Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

mouseio_vizantinou_politismouΤο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στις 23 Ιουνίου 2014, μετά τα εγκαίνια της περιοδικής μας έκθεσης με τίτλο «Το δικό μας (;) Βυζάντιο, 30+1 εικαστικές προσεγγίσεις στο ΜΒΠ». Αμέσως μετά τα εγκαίνια, στις 21.00, η ορχήστρα «Con Fuoco» του Δήμου Θέρμης, θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στα 20 χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι. Η ορχήστρα θα ερμηνεύσει το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» και έξι τραγούδια του συνθέτη με τον τραγουδιστή Ανδρέα Καρακότα.
Επιπλέον, από τις 21 Ιουνίου, ημέρα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, και για όλο το διάστημα του καλοκαιριού στην αίθουσα 3 «Από τα Ηλύσια πεδία στον Χριστιανικό Παράδεισο» εφαρμόζεται πιλοτικά το εξής πρόγραμμα: Οι επισκέπτες κατά την περιήγησή τους θα ακούν μουσική σε ένα συγκεκριμένο σημείο της έκθεσης. Πρόκειται για τη μουσική εγκατάσταση του συνθέτη Νίκου Δουλάμη «Τάφοι», η οποία είναι ειδικά γραμμένη και εμπνευσμένη από την παραπάνω αίθουσα. Σε δύο τάφους, ο ένας από τους οποίους απεικονίζει παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, έχει εγκατασταθεί ένα ηχητικό σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε να ακούγεται η ομώνυμη μουσική σύνθεση με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι τάφοι να αποτελούν το ηχείο μέσω του οποίου ο ήχος δημιουργεί μια μουσική υπόκρουση στο όλο έκθεμα και να δημιουργούν την κατάλληλη θεματική ατμόσφαιρα. Ηχητικά τοπία, αρχαϊκοί ήχοι και θόρυβος αποτελούν τα συστατικά του όλου μουσικού πονήματος παντρεύοντας την ηλεκτρονική μουσική με την αρχαία.  Η ακρόαση γίνεται μόνο σε συνθήκες ησυχίας και μόνο μπροστά στο συγκεκριμένο έκθεμα.
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Λεωφ. Στρατού 2, ταχ. θυρ. 50047, 54013 Θεσσαλονίκη
+30 2313306400, fax  2310838597
Ορχήστρα Con Fuoco
Η Ορχήστρα Con Fuoco δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999 στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, από τον μουσικό Γιάννη Πολυμενέρη*, υπεύθυνο για τις ενορχηστρώσεις, τις προσαρμογές και τη διδασκαλία της ορχήστρας. Το ρεπερτόριο της είναι ελεύθερο και με πολύ μεγάλη διάθεση αυτοσχεδιασμού και πειραματισμού σε πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Συνθέτες όπως ο Astor Piazzolla, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Kurt Weill, ο Leonard Bernstein και άλλοι, έχουν σημαντική θέση στη δουλειά της ορχήστρας.
Η Con Fuoco έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες και συνεργασίες με δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με διάφορα προγράμματα καθώς και μια σειρά εκπαιδευτικών συναυλιών σε σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης.
Τον Μάιο του 2006, η ορχήστρα Con Fuoco πήρε μέρος στον Πανελλήνιο διαγωνισμό της ΧΟΝ (Χορωδίες Ορχήστρες Νέων) στον Πειραιά και απέσπασε το πρώτο βραβείο εκτός συναγωνισμού.
Την άνοιξη του 2009, συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό για ορχήστρες νέων, Young Prague, στην Πράγα της Τσεχίας. Στην κατηγορία «ορχήστρες με jazz και ελεύθερο ρεπερτόριο», απέσπασε το πρώτο βραβείο.
Τον Αύγουστο του 2013, με αφορμή τα 90α γενέθλια του διεθνούς φήμης πιανίστα και μαέστρου κύριου Γιώργου Χατζηνίκου, η ορχήστρα συμμετείχε στο φεστιβάλ του Χόρτου Πηλίου, όπου παρουσίασε με επιτυχία το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και κομμάτια αναδρομής στο ρεπερτόριο της σχεδόν 15ετούς της πορείας.
