
Πρωί 11:00 – 14:00
Γενική πρόβα
21:00 Προβολή ταινιών με ζωντανή μουσική
Χώρος: Αίθουσα John Gough, Λογγός

infopaxosfestivalcom

Μουσική: Φαίη Λύχνου
fayepaxosfestivalgmailcom
+30 694 463 3123
+30 2662 0311 52
Τέχνη: Χριστόφορος Μπόικος
christopheboicosfineartsco

You may also like...