ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ  ΤΕΧΝΗΣ

Η τέχνη της ιστόρησης εφαρμοσμένη σε προγράμματα μουσειακής αγωγής

sasaΕκπαιδευτικό σεμινάριο με τη Σάσα Βούλγαρη Η ιστόρηση χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν σαν ένα μέσο διαπαιδαγώγησης τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Οι προφορικές ιστορίες μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά, μεταδίδοντας κωδικοποιημένες πληροφορίες που είχαν αποκτηθεί μέσα από την εμπειρία αναρίθμητων ανθρώπων. Αυτό είναι που κάνει αυτές τις ιστορίες ανεκτίμητες στην παιδαγωγική διαδικασία, καθώς η γνωριμία με ένα γνωστικό αντικείμενο – όπως είναι τα εκθέματα σε ένα μουσείο – γίνεται με τον πιο γοητευτικό και βιωματικό τρόπο. Όπως τα παραμύθια, έτσι και τα μουσειακά αντικείμενα, συναντιούνται σε ένα σημείο: αποτελούν μαρτυρίες της ίδιας της ζωής.

Τελικά, ήταν άραγε τόσο διαφορετικοί οι άνθρωποι που έζησαν πριν από εμάς;

Το σεμινάριο έχει διάρκεια 10 διδακτικές ώρες και αποσκοπεί να πληροφορήσει και να προσφέρει παιδαγωγικά εργαλεία που σχετίζονται με τη χρήση τεχνικών αφήγησης και μυθοπλασίας μέσα σε διαθεματικούς χώρους, όπως αυτούς των μουσείων. Θα καταδειχτούν τρόποι διαμόρφωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων μέσω της αφηγηματικής τέχνης, και της δημιουργικής γραφής πάνω σε ένα θεματικό αντικείμενο και με συγκεκριμένα παραδείγματα από τους συμμετέχοντες, πάνω σε εκθέματα και χώρους του Μουσείου.

Απευθύνεται σε παιδαγωγούς, μουσειοπαιδαγωγούς, εμψυχωτές, σπουδαστές σχετικών σχολών, κ.ο.κ.
Σχεδιασμός σεμιναρίου, διδασκαλία: Σάσα Βούλγαρη – Ψυχοπαιδαγωγός, επαγγελματίας αφηγήτρια.

Κύκλος δύο συναντήσεων:
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 και Σάββατο 2 Μαρτίου 2013,( 9.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.)

Κτήριο οδού Πανός. Έκθεση «Άνθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία» (Πανός 22, Πλάκα)

Κόστος συμμετοχής: 80€
Κρατήσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210 – 32 23 368 και 210 – 32 39 813.

Η ψυχοπαιδαγωγός και επαγγελματίας αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη είναι πρωτοπόρος, στην Ελλάδα, στο θέμα της αφήγησης μέσα σε μουσειακούς χώρους, με τη μεγαλύτερη παρουσία σε αυτόν τον τομέα, και σημαντική συμβολή, ώστε να γνωστοποιηθούν και να καθιερωθούν τα προγράμματα αφήγησης μέσα στα μουσεία. Έχει δημιουργήσει και συντονίσει ποικίλα διαθεματικά αφηγηματικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, σχεδιασμένα ειδικά για μουσειακούς χώρους ή θεματικές ενότητες, για παιδιά διαφορετικών ηλικιών και ενήλικες σε συνεργασία με όλα τα μεγάλα Μουσεία της Αθήνας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ  ΤΕΧΝΗΣ

Κυδαθηναίων 17, Πλάκα

Τηλ.: 210- 32 23 368

You may also like...