Τον Σεπτέμβριο του 2013, η ορχήστρα Con Fuoco, είχε την τιμή να «ανοίξει» το 4ο φεστιβάλ ΚΟΘ underground, που διοργανώνεται από τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, στο block 33 παρουσιάζοντας δείγμα του ρεπερτορίου της.
Τον Μάρτιο του 2014, η ορχήστρα Con Fuoco ανέλαβε το εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό κομμάτι του masterclass “JU MU ‘14” για ορχήστρες νέων που διοργάνωσε η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης όπου συμμετείχαν και συνεργάστηκαν μαζί μας, δεκάδες νέοι μουσικοί που σπουδάζουν σε αντίστοιχες γερμανικές σχολές, χωρών της Μεσογείου. Το masterclass ολοκληρώθηκε με συναυλία στην αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης” του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Την ορχήστρα διευθύνει ο  μουσικός  Γιάννης Πολυμενέρης, ο οποίος  διδάσκει στο δημοτικό ωδείο Θέρμης και στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη.
Η ορχήστρα συνεχίζει να είναι κάτω από την αιγίδα του δημοτικού ωδείου και του πολιτιστικού κέντρου της Θέρμης.
Τα νέα για τις μελλοντικές δραστηριότητες της Con Fuoco θα βρείτε στη σελίδα της στο facebook www.facebook.com/orchestraconfuoco

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ανδρέα Καρακότα
Ο Ανδρέας Καρακότας  γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη.
Το 1986 συνάντησε τον  Μάνο Χατζιδάκι. Ο συνθέτης τον καλεί να συμμετάσχει στην παράσταση  «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά»,  η οποία και δισκογραφήθηκε ζωντανά το 1987,  εκεί τραγουδά και το  «Κάποια μάνα αναστενάζει»  του  Βασίλη Τσιτσάνη.
Το 1989 τραγουδά τις  «Μπαλάντες του Περιθωρίου»  του  Απόστολου Καλδάρα  μαζι με τον  Μιχάλη Παπαζήση.
Το 1990 τραγουδά στον δίσκο  «Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα» μαζι με τήν  Ελένη Τσαλιγοπούλου  και τον  Μιχάλη Παπαζήση.
Το 1991 ο  Μάνος Χατζιδάκις τον επιλέγει για να ερμηνεύσει  «Τα τραγούδια της αμαρτίας»  σε ποιήματα του  Ντίνου Χριστιανόπουλου και ένα του Γιώργου Χρονά.
Το έργο δισκογραφήθηκε το 1996 σε μορφή για φωνή και πιάνο με την Ντόρα Μπακοπούλου  στο πιάνο. Παρουσιάστηκε στο  Θέατρο Ηρώδου του Αττικού,  στη Salle Moliere στην Λυών της Γαλλίας, στο  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε δύο παραστάσεις, στο  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης  και σε άλλους επιλεγμένους χώρους στην Ελλάδα.
Το 1995 ερμήνευσε «Τα τραγούδια της αμαρτίας»  και συμμετείχε στην παράσταση  «Ενός λεπτού σιγή»  της  «Ομάδας Εδάφους»  του Δημήτρη Παπαιωάννου και της Αγγελικής Στελλάτου.
Το 2000 τραγουδάει τον δίσκο  «Μπάρκο ψυχής»  σε μουσική του Γιώργου Καζαντζή με τη συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη και το 2004 τις «Ιχνογραφίες» σε στίχους και μουσική  του Βαγγέλη Γιαννάκη.
Ένα τραγούδι ερμηνεύει ο Παντελής Θαλασσινός.
Το 2007 και το 2008 συνεργάζεται με το Νίκο Μαμαγκάκη και τραγουδά στους δίσκους « Σκλάβοι πολιορκημένοι » σε ποίηση Κώστα Βάρναλη,
« Κέντρο διερχομένων » σε στίχους Γιώργου Ιωάννου,
« Ερωτικός λόγος », « Η Ωραία Κόρη  συλλογή Ι », « Για τις χαμένες πατρίδες », « Τα ερωτικά »  και « Ρεμπέτικο προσκλητήριο » σε ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου, Κωνσταντίνου Καρυωτάκη, Γιώργου Ιωάννου, Δημήτρη Ιατρόπουλου.
