ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
«Ο κύκλος της ζωής»
Φίλιππος Τσιάρας, Χριστόφορος Δουλγέρης
Εγκαίνια:
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013, 20.00-22.00
Διάρκεια: 20/08-30/11/13
Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού
Χώρος:Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
(Χειμάρας 5, Ρέθυμνο, τηλ.: 2831052530)
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα κλειστά, Τρ-Πα 09:00-14:00 & 19:00-21:00,
Σα-Κυ10:00-15:00
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην έκθεση με τίτλο «Ο κύκλος της ζωής» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και περιλαμβάνει έργα του Φίλιππου Τσιάρα και του Χριστόφορου Δουλγέρη.
Το ζήτημα που εξετάζει η έκθεση είναι ο τόπος και οι τόποι διαμέσου της ιστορίας της σύγχρονης τέχνης και η υπέρβαση της πραγματικότητας με τη σουρεαλιστική ματιά των δύο καλλιτεχνών.
Ο Φίλιππος Τσιάρας που ζει και εργάζεται στις Η.Π.Α. αναδημιουργεί εικόνες αυτοαναστοχασμού, ενώ συνθέτει μέσα από τις μνήμες του κόσμου του υγρού στοιχείου τη μνήμη του σύμπαντος. Στην έκθεση συμπυκνώνει μία αναδρομή με έργα από τις σειρές “The Supereal 1971-2009” από την αναδρομική έκθεση που είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης το 2009 και τον Απρίλιο του 2013 στη Μόσχα στο “Stella Art Foundation”, όπως και από τη νέα σειρά “Ο κύκλος της ζωής”.
Ο Χριστόφορος Δουλγέρης εκθέτει από το φωτογραφικό του αρχείο της πόλης του Ρεθύμνου από τα χρόνια της δεκαετίας 1990 σε αντιπαράθεση με έργα τωρινής δουλειάς του πάνω στο ίδιο ακριβώς θεματικό πλαίσιο. Τα σημεία που παρατηρεί ο φακός του Δουλγέρη αντιμετωπίζονται ως θέσεις της καθημερινής ζωής.
Παράλληλα υπάρχει ένα μικρό κομμάτι κοινής δουλειάς των δύο καλλιτεχνών με φωτογραφίες του Δουλγέρη με θέμα το Ρέθυμνο όπου ο Φίλιππος Τσιάρας επεμβαίνει με φωτομοντάζ προσθέτοντας τους δικούς του κύκλους της ζωής στην καθημερινότητα των κτιρίων.
Η έκθεση η οποία συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Concord Consulting Services.
Με την αφορμή αυτή οι δύο καλλιτέχνες εμφανίζονται σε ρόλο φωτογράφων αλλά και επιμελητών με την έκθεση Ithaca returned, που οργανώθηκε και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιστροφή στην Ιθάκη 2013 και τώρα παρουσιάζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Πρόκειται για μία επιλογή με έργα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών στο ζήτημα του ταξιδιού, της μεταμόρφωσης, της διαδρομής.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Bedri Baykam, David Galjaard, Juliane Herrmann, Knut Lsg Hybinette, Eugene Lemay, Takeshi Moro, Sophie Tianxin Chen, Λυδία Βενιέρη, Άγγελος Γαβριάς, Γιώργος Γυπαράκης, Χριστόφορος Δουλγέρης, Πάνος Κοκκινιάς, Γεωργία Κοτρέτσος, Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης, Καμίλο Νόλας, Απόστολος Παλαβράκης, Νατάσσα Παπαδοπούλου, Κώστας Παππάς, Κώστας Πηγαδάς, Έλενα Πόκα, Λουκάς Σαμαράς, Γιώργος Τσεριώνης, Φίλιππος Τσιάρας, Παύλος Φυσάκης, Ασπάσιος Χαρωνιτάκης.
Περισσότερες πληροφορίες: www.cca.gr
Η έκθεση “The Supereal 1971-2009”, μια παραγωγή του ΜΦΘ, αποτελεί μια ατομική έκθεση του Ελληνοαμερικανού δημιουργού Φίλιππου Τσιάρα, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Παρ’ όλο που το έργο του Φίλιππου Τσιάρα είναι πολύπλευρο – ασχολείται επίσης με τη ζωγραφική και τη γλυπτική – η έκθεση αυτή αποτέλεσε μια αναδρομική του φωτογραφικού έργου του δημιουργού και διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο χώρο του το 2009, ενώ πρόσφατα μια επιλογή από αυτήν παρουσιάστηκε στη Μόσχα στο Stella Art Foundation (Απρίλιος-Μάιος 2013).
Περισσότερες πληροφορίες: www.thmphoto.gr

 

You may also like...