Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

«Εκ Θεσσαλονίκης Φως»
31.1.2014 – 2.03.2014
Εγκαίνια έκθεσης 31.1.2014, ώρα 8 μ.μ.
Επιμέλεια έκθεσης Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Δρ Παναγιώτης Καμπάνης
To έτος 2014 αποτελεί για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό της πόλης μας, και όχι μόνον, με την πρώτη του περιοδική έκθεση. Στο πλαίσιο του επετειακού αυτού εορτασμού το Μουσείο μας διοργανώνει την περιοδική έκθεση «Εκ Θεσσαλονίκης Φως», τιμώντας τη Θεσσαλονίκη ως γενέτειρα πόλη των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Η καθοριστική συμβολή των Θεσσαλονικέων αδελφών Κωνσταντίου – Κυρίλλου και Μεθοδίου στην επινόηση και καθιέρωση του τρίτου επίσημου αλφαβήτου της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, του σλαβικού αλφαβήτου και στη συνακόλουθη διάδοση του Χριστιανισμού στον κόσμο της σημερινής Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνον, αναδεικνύεται μέσα από την πρωτότυπη αυτή περιοδική έκθεση, η οποία έρχεται να πλαισιώσει τις παράλληλες δράσεις της Προεδρίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Μέσα από το υλικό της έκθεσης «φωτίζονται» η μεταβυζαντινή Θεσσαλονίκη και ο εν πολλοίς άγνωστος 9ος αι., το πνευματικό και πολιτιστικό υπόβαθρο στην πόλη και την Κωνσταντινούπολη, η διπλωματική, ιεραποστολική και εκπολιτιστική δράση των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στους Σλάβους της σημερινής Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και ο απόηχος του έργου τους.  Εκτός από το πλούσιο φωτογραφικό και εποπτικό υλικό, η έκθεση εμπλουτίζεται από επιλεγμένο αυθεντικό υλικό με προέλευση τις Συλλογές του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθώς και της Συλλογής Γεωργίου Τσολοζίδη. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αυτού παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό και προέρχεται από πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες.
Συγχρόνως, η νέα περιοδική έκθεση που εγκαινιάζουμε και η οποία παρουσιάζεται στο ισόγειο της πτέρυγας περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου μας, αποτελεί για τον επισκέπτη την απαραίτητη εισαγωγή στη φωτογραφική έκθεση χειρογράφων «Το φως των Γραμμάτων», η οποία φιλοξενείται ήδη από τον Νοέμβριο του 2013 στον άνω όροφο της ίδιας πτέρυγας, στο πλαίσιο του έτους 2013, αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου που ανακήρυξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
«Εκ Θεσσαλονίκης Φως»
Εγκαίνια: Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014, 8 μ.μ., χώρος υποδοχής Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
Χώρος έκθεσης: Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»
Διάρκεια: 31 Ιανουαρίου έως 2 Μαρτίου 2014 με επιθυμητή παράταση.
Συνεργαζόμενοι φορείς
9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Συλλογή Γεωργίου Τσολοζίδη
Ευχαριστίες
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για την ευγενική παραχώρηση εκθεμάτων, φωτογραφικού υλικού και πληροφοριών που ήταν πολύτιμες στην υλοποίηση της έκθεσης, ή για την οικονομική υποστήριξη.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στους:
Δήμος Θεσσαλονίκης, Αναπτυξιακή Α.Ε.

Δρ. Δέσποινα Μακροπούλου, Προϊσταμένη 9ης ΕΒΑ

κ. Ιωάννη Κανονίδη, Προϊστάμενο 10ης ΕΒΑ

κ. Μάτα Τσολοζίδη – Ζησιάδη, Συλλέκτρια

Δρ. Φαίδωνα Μαλιγκούδη, Ομότιμο Καθηγητή Α.Π.Θ.

Δρ. Irina Belyaeva, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έρευνας, Προϊσταμένη Τμήματος Χειρογράφων, Βιβλιοθήκη της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Αγία Πετρούπολη               Δρ. Lyudmil Vagalinksi, Διευθυντή Εθνικού Ινστιτούτου και Μουσείου Αρχαιολογίας της Σόφιας

κ. Αναστασία Κουμούση, Προϊσταμένη 6ης ΕΒΑ

Ιερομόναχος Βησσαρίων, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Ζωγράφου Αγίου Όρους

Fr. John M. Cunningham, Ηγούμενο Collegio di San Clemente, Ρώμη                                                                                                                                          κ. Νίκο Χαϊδεμένο, εκδόσεις Μίλητος

Εκδοτική Αθηνών

Dr. August Heuser, Diözesanmuseum Bistum Limburg

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης

You may also like...