Μουσικό Σχήμα “Ήχοι του Λεβάντε”

thhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhherrrrrrrrrrINSTITUTO CERVANTES DE ATENAS  – CULTURA – CONCΙERTO 25.11.2015, 19.30 h. Concierto / Συναυλία Canciones sefarditas de Constantinopla, Tesalónica y Smirna con el conjunto musical “Sonidos del Levante” Σεφαραδίτικα τραγούδια της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης με το μουσικό σχήμα ”Ήχοι του Λεβάντε” Salón de Actos del Instituto Cervantes de Atenas. Mitropóleos 23. Entrada libre. Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας. Μητροπόλεως 23. Είσοδος ελεύθερη.  Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και το Ινστιτούτο Θερβάντες παρουσιάζουν Σεφαραδίτικα τραγούδια της Κωνσταντινούπολης, Θεσσαλονίκης και Σμύρνης με το μουσικό τρίο ’Ηχοι του Λεβάντε». Συμμετέχουν: Νίκος Τζάννης-Γκίννερουπ: Πολίτικη λύρα, τραγούδι, Χρυσόστομος Βλέτσης: Ούτι, Πολίτικο Λαούτο, τραγούδι, Νίκος Βαρελάς: Ντέφι, Νταϊρές, Τουμπελέκι. Από τον 15ο αιώνα, στις μεγάλες πόλεις των οθωμανικών Βαλκανίων  υπήρχε μία μεγάλη κοινότητα ισπανόφωνων Εβραίων, οι οποίοι με το διάβα του χρόνου εντάχτηκαν στην τότε οθωμανική κοινωνία, όπου η ταυτότητα προσδιοριζόταν καταρχήν με βάση τη θρησκεία, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα αναπόσπαστο μέρος του τοπικού πολιτισμού. Για αυτό τον λόγο μάλλον εξηγείται στο ελληνικό κοινό η οικειότητα που  προξενούν τα Σεφαραδίτικα τραγούδια, ενώνοντας  την μουσική παράδοση της Πόλης -και της τότε συμπρωτεύουσας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων κοντινών μεγάλων πόλεων- με την γλώσσα της Ισπανίας του Θερβάντες…..
Θα παρουσιαστούν άγνωστα για το ευρύ κοινό παραδείγματα λόγιας οθωμανικής μουσικής με ισπανικούς στίχους, τσιφτετέλια της ταβέρνας, τραγούδια της φυλακής, της έναρξης του Σαββάτου, τραγούδια των εργατριών των καπνοβιομηχανιών της Θεσσαλονίκης, ύμνοι που ψάλλονταν στην συναγωγή στα ισπανικά.
Ακόμα και ρεμπέτικα τραγουδισμένα σε αυτή την μεσαιωνική ιβηρική διάλεκτο, με στοιχεία από τα Καταλάνικα, τα Πορτογαλικά, και κυρίως τα Ανδαλουσιανά που είναι και η γλώσσα του Φλαμένκο…..
Τραγούδια που σήμερα μέρα με τη μέρα σβήνουν με την αλλαγή των γενεών καθότι αυτή η κοινότητα εκμηδενίστηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της έκθεσης του Δαυίδ Μπενφοράδο “Μεταξύ Ήχου και Σιωπής” που εγκαινιάστηκε στο Ε.Μ.Ε. στις 21 Οκτωβρίου 2015 και θα διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου 2016 με ώρες επίσκεψης, καθημερινά 09:00 – 14:30, Κυριακή 10:00 – 14:00, ενώ το Σάββατο το Μουσείο είναι κλειστό. Είσοδος: ενήλικες 6 €, φοιτητές 3 €.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, Νίκης 39, 105 57 Αθήνα, τηλ.: 210 – 32 25 582, fax: 210 – 32 31 577, info@jewishmuseum.gr, και με το Ινστιτούτο Θερβάντες, Μητροπόλεως 23, Αθήνα, τηλ:2103634117, εσωτ. 2.

