Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

Silent Space Stand Still
ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΙΕΡΕΥΝΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ
www.silentspacestandstill.gr

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΡΓΙΑΝΑΣ / TAREK ATOUI / CEVDET EREK / DANI GAL
Επιμέλεια Μαρία Θάλεια Καρρά και Σοφία Τουρνικιώτη / locus athens
29 Μαρτίου – 27 Απριλίου 2013, Τζαμί Τζισδαράκη, πλατεία Μοναστηρακίου

Η έκθεση SilentSpaceStandStill διερευνά τη χρήση του ήχου σε ένα Τζαμί στο κέντρο της Αθήνας, που εδώ και καιρό είναι σιωπηλό. Οι τέσσερις καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στην έκθεση και χρησιμοποιούν το μέσο του ήχου στο έργο τους, θα εγκαινιάσουν τις προσωπικές τους εκθέσεις παρουσιάζοντας ο καθένας μια performance, μια ομιλία ή ένα δρώμενο μέσα ή στο περίγυρο του Τζαμιού. Μετά από κάθε performance, έργα του εκάστοτε καλλιτέχνη, με κεντρικό στοιχείο αυτό του ήχου, θα στεγάζονται στο Τζαμί για μια εβδομάδα. Ενώ η έκθεση φαινομενικά θα λειτουργεί ως μια σειρά από ατομικές εκθέσεις, αυτές τελικά μέσα από τον ρυθμό, τις παύσεις, τα στίγματα και τις εναλλαγές τους, θα ενορχηστρώνονται σε ενιαίο σύνολο.

Η έκθεση SilentSpaceStandStill έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα διάλογο με το χώρο του Τζαμιού έτσι ώστε να τον βιώσουμε εκ νέου, µέσα από την έκφραση έργων σύγχρονης τέχνης.
Πιο συγκεκριμένα η έκθεση θα επανεντάξει μετά από αιώνες τον ήχο σε ένα χώρο αρχικά φτιαγµένο για το μέσο αυτό, θυμίζοντάς μας την πρωταρχική χρήση του.

Η έκθεση SilentSpaceStandStill διερευνά πώς ο ήχος μπορεί να ενεργοποιήσει και να πλαισιώσει το φυσικό χώρο μέσα από ποικίλες προσεγγίσεις, όπως ο ρυθμός, η κρούση, η συχνότητα, η χρήση της φωνής αλλά και άλλων πιο σύγχρονων μέσων, όπως η δειγματοληψία των ήχων και η ψηφιακή σύνθεση. Μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων η έκθεση αναδεικνύει τον ήχο μέσα στον ιστορικό χώρο του Τζαμιού ενώ παράλληλα προσδιορίζεται από αυτόν, αγγίζοντας το κοινό.

Το Τζαμί της Πλατείας Μοναστηρακίου χτίστηκε το 1759 από τον τότε Βοεβόδα των Αθηνών Τζισδαράκη. Μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, το Τζαμί χρησιμοποιήθηκε για ποικίλους σκοπούς (στρατώνας της στρατιωτικής μουσικής, φυλακή, αποθήκη). Το 1915 αναστηλώθηκε από τον Αναστάσιο Ορλάνδο και το 1918 στέγασε το “Μουσείον Ελληνικών Χειροτεχνημάτων” που ιδρύθηκε τότε. Στο Τζαμί στεγάζεται από το 1975 η πλούσια Συλλογή Κεραμεικής, δωρεά του Καθηγητή Β. Κυριαζόπουλου. Από το 1991, η Συλλογή προβάλλεται µε ανανεωμένη εκθεσιακή Παρουσίαση.

Ημερομηνίες Εκθέσεων και Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα

Η έκθεση του κάθε καλλιτέχνη θα διαρκέσει μια εβδομάδα, ενώ τα εγκαίνια της κάθε έκθεσης θα ενσωματώνουν και μια performance

Αθανάσιος Αργιανάς:   29 Μαρ. – 5 Απρ.    (Εγκαίνια Παρ. 29 Μαρτίου)
Dani Gal:                        5 Απρ.12 Απρ.        (Εγκαίνια Παρ. 5 Απριλίου)
Tarek
Atoui:                  12 Απρ. – 19 Απρ.      (Εγκαίνια Παρ. 12 Απριλίου)
Cevdet Erek:                 19 Απρ.-  27 Απρ.      (Εγκαίνια Παρ. 19 Απριλίου)

Εγκαίνια:  Παρασκευή 20.00-22.00. Οι performances αρχίζουν στις 21.00.
Ώρες Λειτουργίες: Σαβ, Κυρ 08.00 -15.00, 18.00-20.00, Δευτ έως Παρ 08.00 -15.00, Τρίτη κλειστά.

Η έκθεση φιλοξενείται από το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

You may also like...