Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

eortastiki1]Από τον εξαιρετικό πλούτο του υμνογραφικού και μουσικού θησαυρού των Χριστουγέννων, η Ομάδα Παλαιογραφίας αντλεί αντιπροσωπευτικούς ύμνους και τροπάρια της πρωτοχριστιανικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής, παρουσιάζοντάς τα μέσα από παλαιά χειρόγραφα και νεότερες εκδόσεις, και προσκαλώντας το κοινό σε διαδραστική συμμετοχή. Ανάμεσα στους κορυφαίους ποιητές και συνθέτες στο έργο των οποίων θα σταθούμε, αριθμούνται ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ο Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων, ο Άγιος Γερμανός, ο Άγιος Κοσμάς ο Μελωδός, η Οσία Κασσιανή, ο Πέτρος Πελοποννήσιος, ο Πέτρος Βυζάντιος και άλλοι.
Η παρουσίαση κλείνει με διάφορα κάλαντα που συνδυάζονται στενά με την παράδοση της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, τόσο σε επίπεδο κειμένου- μουσικής, όσο και σε επίπεδο μουσικής παρασημαντικής.
ΟΜΑΔΑ ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Ομάδα Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής ιδρύθηκε το 2006 και λειτουργεί ως ένα μικρό εργαστήριο, που συμπληρώνει το μάθημα Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φέρει χαρακτήρα εκπαιδευτικό και ερευνητικό. Έχει ως σκοπό τη διεύρυνση και εμβάθυνση γνώσεων σχετικά με την παλαιά βυζαντινή παρασημαντική, την αναζήτηση νέων προσεγγίσεων στη διδασκαλία Παλαιογραφίας της Βυζαντινής Μουσικής και την ετοιμασία μελλόντων επιστημώνων στον τομέα αυτό. Ταυτόχρονα, η Ομάδα είναι ανοιχτή και προς την κοινωνία, θέλοντας να φέρει την ομορφιά του βυζαντινού μουσικού θησαυρού και προς το ευρύτερο κοινό. Η Ομάδα συνεργάζεται με παραδοσιακούς ψάλτες και με διάφορα άλλα σχήματα. Μέχρι σήμερα πραγματοποίησε σειρά εισηγήσεων και εργαστηρίων σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε master classes βυζαντινής μουσικής, συναυλίες και διάφορες άλλες παραστάσεις. Υπεύθυνη της Ομάδας είναι η Μαρία Αλεξάνδρου, επίκουρη καθηγήτρια του ΤΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

You may also like...