Τον ίδιο χρόνο τραγουδά στο δίσκο
« Το χρυσάφι τ’ ουρανού » σε μουσική του Μιχάλη Λουκοβίκα και ποίηση του Αρη Αλεξάνδρου μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου.
Το 2010 πρωταγωνιστεί στο σατυρικό δράμα ¨Ιχνευτές¨ του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη και μουσική του Βαγγέλη Γιαννάκη. Το έργο παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο της Εφέσσου στη Σμύρνη, στο Διεθνές φεστιβαλ της Μαύρης θάλασσας στην Τραπεζούντα και το 2013 στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.
Το 2011 πρωταγωνιστεί στην τραγωδία ¨Πέρσες¨του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και μουσική Βαγγέλη Γιαννάκη, το οποίο παρουσιάστηκε επίσης το 2013 στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.
Το 2012 τραγουδά για τον Νίκο Κυπουργό στο 30ο Παγκόσμιο Συνέδρειο της ISME για τη μουσική εκπαίδευση.
Το 2013 συμμετέχει στην “Ωδή στον Αλέκο Παναγούλη”, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και μουσική Βαγγέλη Γιαννάκη.
Την ίδια χρονιά τραγουδά το ορατόριο του Σταύρου Κουγιουμτζή: “Ύμνοι αγγέλλων σε ρυθμούς ανθρώπων”, με την συμφωνική ορχήστρα Mobile, υπό την διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη.
Συμμετείχε στους δίσκους:  «Σελοτέιπ» και «Βαλκανιζατέρ»  των Μανώλη Ρασούλη και Πέτρου Βαγιόπουλου,  «Γενναίοι έρωτες»  των Στάμου Σέμση και Μιχάλη Μπουρμπούλη με την Μελίνα Κανά, στον ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο του Νίκου Ξυδάκη απο το  ‘Γυάλινο μουσικό θέατρο’, «Βραχνός προφήτης»  του Θανάση Παπακωνσταντίνου και «9 πληρωμένα τραγούδια»  του συγκροτήματος  «Τρύπες».
Εχει τραγουδήσει επίσης τραγούδια των: Μανώλη Γαλιάτσου, Σωτήρη Γεραλή, Νίκου Γεωργάκη, Ευαγόρα Καραγιώργη και Πάνου Κοσμίδη .
Συνεργάστηκε σε συναυλίες με τους: Μίκη Θεοδωράκη,  Σταύρο Κουγιουμτζή,  Γιάννη Σπανό,  Νίκο Τάτση, Μανώλη Ρασούλη,  Νίκο Ξυδάκη, Νίκο Κυπουργό, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Ηλία Λιούγκο,  Παναγιώτη Καλατζόπουλο, Θωμά Κοροβίνη, Τατιάνα Ζωγράφου, Μπάμπη Παπαδόπουλο, Γιώργο Σφυρίδη, και με τους:
Γρηγόρη Μπιθικώτση, Σόνια Θεοδωρίδου, Μαρία Φαραντούρη, Γιώργο Νταλάρα, Δημήτρη Μητροπάνο, Βούλα Σαββίδη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μανώλη Λιδάκη, Σαββίνα Γιαννάτου, Plaza Ensemble, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Λιζέτα Καλημέρη, , Γεωργία Συλλαίου κ.α.
Εχει τραγουδήσει σε παραστάσεις στην Άγγλία , την Ισπανία, το Βέλγιο, την Γαλλία, την Γερμανία, την Σερβία, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Νότιο Αφρική.
Το 1998 τραγούδησε προσκεκλημένος  της  Γαλλικής τηλεόρασης στο κανάλι France 2.
Στο «Maison de la dance» της Λυών παρουσίασε σε δέκα παραστάσεις μία περιήγηση στα παραδοσιακά και σύγχρονα ελληνικά τραγούδια.
Διδάσκει λαϊκό τραγούδι στο Τμήμα Λαικής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι Ηπείρου.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης

You may also like...