Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας

xelisssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssΤο Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας καλύπτει το σημαντικό κενό που υπήρχε στον τομέα της πληροφόρησης πάνω στο φυσικό περιβάλλον -και όχι μόνο- της Ζακύνθου. Σκοπός του είναι να προσφέρει στους επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους του νησιού την ευκαιρία για βαθύτερη γνωριμία με τη φυσική κληρονομιά του και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής των νέων ανθρώπων. Ο Παναγιώτης Χέλμης, ιδρυτής και διευθυντής του Μουσείου, ανέπτυξε, από το 1976, μία πλούσια συλλογή με χιλιάδες δείγματα από τον φυσικό κόσμο όλης της υδρογείου. Τo 2008, το Πανεπιστήμιο της Νάπολης (Ιταλία) του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στις τουριστικές σπουδές. Αρχικά, το 2002, το Μουσείο στεγάστηκε στο παλιό κτίριο του δημοτικού σχολείου της Αγίας Μαρίνας με την ευγενική παραχώρησή του από τη δημοτική αρχή Αρτεμισίων. Τον Φεβρουάριο του 2006 εγκαινιάστηκε η νέα πιο ολοκληρωμένη μορφή του στις καινούργιες εγκαταστάσεις του. Το έργο υλοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από το Τοπικό Πρόγραμμα Ζακύνθου στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Leader Plus. Το Μουσείο συνεχίζει να επεκτείνει τις συλλογές και τις δραστηριότητές του με την προσθήκη στο υπάρχον κτίριο και ενός επιπλέον ορόφου.
Με την παρουσία και τη δράση του, το Μουσείο Χέλμη στοχεύει, κυρίως, στα εξής: -Να παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης ειδικών μορφών ήπιου τουρισμού. -Να ωθεί στην ανάπτυξη, με υγιή τρόπο, των ορεινών και ολιγότερο γνωστών χωριών της Ζακύνθου. -Να προσελκύει ειδικό κοινό επισκεπτών όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Το Μουσείο λαμβάνει από ξένους επιστήμονες πολύ καλές κριτικές. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων. Στο Μουσείο λειτουργεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (εκπαιδευτικών και οπτικοακουστικών προγραμμάτων κ.ά.), αίθουσα εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, πωλητήριο, αίθουσα εστίασης και εργαστήριο με χώρο αποθήκευσης των συλλογών. Ο ευχάριστος κήπος προσφέρει πολλές εκπλήξεις, που παρέχουν ευκαιρίες μάθησης, παιχνιδιού και ανάπαυσης. Οι μικροί επισκέπτες του Μουσείου έχουν στη διάθεσή τους πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό. Η γωνιά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων δέχεται παιδιά και γονείς, εκπαιδευτικούς και σχολικές ομάδες. Τέλος, διατίθεται μία εκπαιδευτική μουσειοσκευή. Γίνονται εκδόσεις έντυπες και ηλεκτρονικές: αφίσες, ημερολόγια, κάρτες, φυλλάδια, ηλεκτρονική έκδοση για τα οικοσυστήματα των ηπείρων, γραμματόσημα, φωτογραφικά λευκώματα.

Στο Μουσείο φιλοξενούνται ποικίλες εκδηλώσεις (συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες κ.ά.), που συμβάλλουν στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου του νησιού.

Πηγή: Days of Art in Greece

You may also like...