ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

mmmmmmmmmdddddddddddddΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για παιδιά Δημοτικού στο πλαίσιο της έκθεσης:Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΒΥΣΣΟΣ με τίτλο: “Συλλέγοντας συναισθήματα και εμπειρίες από την Ασκητική του Καζαντζάκη” Πέμπτη, 25.06.2015, 7-9 μ.μ. ή Παρασκευή, 26.06.2015, 10-16 π.μ. Ένα δίωρο καλοκαιρινό ταξίδι για παιδιά Δημοτικού, με συνοδηγό τη σύγχρονη τέχνη και τον Νίκο Καζαντζάκη, στον κόσμο των αισθήσεων, των συναισθημάτων και των ιδεών! Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης Νέον, φιλοξενεί, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, έργα από τη διεθνούς φήμης Συλλογή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
Η έκθεση ‘Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’ παρουσιάζει στην Κρήτη καταξιωμένους σύγχρονους καλλιτέχνες, στο πλαίσιο της πολιτικής του ΝΕΟΝ να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο πολίτη σε όλη την Ελλάδα.Η έκθεση του ΝΕΟΝ σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, αξιοποιεί ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο του νησιού, το στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, φέρνοντας το έργο του Ασκητική σε διάλογο με δημιουργίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης.
Τα έργα συνδιαλέγονται με το χειρόγραφο της Ασκητικής του Νίκου Καζαντζάκη που παραχωρήθηκε από το Μουσείο «Καζαντζάκη».

Ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει: Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. Μα κι ευθύς ως γεννηθούμε, αρχίζει η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάνουμε την ύλη ζωή. Αυτό προσπαθούν να κάνουν μέσα από το δημιουργικό έργο τους οι καλλιτέχνες. Επιπλέον οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη σύγχρονη τέχνη μας προκαλούν να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε για θέματα που μας απασχολούν καθημερινά και να τα αντιμετωπίσουμε με τρόπους δημιουργικούς.
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος συμπληρώνει: Θα υπερβούμε την άβυσσο (ή το τέλμα…) που μας απειλεί, μόνο πολεμώντας, αγωνιώντας να δημιουργήσουμε, να μετουσιώσουμε σύγχρονες ιδέες σε καινοτόμες πράξεις και πολιτικές. Να διαμορφώσουμε ένα πρότυπο συλλογικής επιβίωσης που να μας καταξιώνει σαν λαό στον σύγχρονο κόσμο. Να αναζητήσουμε μια σύγχρονη αφήγηση για τον νεοελληνισμό, ικανή να εξασφαλίσει την παραγωγικότερη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Μόνο έτσι θα βγούμε, συλλογικά, πιο πλούσιοι από την κρίση αυτή που τόσο μας έχει φτωχύνει!».

Το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού: «Συλλέγοντας συναισθήματα και εμπειρίες από την Ασκητική του Καζαντζάκη», στοχεύει αφενός σε μία διαλογική συνάντηση με έργα της σύγχρονης τέχνης και με κείμενα του Καζαντζάκη και αφετέρου σε μία επανένωση του σκέφτομαι και του αισθάνομαι.
Τα παιδιά, μέσα από επιλεγμένα, για την ηλικία τους, αποσπάσματα του έργου του Νίκου Καζαντζάκη και ιδιαίτερα της Ασκητικής, προσεγγίζουν με βιωματικό τρόπο τις κεντρικές έννοιες της έκθεσης “Η Υπέρβαση της Άβυσσος”, όπως είναι η γέννηση, η δημιουργία και η υπέρβαση, το ανθρώπινο σώμα, το τραύμα, οι αισθήσεις και η απώλεια. Μέσα από το παιχνίδι, τον έντεχνο συλλογισμό, τεχνικές της δραματικής και εικαστικής τέχνης ο στόχος είναι να ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα οι αισθήσεις, η καρδιά και νους των παιδιών και να εκφραστούν δημιουργικά.

Το πρόγραμμα είναι δίωρης διάρκειας και πραγματοποιείται στον χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Μεσολογγίου 32) από την Μουσειοπαιδαγωγό Σοφία Τρούλη.
Η συμμετοχή για κάθε παιδί είναι 3 ευρώ. Αυτήν την εβδομάδα το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25/6 19.00-21.00 ή την Παρασκευή 27/6 10.00-12.00 .

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής:
Εκπαιδευτικός Τομέας – Εικαστικά Εργαστήρια
Χειμάρας 8, τηλέφωνο: 2831057353

You may also like...