Μουσικό Σχήμα “Ήχοι του Λεβάντε”

Νίκος Τζάννης – Γκίννερουπ
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ρόδο.  Από την  εφηβική του ηλικία άρχισε να ασχολείται με την λύρα με δάσκαλο τον (τότε 80χρονο) Ρεθεμνιώτη Μανώλη Περράκη, ενώ άρχισε να μαθαίνει Κρητικό λαούτο. Κατά την διάρκεια των σπουδών του αρχιτεκτονικής  στην Δανία γνώρισε τον Yüksel Isik από την κεντρική Τουρκία από τον οποίο έμαθε και έπαιζε σάζι. Μαζί του ταξίδεψε στην Τουρκία που ήρθε σε άμεση επαφή με την παράδοση των Αλεβιτών ασίκηδων.
Στην διάρκεια ενός ταξιδιού στην Πόλη γνώρισε τον δεξιοτέχνη της Πολίτικης Λύρας Ihsan Özgen. Το 1988, αμέσως μετά τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική εγκαταστάθηκε στην Πόλη όπου διδάχθηκε την τέχνη της Πολίτικης λύρας από τον Özgen. Παράλληλα ασχολήθηκε με το Πολίτικο Λαούτο και το ταμπούρ και την θεωρία των μακάμ.
Το 1994 εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη όπου ζεί και σήμερα. Το 1997, με δική του διοργάνωση και έρευνα εκδόθηκε CD με Σεφαραδίτικα τραγούδια Θεσσαλονίκης με πολλά ανέκδοτα τραγούδια, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε μουσικά συγκροτήματα  με αντικείμενο κυρίως την μουσική από την Μικρά Ασία, όπου έπαιζε σάζι και Πολίτικη λύρα. Από το 2004 μαζί με τον Ηλία Ανδρεουλάκη και Λουκά Μεταξά παρουσίαζαν παλιές και νεώτερες μορφές της Κρητικής μουσικής
Έχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικά σχήματα στη Θεσσαλονίκη, όπως «En la mar ay una Torre», «KIRMIZI GÜL», με τον Efren López, κ.ά.
Δίδαξε πολίτικη λύρα στο ΤΕΙ Ηπειρου στην Αρτα καθως και στον σύλλογο «Ρωμανός ο Μελωδός» στη Θεσσαλονίκη.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Χρυσόστομος-Νεκτάριος Βλέτσης
Γεννήθηκε το 1991 στη Θεσσαλονίκη από μικρή ηλικία άρχισε την ενασχόλησή του με την μουσική, καταρχήν στον Σύλλογο διάδοσης Λόγιας Μουσικής “Ρωμανός ο Μελωδός.” Σπούδασε μουσική στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, ΤΕΙ Ηπείρου με δάσκαλο τον Μάρκο Σκούλιο.
Σήμερα διδάσκει  ψαλτική και ούτι στον Σύλλογο διάδοσης Λόγιας Μουσικής “Ρωμανός ο Μελωδός,” ενώ συμμετέχει σε διάφορες ορχήστρες της τεχνοτροπίας των μακάμ. Έχει πάρει μέρος σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Νίκος Βαρελάς
Ο Νίκος Βαρελάς γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας τo 1989. Το 2007 εισάγεται στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη, στην ειδίκευση παραδοσιακά κρουστά. Εκεί παρακολουθεί μαθήματα κρουστών από τους Τάκη Μπάρμπα, Σέργιο Βούλγαρη Κώστα Αναστασιάδη και Κων/νο Πουλιανάκη.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα παραδοσιακών κρουστών από τους Τάκη Μπάρμπα, Σέργιο Βούλγαρη Κώστα Αναστασιάδη και Κων/νο Πουλιανάκη. Από το 2007-2009 παρακολουθεί σεμινάρια κρουστών στο Μουσικο Εργαστήρι Λαβύρινθος με τον Zohar Fresco. Το 2011 και για ένα χρόνο φοίτησε στο Turkish Music State Conservatory στην Κων/πολη με το πρόγραμμα Erasmus. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα κρουστών στην Aκαδημία του Mısırlı Ahmet – Galata Rıtımhanesı. Τον Ιούνιο του 2012 επιστρέφει στην Ελλάδα και αποφοιτεί από το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

You may also like...