Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Invitation_Thess_GRΤο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Κίνηση των 5 Μουσείων, Το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη και το Βρετανικό Συμβούλιο σας προσκαλούν σε ημερίδα με θέμα «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ: ΕΞΕΛΙΣΣΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ».
Μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα στεγάζονται συχνά σε επιβλητικά κτήρια που μοιάζουν ανέγγιχτα από οποιαδήποτε πίεση για αλλαγή.
Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο – τα μουσεία δημιουργήθηκαν μέσα από κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις, και υπόκεινται στις αλλαγές των δυνάμεων αυτών.
Μια από αυτές είναι η τεχνολογία. Πριν από λίγα χρόνια, όταν διοργανώθηκε η πρώτη από αυτές τις ημερίδες, το Metropolitan διέθετε πλήρης ιστοσελίδα, αλλά η παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν περιορισμένη. Σήμερα είναι πρωτοπόρο στην διαδικτυακή επικοινωνία με το κοινό. Από την άλλη μεριά είναι ο οικονομικός παράγοντας. Τα μουσεία κοστίζουν. Από πού προέρχονται οι πόροι και τι καλύπτουν;
Ο στρατηγικός σχεδιασμός μπορεί να οδηγήσει τα πολιτιστικά ιδρύματα σε ευημερία. Πώς ένα μουσείο επανεξετάζει τον ρόλο του και τον κύριο προγραμματισμό του, και πώς ανανεώνει το κοινό του; Πώς μπορεί ένα μουσείο να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να προσελκύσει νέα κοινά χωρίς να παρεκκλίνει από το αρχικό του όραμα; Πώς αποφασίζουν οι άνθρωποι που διοικούν τα μουσεία τί αποτελεί ουσιαστική ανάπτυξη για τον οργανισμό τους;
Στην τέταρτη ετήσια ημερίδα για τις μουσειακές πρακτικές, επαγγελματίες των μουσείων, ανεξάρτητοι επιμελητές και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία συζητούν για τον σχεδιασμό του μουσείου του μέλλοντος.
Πρόγραμμα
10:00 Εγγραφές
11:00 – 11:30 Χαιρετισμοί
11:30 – 12:00
Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια,
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
12:00 – 13:00
Cynthia Round, Αντιπρόεδρος Μάρκετινγκ
και Εξωτερικών Σχέσεων του Μητροπολιτικού
Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης
Μπορούμε να Κάνουμε τα Μουσεία μας
Ακαταμάχητα;
13:00 – 14:00
Susan Sellers, Επικεφαλής του Τμήματος Ντιζάιν του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης
Τα Μουσεία είναι Άνθρωποι: Design & Πολιτισμός
14:00 – 14:30
Διάλειμμα
14:30 – 16:30
Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας
Ηλιάνα Φωκιανάκη, Επιμελήτρια και Ιδρύτρια της
State of Concept Gallery
Ματούλα Σκαλτσά, Καθηγήτρια Ιστορίας της
Τέχνης και Μουσειολογίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Δρ Φάνης Βάρβογλης, Σύμβουλος Στρατηγικής, Μέλος Δ.Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Μπάμπης Μητσιόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Altervision Α.Ε.
Συντονίζει η Δρ Μαρία Τσαντσάνογλου,
Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου ΣύγχρονηςΤέχνης
16:30
Λήξη Συνεδρίου – Απονομή πιστοποιητικών

You may also like...