Μουσείο Κινηματογράφου / Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Προβολές της βραβευμένης ταινίας “Φιλιά εις τα παιδιά”22 & 29 Ιανουαρίου 2014
Μουσείο Κινηματογράφου / Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’ – Λιμάνι) 18:30 & 21:00
Τέσσερις ειδικές προβολές της πολυβραβευμένης ταινίας ντοκυμαντέρ του Βασίλη Λουλέ “Φιλιά εις τα παιδιά” πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 22 και 29 Ιανουαρίου 2014 στο Μουσείο Κινηματογράφου / Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, 18:30 & 21:00, ως φιλοξενούμενη δράση της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης από το 2011 έως το 2015 έχει ως θέμα της την Μεσόγειο, την ιστορία, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της ενώ ταυτόχρονα η ίδια η Θεσσαλονίκη είναι από τις πόλεις όπου η εβραϊκή κοινότητα υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια και ισχυρή. Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης επλήγη σοβαρά από τη Ναζιστική κατοχή στο πλαίσιο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με αποτέλεσμα την εξόντωση του μεγαλύτερου μέρους της, μεταξύ δε των χιλιάδων θυμάτων υπήρξαν και χιλιάδες παιδιά. Η 4η Μπιενάλε αποφάσισε να προβάλει την ταινία ντοκυμαντέρ του Βασίλη Λουλέ “Φιλιά εις τα παιδιά” θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη των χαμένων ενηλίκων και ανηλίκων συμπολιτών μας και αυτών που έσπευσαν να διασώσουν όσους μπορούσαν, μέσα από την ιστορία κάποιων παιδιών που σώθηκαν.
Οι προβολές γίνονται με αφορμή την “Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος” (27/1).
Λίγα λόγια για την ταινία-ντοκυμαντέρ
Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε ‘‘κρυμμένα παιδιά’’ που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.
Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα. Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.
Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα –ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια– τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής.
Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.
Το ντοκυμαντέρ γυρίστηκε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας. Προβλήθηκε επί πολλές εβδομάδες σε κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε ειδικές προβολές σε άλλες πόλεις, σε πολλά σχολεία, τιμήθηκε με 8 βραβεία σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και είχε πολλές δημοσιεύσεις και κριτικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία προβάλλεται ήδη σε Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας και συνεχίζει την διεθνή της πορεία σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις στις ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία, ενώ στις 27 Ιανουαρίου 2014 θα προβληθεί και στο Παρίσι σε εκδήλωση της UNESCO με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Διάρκεια ταινίας: 115’
Μειωμένο εισιτήριο ειδικά για τις προβολές αυτές: 5€
Το ποσό θα εισπραχτεί εξ ολοκλήρου από τον κινηματογράφο και την εταιρεία διανομής της ταινίας
Οι 4 αυτές προβολές στη Θεσσαλονίκη τελούν παράλληλα υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Βιογραφικό σημείωμα σκηνοθέτη
Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στη Σχολή Χατζίκου.
Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ ως Συντονιστής στο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους μικροφίλμ και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στην ταξινόμηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων.
Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε ελληνικά και διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε σχολές και Πανεπιστήμια.
Τα έργα του πραγματεύονται μικρές, προσωπικές ιστορίες που σκιαγραφούνται μέσα στη δίνη της Ιστορίας ή στον απόηχό της.
Φιλμογραφία (επιλογή)

Credits ταινίας
Μαρτυρίες-Αφήγηση: Ροζίνα Ασσέρ-Πάρδο, Σήφης Βεντούρας, Ευτυχία Νάχμαν-Ναχμία, Σέλλυ Κούνιο-Κοέν, Μάριος Σούσης
Σκηνοθεσία–Σενάριο: Βασίλης Λουλές
Έρευνα: Βασίλης Λουλές, Ρέα Αποστολίδη με τη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος
Μουσική: Νίκος Κυπουργός

 

 

 

MASSIVE PRODUCTIONS

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΣ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 

Ε Ρ Τ

 

με την ενίσχυση:

 

-ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

-ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

-ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

-AMERICAN SEPHARDI FEDERATION

 

-THE AMERICAN FRIENDS OF THE JEWISH MUSEUM OF GREECE

 

-TASK FORCE FOR INTERNATIONAL COOPERATION ON

 

HOLOCAUST EDUCATION, REMEMBRANCE, AND RESEARCH (I.T.F.)

 

με τη χορηγία: ΑΝΕΚ LINES / DIRENT / PORTO PALACE HOTEL Θεσ/νίκη

 

με την ευγενική παραχώρηση Αρχειακού Υλικού:

 

-ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

-UNITED STATES HOLOCAUST MEMORIAL MUSEUM

 

-ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

-ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

-ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

-ΑΡΧΕΙΟ ΦΩΤΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ

 

-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ (συλλογή ταινιών του Κώστα Μπαλάφα)

 

με τη δημιουργική συμβολή: STORYDOC Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο για το Ντοκιμαντέρ

 

χορηγοί επικοινωνίας ταινίας: LiFO / protagon.gr / tvxs.gr / amagi radio / ΕΝ ΛΕΥΚΩ 87.7 / ΙΑΝΟΣ /

 

ΕΡΤ / ΕΤ3 / ΝΕΤ 105.8 / KOSMOS 93.6 / 95.8 fm

 

διανομή: Carousel FILMS

 

trailer: http://www.youtube.com/watch?v=QfRWVjtQMGs

 

You may also like...