Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών

 Afisa_2013[1]3η (12η) ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΑΡΟΣ 27- 28 – 29  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου
13:00 – 16:00
Αγκαιριά, Πολιτιστικό Κέντρο.
Καλωσόρισμα από τους εκπροσώπους των φορέων και τους μουσικολόγους της Συνάντησης.
Παρουσίαση των μουσικών.
18:45 – 22:30 Μετάβαση στην Αντίπαρο.
Περιήγηση στον οικισμό.
Πρώτη μουσική και χορευτική βραδιά.
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου
11:00 – 12:30 Μουσική περιήγηση στα χωριά: Κώστος, Λεύκες,
Πρόδρομος, Μάρμαρα και Μάρπησσα.
Κατάληξη της περιήγησης στο Άσπρο Χωριό.
13:00 – 16:00 Πλατεία Άσπρου Χωριού.
Προβληματισμοί και κατάθεση εμπειριών των φιλοξενουμένων μουσικών και μουσικολόγων.
Προβολή της μικρού μήκους ταινίας του Άγη Κελπέκη «Βραδιά τσαμπούνας στις Λεύκες το 2001».
Παρουσίαση αντιπροσωπευτικών έργων των μουσικών σχημάτων.
20:00 – 24:00 Νάουσα, μουσικός περίπατος στον οικισμό.
Μουσικοχορευτική βραδιά και λαϊκό γλέντι.
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
10:30 – 11:30
Παροικιά. Ξενάγηση στην Παναγία Καταπολιανή.
13:00 – 15:30 Άλσος Παναγίας Καταπολιανής. Το κατευόδιο.
15:30 – 23:00 Αναχωρήσεις.
Η πρωτοβουλία αυτή συνενώνει και επεκτείνει έναν επιτυχημένο θεσμό που λειτούργησε και καθιερώθηκε επί μια 10ετία, με τη γενική ευθύνη και το σχεδιασμό της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης: την Παγκυκλαδική Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών, που διοργανώθηκε επί 8 συνεχή χρόνια (2002-2010) σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων (Κέα, Κύθνος, Άνδρος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σύρος) και που τα τελευταία 2 χρόνια, ως Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου, αναδείχθηκε σε κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Στόχος των Μουσικών αυτών Συναντήσεων είναι να εντοπίσουν, να καταγράψουν και ν’ αναδείξουν τους λαϊκούς οργανοπαίκτες που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά μουσικά όργανα (τσαμπούνα και σουραύλι). Τα όργανα αυτά έχουν μακραίωνη παρουσία στο χώρο του Αιγαίου, ήδη από την εποχή του Κυκλαδικού Πολιτισμού, και θεωρείται ότι αποτελούν τη μήτρα της νησιωτικής μουσικής παράδοσης. Κι ενώ μέχρι πρόσφατα απειλούνταν με εξαφάνιση, στις μέρες μας βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο των μουσικών δρωμένων του Αιγαίου. Οι Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών κατάφεραν να φέρουν σε επικοινωνία τους αγνοημένους – λόγω της επικράτησης του βιολιού και του μοντέρνου ”νησιώτικου” ρεπερτορίου – οργανοπαίκτες-θεματοφύλακες του παραδοσιακού ύφους και ήθους των νησιών, να τους δώσουν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να επιδείξουν τη δεξιοτεχνία τους και ν’ αποκτήσουν κίνητρα για τη διάδοση, συνέχιση και εξέλιξη της παράδοσής τους.
Ήδη από τις πρώτες Συναντήσεις, σε μόνιμη συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη και ομάδα νέων εθνομουσικολόγων που συντονίζει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας, πραγματοποιείται συστηματική καταγραφή (ηχογράφηση, κινηματογράφηση και συνεντεύξεις) των συμμετεχόντων μουσικών και συγκρότηση πρότυπου μουσικού αρχείου. Αντιπροσωπευτικά δείγματα από τα πολύτιμα αυτά ντοκουμέντα περιλαμβάνονται ήδη στις ταινίες – ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία των Πάνου Καρκανεβάτου και Αλέξανδρου Λαμπρίδη με τίτλους «Λαϊκά Πνευστά του Αιγαίου» και «Τσαμπούνες σε μεθυστικό πληθυντικό», καθώς και σε αδημοσίευτο κινηματογραφικό υλικό άλλων δημιουργών. 
Κάθε χρόνο ο αριθμός των μουσικών λαϊκών πνευστών που συμμετέχουν στις συναντήσεις μεγαλώνει, ξεπερνώντας – μόνο από τις Κυκλάδες – τους 160, ενώ ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι η αυξανόμενη συμμετοχή των παιδιών και των νέων. Οι νέοι μουσικοί από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τους παλαιότερους οργανοπαίκτες, να μιλήσουν μαζί τους και να μαθητεύσουν κοντά τους, καθώς και να μυηθούν με τις καλύτερες προοπτικές στον πλούτο και στην ποικιλία της αυθεντικής μουσικής παράδοσης του Αιγαίου. 
Διοργάνωση:
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Τμήμα Κοινων. Αλληλεγγύης Κυκλάδων – Δράσεις Πολιτισμού
Με τη συμμετοχή των:
–   Δήμου Πάρου
    και Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου
–   Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη
–   Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου (Τμήμα Πολιτισμού)

 

You may also like...