Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Ξεναγήσεις  Κάθε Τετάρτη του Δεκεμβρίου (11/12 & 18/12) στις 11.00 Δωρεάν ξενάγηση, με το εισιτήριο εισόδου, στην περιοδική έκθεση «Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο, Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει» από τον επιμελητή της έκθεσης κ. Ν. Μπονόβα.Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής, Γραμματεία ΜΒΠ (κ. Χωτίδου) στο τηλ. 2313 306400. Ελάχιστος αριθμός επισκεπτών για την πραγματοποίηση της ξενάγησης, 5 άτομα.

Εκδηλώσεις – προβολές ταινιών για το έτος Κ. Π. Καβάφη Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 12.00 | Aμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» Προβολή της ταινίας «Ο Βυζαντινός Καβάφης» σε σκηνοθεσία Πάνου Κυπαρίσση και Φάνη Δούσκου με επιστημονική επιμέλεια από την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ Διάρκεια: 45’. Είσοδος ελεύθερη.

Εκθέσεις Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος», άνω όροφος Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης «Το φως των Γραμμάτων». Φωτογραφική έκθεση που δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας και το Ίδρυμα Elena και Ivan Dujčev, την οποία φιλοξενεί το ΜΒΠ σε συνεργασία με το Γενικό  Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και το Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είσοδος ελεύθερη.

Χώρος υποδοχής (φουαγιέ) Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης «Κι έτσι, διέδωσαν τον Λόγο στους νέους λαούς» Η εξέλιξη της Σερβικής Κυριλλικής γραφής από τον 13ο στον 18ο αι., μέσα από αναπαραγωγές πολύτιμων χειρογράφων και παλαιτύπων της συλλογής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Σερβίας. Φωτογραφική έκθεση που θα φιλοξενήσει το ΜΒΠ σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Σερβίας. Είσοδος ελεύθερη.

Ημερίδες & Συνέδρια
14 Δεκεμβρίου| Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» Συμπόσιο της Ακαδημίας Θεσμών και Πολιτισμών σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με θέμα «Νέες Τεχνολογίες στην Υπηρεσία της Αρχαιογνωστικής Έρευνας» από τις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

16 Δεκεμβρίου| Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» Συζήτηση με θέμα «Κρίση και Σύνταγμα» η οποία διοργανώνεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου, το Ίδρυμα Konrad Adenauer και το Δίκτυο Ναυαρίνο, με αφορμή τη συζήτηση για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ομιλητής ο δρ Γιώργος Τσεμπελής, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην έδρα Anatol Rapoport του Πανεπιστημίου του Michigan. Είσοδος ελεύθερη.

Συνεχίζονται οι περιοδικές εκθέσεις:
«Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο, Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΜΒΠ. Η έκθεση εντάσσεται εντάσσεται στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. «Μόρφου. Η σύληση και η καταστροφή της πανάρχαιας κληρονομιάς
» φωτογραφική έκθεση στους διαδρόμους της μόνιμης έκθεσης

You may also like...