Μια φορά κι έναν καιρό Σλάβικη Ψυχή ΙΙΙ – Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

MpaouskovaMplaoutsaΜια φορά κι έναν καιρό
Σλάβικη Ψυχή ΙΙΙ

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Η σύμπραξη της, διεθνούς ακτινοβολίας, Τσέχας αρπίστας Γιάννα Μπόουσκοβα με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ως σολίστ στο Κοντσέρτο για άρπα και ορχήστρα του Ράινχολντ Γκλιέρ, καθιστά ακόμα ελκυστικότερη τη συναυλία που θα δώσει η Ορχήστρα την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ελκυστικό είναι και το υπόλοιπο πρόγραμμα της βραδιάς που θα διευθύνει ο διακεκριμένος Πολωνός αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής της Σιλεσίας Μίροσλαβ Γιάτσεκ Μπλάστσυκ. Περιλαμβάνει ένα από τα πιο παθιασμένα και σαγηνευτικά δημιουργήματα του ρωσικού ρομαντισμού, τη «Σεχραζάντ» του Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακοφ, αλλά και την Εισαγωγή από την όπερα του ιδίου «Μαγιάτικη Νύχτα».
Εξέχον μέλος της “Ομάδας των Πέντε” συνθετών που συνέβαλαν αποφασιστικά στην δημιουργία και εδραίωση της Ρωσικής Εθνικής Μουσικής Σχολής, ο Ρίμσκυ-Κόρσακοφ συνέθεσε την τρίπρακτη όπερα «Μαγιάτικη Νύχτα» την περίοδο 1878-1879. Δικό του ήταν και το λιμπρέτο, βασιζόταν όμως σε ένα από τα διηγήματα του Νικολάι Γκόγκολ, από τη συλλογή «Βράδια σε μία φάρμα κοντά στην Ντικάνκα» (1831). Η ορχηστρική Εισαγωγή γράφτηκε μετά από την ολοκλήρωση της κυρίως όπερας και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αστείρευτης μελωδικής έμπνευσης και της υψηλής ενορχηστρωτικής τέχνης του συνθέτη.
Το γνωστότερο έργο του Ρίμσκυ-Κόρσακοφ είναι ωστόσο η τετραμερής συμφωνική του σουίτα «Σεχραζάντ». Την συνέθεσε το καλοκαίρι του 1888, εμπνευσμένος από το αριστούργημα της αραβικής λογοτεχνίας «Χίλιες και μία νύχτες» (την, γνωστή και ως «Παραμύθια της Χαλιμάς», περίφημη συλλογή ιστοριών και παραμυθιών από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία που συγκεντρώθηκαν και αποδόθηκαν στα αραβικά κατά τη διάρκεια της Ισλαμικής Χρυσής Εποχής). Η «Σεχραζάντ» του Ρίμσκυ-Κόρσακοφ πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αγία Πετρούπολη τον Οκτώβριο του 1888 γνωρίζοντας εξαρχής τεράστια απήχηση. Σ΄αυτό συνέβαλε η πληθωρική κι εκλεπτυσμένη ενορχήστρωση του έργου καθώς και το γεγονός ότι ο συνθέτης επιτύγχανε μια ελεύθερη ανάπλαση και ηχητική αναπαράσταση προσώπων και εικόνων από τις, ιδιαιτέρως δημοφιλείς τότε στους κύκλους της ευρωπαϊκής διανόησης, «Χίλιες και μία νύχτες» .

Ο, γεννημένος στο Κίεβο, Ράινχολντ Γκλιέρ παρέμεινε καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του μουσικά συνεπής στο ύφος της μεγάλης ρομαντικής ρωσικής παράδοσης. Έτσι όχι μόνον δεν αμφισβητήθηκε το κύρος του έργου του από το σοβιετικό καθεστώς, αλλά κι ο ίδιος ανακηρύχθηκε «Καλλιτέχνης του Λαού» το 1938. Την ίδια χρονιά ο Γκλιέρ με την καθοριστική συμβολή της μεγάλης αρπίστας Ξένια Έρντελι, καθηγήτριας στο Ωδείο της Μόσχας, συνέθεσε το αιθέριο Κοντσέρτο για άρπα που θεωρείται και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου της άρπας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

ΝΙΚΟΛΑΪ ΡΙΜΣΚΥ-ΚΟΡΣΑΚΟΦ (1844–1908)
Μαγιάτικη Νύχτα, εισαγωγή

ΡΑΪΝΧΟΛΝΤ ΓΚΛΙΕΡ (1875–1956)
Κοντσέρτο για άρπα και ορχήστρα σε μι ύφεση μείζονα, έργο 74

ΝΙΚΟΛΑΪ ΡΙΜΣΚΥ-ΚΟΡΣΑΚΟΦ (1844–1908)
Σεχραζάντ, συμφωνική σουΐτα, opus 35

Σολίστ Γιάνα Μπόουσκοβα, άρπα
Μουσική διεύθυνση Μίροσλαβ Γιάτσεκ Μπλάστσυκ
Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων.
Τιμές εισιτηρίων:
25€ (Διακ.), 15€ (Ζώνη Α), 10€ (Ζώνη Β+Γ), 5€ (εκπτωτικό)

Πληροφορίες:
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Τ. 210 7257601-3
www.koa.gr

Αγορά εισιτηρίων:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τ. 210 7282333

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
Για περισσότερα στοιχεία, σχετικά με την εκδήλωση, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Αλίκη Φιδετζή, Τ.210-7257601 και τη Ναταλί Χατζηαντωνίου, Τ. 6974526816, ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο pressoffice@koa.gr

You may also like...