Εγκαίνια έκθεσης ΜΙΚΡΕΣ ΟΥΤΟΠΙΕΣ: ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Architetto Stefano Pujatti (1)Το Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
σε συνεργασία με το Μουσείο ΜΑΧΧΙ της Ρώμης και το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής διοργανώνει την έκθεση:
ΜΙΚΡΕΣ ΟΥΤΟΠΙΕΣ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,
ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Επιμέλεια έκθεσης: Pippo Ciorra
Διάρκεια έκθεσης: 07 Μαΐου – 30 Ιουνίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10.00- 14.00 και κατά τη διάρκεια των απογευματινών εκδηλώσεων

Είσοδος Ελεύθερη
Εγκαίνια:
Τετάρτη 7 Μαΐου 2014, ώρα 19.00
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πατησίων 47
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα μιλήσει ο επιμελητής της έκθεσης, Καθηγητής Pippo Ciorra, Senior Curator MAXXI Architettura της Ρώμης.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Καθηγητής Ανδρέας Γιακουμακάτος.
Είσοδος ελεύθερη
Η έκθεση, με την επιμέλεια και το σχεδιασμό του Μουσείου Aρχιτεκτονικής MAXXI, επιδιώκει να ανιχνεύσει τις κυρίαρχες τάσεις της «νέας» ιταλικής αρχιτεκτονικής, ακολουθώντας μια διαδρομή που περιστρέφεται γύρω από τρεις παράλληλους άξονες: τους δημιουργούς, τα σχέδια και τα θέματα.
Ο πρώτος άξονας, που περιλαμβάνει τους δημιουργούς και τα βιογραφικά τους στοιχεία, μας επιτρέπει να αντιληφθούμε πόσο έχει αλλάξει η εκπαίδευση και η τοποθέτηση των ιταλών αρχιτεκτόνων, οι οποίοι, σε σύγκριση με τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, είναι πολύ περισσότερο ενσωματωμένοι στην παγκόσμια πολιτιστική και επαγγελματική σκηνή.
Ο δεύτερος άξονας, που περιλαμβάνει τα σχέδια, παρουσιάζει μια σειρά από αξιόλογα πραγματοποιημένα έργα, αποτέλεσμα πολύ συχνά του νέου πλαίσιου σχέσεων με τους αναθέτοντες θεσμικούς και ιδιωτικούς φορείς.
Ο τρίτος άξονας, τέλος, καταγράφει μια νέα τάση προς θέματα που σχετίζονται περισσότερο με την τρέχουσα έννοια της έρευνας ως εκφραστικής, κοινωνικής, επιστημονικής, τεχνολογικής και περιβαλλοντικής καινοτομίας. Όλες αυτές οι θεωρήσεις μάς επιτρέπουν να εντοπίσουμε κάποιους από τους πιο ενδιαφέροντες ιταλούς αρχιτέκτονες και να στρέψουμε το βλέμμα μας στον ορίζοντα ενός κόσμου σε ταχεία εξέλιξη.
Μεταξύ των θεμάτων στα οποία γίνεται αναφορά: οικολογία και βιωσιμότητα, ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, δημόσιος χώρος και σχέση με τη ζωή παλαιών και νέων κοινοτήτων, ικανότητα ανανέωσης της υπάρχουσας κληρονομιάς, ποιότητα τοπίου, αστικού και μη, ποιότητα και καινοτομία του οικιστικού έργου, σχέση με την ιστορική κληρονομιά. 

You may also like...