Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στα πλαίσια του έτους Κ. Π. Καβάφη, (150 χρόνια από τη γέννησή του, 80 χρόνια από το θάνατό του) οργανώνει προβολές ταινιών αφιερωμένες στον μεγάλο αλεξανδρινό ποιητή. Οι προβολές θα λάβουν χώρα στο Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του ΜΒΠ και έχουν ελεύθερη είσοδο. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Κυριακή 10 Νοεμβρίου, ώρα 13.00
Προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας «Καβάφης» (1997) σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Σμαραγδή με τον Δ. Καταλειφό στον ομώνυμο ρόλο και μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Διάρκεια 95΄.
Η ταινία είναι μια λυρική αναφορά στη ζωή του σημαντικού Έλληνα ποιητή. Ένα οπτικό ποίημα. Μια εξαίσια ζυγισμένη ταινία χωρίς συμβατικές πλοκές ή αφηγηματικές εξάρσεις. Ο Σμαραγδής με εξαιρετικής ομορφιάς εικόνες μιλάει για τα παιδικά χρόνια του ποιητή στην Αλεξάνδρεια, τη σχέση με τη μητέρα του, το πάθος του για τους άντρες. Όλα αυτά μέσα από τη μνήμη του ίδιου του ποιητή που άρρωστος πλέον στο κρεβάτι γυρνάει πίσω και θυμάται.
Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ώρα 12.00
Προβολή της ταινίας «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» (2007) σε σενάριο και σκηνοθεσία των Στέλιου Χαραλαμπόπουλου και Θάνου Λαμπρόπουλου.
Διάρκεια 90΄.
Ο Αλεξανδρινός Κωνσταντίνος Καβάφης και ο Φερνάντο Πεσσόα από τη Λισσαβόνα, συναντιούνται σε ένα κινηματογραφικό παραμύθι που καταφέρνει να είναι ικανοποιητικά πειστικό και ελκυστικό. Η ποίηση αλλά και η ζωή των δύο ποιητών ξετυλίγονται σαν δύο κλωστές σε ένα κοινό κουβάρι. Με το τέχνασμα της συνάντησής τους, η αφήγηση αποκτά ενδιαφέρον και γλιτώνει το θεατή από την πλήξη της άκρας φιλολογικής θέασης.
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, ώρα 12.00
Προβολή της ταινίας «Διαβάζοντας Καβάφη: Ο γέρων ποιητής. 1863-1933» σε σε σενάριο και σκηνοθεσία του Carl Henrik Svenstedt.  
Διάρκεια 25΄.
Πολύ σπάνια ένας ποιητής παρουσιάζεται σε μια κινηματογραφική ταινία μέσα από το δικό του λόγο. Κι όμως, ο Καβάφης το είχε δηλώσει: “οι στίχοι μου είναι η ζωή μου!”. Σε αυτήν την ταινία τοποθετούνται δεκατέσσερα ποιήματα του Καβάφη στο σύγχρονο περιβάλλον, ζητώντας από καθημερινούς ανθρώπους να επιλέξουν εκείνο που αγαπούν περισσότερο και να το διαβάσουν. Με αυτόν τον τρόπο, ο “γηραιός ποιητής” κάνει ακόμη αισθητή την παρουσία του στους δρόμους των τριών πόλεων που θεωρούσε δικές του: Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα.
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, ώρα 12.00
Προβολή της ταινίας «Ο Βυζαντινός Καβάφης» σε σκηνοθεσία Πάνου Κυπαρίσση και Φάνη Δούσκου με επιστημονική επιμέλεια από την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ
Διάρκεια: 45΄
Η ταινία φωτίζει μία λιγότερο γνωστή αλλά εξαιρετικά σημαντική ενότητα του έργου του Αλεξανδρινού ποιητή, που αναφέρεται «στον ένδοξόν μας βυζαντινισμό», όπως γράφει ο ίδιος. Έντεκα άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης διαβάζουν έντεκα ποίματα από τα «βυζαντινά» του Καβάφη. 

 

You may also like...