Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης -Επέτειος

Με χαρά και δυσκολίες αλλά πάντα με όραμα φτάσαμε στα 30 χρόνια της λειτουργίας μας.

Η Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023, είναι μία μέρα αφιερωμένη σε αυτή την επέτειο στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε στις 20:00, στους χώρους μας, στην οδό Μεσολογγίου 32, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Με την αφορμή αυτή κυκλοφορεί και ο καινούριος κατάλογος της Μόνιμης Συλλογής του Μουσείου ο οποίος περιλαμβάνει 750 περίπου έργα, κόπος και ανταμοιβή όλων αυτών των χρόνων.
Η ανάγκη ενός καινούριου καταλόγου προέκυψε όταν τα έργα της Μόνιμης Συλλογής του Μουσείου αυξήθηκαν δραστικά μετά την έκδοση του πρώτου κατάλογου το 2000.

Ο κατάλογος ξεκινά με το κείμενο του Δημάρχου Ρεθύμνης, Γιώργη Μαρινάκη ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει:
“Μέσα από τον καλαίσθητο, επετειακό αυτό κατάλογο, στον οποίο φιλοξενούνται τα 700 πλέον έργα της Μόνιμης Συλλογής του Μουσείου, αντανακλάται η διαχρονική συνομιλία του Ρεθύμνου με τον Πολιτισμό, διερευνώνται τα όρια της ζωντανής του σχέσης με τη σύγχρονη Τέχνη, συγκροτείται η πολιτιστική του ταυτότητα, στη βάση του ήθους και του μέτρου, της πολυεπίπεδης αφαίρεσης και της λιτής, έντιμης σύνθεσης, της αλήθειας που ανιχνεύεται στην πλαστικότητα των έργων και στις προθέσεις των δημιουργών τους και αντανακλάται στην ειλικρινή πρόθεση των Ρεθυμνιωτών να αγκαλιάσουν ό,τι μιλά απευθείας στην ψυχή τους”.

Από την πλευρά της η Μαρία Μαραγκού που εμπνεύστηκε με τη συνδρομή του συζύγου της Χαράλαμπου Μαραγκού, τη δημιουργία του Μουσείου και λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια, στην εισαγωγή του κειμένου της γράφει:
“Γεννήθηκα και έκανα τα πρώτα μου βήματα σε ένα σπίτι στην οδό Αγίας Βαρβάρας, (τώρα είναι ξενοδοχείο) γεμάτο αγάλματα στην εσωτερική του αυλή. Ήταν τα προπλάσματα του Γιάννη Κανακάκι, του μεγάλου αδελφού της μητέρας μου. Τα φοβόμουν γιατί μου απαγόρευαν να τα αγγίξω (πράγμα που έκανα κρυφά) αλλά και με γοήτευαν. Αυτό το αίθριο όπως και οι γυαλάδες στις αποχρώσεις του γκρίζου της υγρασίας των δρόμων της παλιάς πόλης, παραμένουν η ισχυρότερη μνήμη των παιδικών μου χρόνων. Δεμένη αθεράπευτα με την πόλη μου ανέτρεχα στην πολύτιμη ρίζα μου όσο κι αν εργαζόμουν και δρούσα ως πολίτης του κόσμου. Στο ίδιο σπίτι μεγάλωσε ο αγαπημένος μου θείος, ο Λευτέρης Κανακάκις, που έγινε ζωγράφος και μέντοράς μου ως προς τις επιλογές της ζωής μου.

Ο θάνατός του το 1985, με συγκλόνισε. Συγκέντρωσα τα έργα του από ολόκληρη την οικογένειά μας, ενώ ήδη κατείχα έναν μεγάλο αριθμό από τη συλλογή του συζύγου μου ο οποίος παρακολουθούσε και αγόραζε συστηματικά έργα Ελλήνων και όχι μόνο, καλλιτεχνών.
Αυτά ήταν η προίκα της τότε Δημοτικής Πινακοθήκης «Λ. Κανακάκις» που έμελλε να έχει μία ευλογημένη συνέχεια.”

Για το έργο του Λευτέρη Κανακάκι γράφει στο κείμενο του καταλόγου ένας νεότερος συνάδελφός του, με διπλή ιδιότητα, ο Αντώνης Βολανάκης, καλλιτέχνης και πανεπιστημιακός:
«…ο Κανακάκις επιβεβαιώνει την ετυμολογία της ζω-γραφικής αλλά το έργο του δεν είναι στενά αυτοβιογραφικό, καθώς διαγράφει και μια παράλληλη συμβιογραφία του τόπου του (της Κρήτης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας) και την συνδέει με τις προσωπικές του αναζητήσεις στους μεγάλους Ευρωπαίους ζωγράφους.»

Το υλικό του καταλόγου επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης και συνεργάτης Σοφία Κατόπη ενώ ο συντονισμός υλοποιήθηκε από την Κατερίνα Κουγιουμουτζή, συνεργάτη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Ο κατάλογος στον σχεδιασμό του ακολουθεί πιστά σαν φόρμα τον πρώτο κατάλογο όπως είχε σχεδιαστεί από τον Βαγγέλη Παπιομύτογλου ενώ η γραφιστική δουλειά έχει γίνει από την Heralex και τον Ηλία Νάστο.

Επικοινωνία:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Δήμος Ρεθύμνης – Διεύθυνση Πολιτισμού – Τμήμα Μουσείων

Μεσολογγίου 32, 74 100 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 52530, 52689
E-mail: info@cca.gr • http\\: www.cca.gr

You may also like...