Μια πόλη – ένας λαός – ένας ζωγράφος

2-3 πράγματα που ξέρω για… τις πόλεις
Οι προσκεκλημένοι μας παρουσιάζουν 2-3 πράγματα που θα βοηθήσουν στην κατανόηση «των πόλεων». Είσοδος ελεύθερη
Τετάρτη 24 Μαΐου 2017
[20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
«Μια πόλη – ένας λαός – ένας ζωγράφος: Φρανθίσκο ντε Γκόγια ι Λουθιέντες, Το θαύμα του Αγίου Αντωνίου(Μαδρίτη, παρεκκλήσι του San Antonio de la Florida).
Με τον Δημήτρη Βλάχο, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ροδόπης, συγγραφέας
Οι νωπογραφίες του Φρανθίσκο ντε Γκόγια ι Λουθιέντες στο παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου της Φλορίδα στη Μαδρίτη, ιστορημένες στα 1798, θεωρούνται από τους κριτικούς της τέχνης ως η ισπανική «Καπέλα Σιξτίνα». Εκτός όμως από την απαράμιλλη αισθητική αξία τους, οι νωπογραφίες αυτές αφηγούνται την ιστορία ενός θαύματος με έναν τρόπο που υπερβαίνει την τυπική θρησκευτική αναπαράστασή του. Το θαύμα εδώ εκκοσμικεύεται, ιστορικοποιείται και νοηματοδοτείται από την ιδιοφυία του καλλιτέχνη κι όχι από το αυστηρό τυπικό της Καθολικής Εκκλησίας. Ως νόημα πλέον το θαύμα δείχνει την ταυτότητα του ισπανικού λαού σε συνθήκες πάθους και έτσι η πόλη αποκαλύπτεται σε μια κορυφαία στιγμή της μέσα από την τρομερή ματιά του ζωγράφου ως το παλλόμενο και πάσχον σώμα του λαού της.
Δημήτρης Βλάχος, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ροδόπης, Συγγραφέας.
Να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω
9ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη
Πέμπτη 25 έως και Δευτέρα 29 Μαΐου 2017
[21.00] Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Η κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, σε συνεργασία με το Instituto Cervantes, το Ισπανικό Προξενείο και το φροντιστήριο «ΔΙΑΣ» παρουσιάζουν το 9ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη.
Πληροφορίες: Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ Ξάνθης, τηλ. 25410 25421

You may also like...