Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού

bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbΜια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού — Τρίτη συναυλία: 19 Απριλίου 2016 | ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ | 20:30 Δύο γείτονες, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα. Για πρώτη φορά, τα δύο γειτονικά ιδρύματα μηδενίζουν τη μεταξύ τους απόσταση και μοιράζονται το κοινό ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό, με επίκεντρο τη σύγχρονη μουσική. Καρπός της συνεργασίας τους είναι οι συναυλίες ανερχόμενων –ως επί το πλείστον– μουσικών που έχουν επιλεγεί από τη Στέγη. Η τρίτη συναυλία έχει προγραμματιστεί για τις 19 Απριλίου στην Αίθουσα Τελετών Παντείου Πανεπιστημίου. Ποια είναι η ταυτότητα της σύγχρονης μουσικής; Μας αφορά; Πώς μπορούμε να την ανακαλύψουμε; Οι απαντήσεις σάς περιμένουν στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου. Την οργάνωση και προώθηση των συναυλιών έχουν αναλάβει φοιτήτριες και φοιτητές της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τους μουσικούς και, με το πάθος για τη μουσική να ενώνει τις δυνάμεις τους, προσπαθούν να βρουν τους βέλτιστους τρόπους για να μεταδώσουν το όραμα των καλλιτεχνών σε ένα ευρύτερο κοινό νέων, και όχι μόνο, ανθρώπων. H Στέγη συμβουλεύει και υποστηρίζει το έργο των ομάδων, με την τεχνογνωσία και το δίκτυο επικοινωνίας της, ενώ το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα και των δύο ιδρυμάτων. Ο τρομακτικός καταιγισμός εικόνων που δέχεται ο σύγχρονος άνθρωπος τον εμποδίζει να συγκεντρωθεί και να απολαύσει τον ήχο και τη μουσική. Σε αυτές τις συναυλίες, εμβληματικά έργα του 20ου και του 21ου αιώνα μας προτρέπουν να ανακαλύψουμε εκ νέου τη μαγεία της μουσικής. Αρκετά από τα έργα του κύκλου παίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή γράφτηκαν ειδικά για την περίσταση. Στις συναυλίες θα παρουσιαστούν μουσικές συνθέσεις των: Michael Amann, George Crumb, Mario Davidovsky, Morton Feldman, Henrik Hellstenius, Rudolf Jungwirth, Karlheinz Stockhausen, Jacob ter Veldhuis, Claude Vivier, Γιώργου Απέργη, Νίκου Ιωακείμ, Γιάννη Ιωαννίδη, Ορέστη Καραμανλή, Ευαγγελίας Κίκου, Παναγιώτη Κόκορα, Δημήτρη Μαρωνίδη, Δημήτρη Οικονόμου, Μιχάλη Παρασκάκη και Χρήστου Σαμαρά.

Αναλυτικά για την 3η συναυλία (Τρίτη 19 Απριλίου 2016)

— Πώς θα αντιδράσει ένα κανονάκι στον προγραμματισμό του;

— Υπάρχει αντιστοιχία των maqams με τους ηλεκτρονικούς ήχους;

— Πώς μιλάει ένα νέυ μέσω ενός laptop;

Το GO του Ορέστη Καραμανλή, που αποτελείται από επιμέρους κομμάτια για κανονάκι, νέυ και laptop, είναι ένα έργο σε εξέλιξη που έχει γραφτεί ειδικά για την τρίτη κατά σειρά συναυλία της σειράς «Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού». Το έργο θα ερμηνεύσουν, σε πρώτη εκτέλεση, ο Ορέστης Καραμανλής, ο Χάρης Λαμπράκης και η Σοφία Λαμπροπούλου.

Οι δύο δεξιοτέχνες ερμηνευτές, η Σοφία Λαμπροπούλου στο κανονάκι και ο Χάρης Λαμπράκης στο νέυ, καλούνται να ζωντανέψουν την αυτοσχεδιαστική μουσική παράδοση διαθλασμένη πολλαπλά στον ήχο του σήμερα. Το βίωμα της (τρόπον τινά) «επαυξημένης πραγματικότητας» των παραδοσιακών οργάνων γεννά απρόσμενες μουσικές συνηχήσεις, όταν τα παραπάνω συνδιαλέγονται με το laptop του συνθέτη, το οποίο ανακατασκευάζει τον ήχο σε πραγματικό χρόνο. «Δεν υπάρχει τίποτα προ-ηχογραφημένο, όλα γίνονται στο live. Όλοι οι ήχοι γεννιούνται και πεθαίνουν εκείνη τη στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνθέτης.

Η μουσική σύνθεση του Ορέστη Καραμανλή μεταχειρίζεται τον χώρο ως βασική δομική παράμετρο και δημιουργεί ένα μεταβλητό ηχητικό γλυπτό. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία γνωριμίας με τη σύγχρονη ελληνική σύνθεση, μέσα από το αρχέγονο ηχόχρωμα των παραδοσιακών οργάνων και τη συστοιχία ηλεκτρονικών ήχων που θα  περιβάλλουν το κοινό.

Αναλυτικό πρόγραμμα 3ης συναυλίας

Σοφία Λαμπροπούλου: κανονάκι

Χάρης Λαμπράκης: νέυ

Ορέστης Καραμανλής: laptop

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (γενν. 1978)

GO (2016) για 360ο surround-sound, νέυ και κανονάκι**

περίπου 65′,

πρώτη παγκόσμια εκτέλεση

Διαβάστε περισσότερα:

Ο συνθέτης Ορέστης Καραμανλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Το 2010 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του πάνω στην ηλεκτροακουστική σύνθεση στο Sonic Arts Research Centre στο Belfast της Αγγλίας. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth, όπου ήταν λέκτορας μέχρι το 2014. Το συνθετικό του έργο κινείται στον χώρο της αλγοριθμικής σύνθεσης, του συγκερασμού ακουστικών οργάνων με υπολογιστή και της indie μουσικής. Πολλά έργα του απέκτησαν την τελική τους μορφή κατά τη διάρκεια συναυλιών, καθώς ο αυτοσχεδιασμός αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της συνθετικής του δραστηριότητας. Παράλληλα, ο Καραμανλής δραστηριοποιείται στην εταιρεία FasmaTwist που ασχολείται με τον σχεδιασμό ήχου, με ποικίλες εφαρμογές. Έχει συνεργαστεί με το συγκρότημα Interstellar Overdrive. Έχει  γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ έχει λάβει το βραβείο McLeod από το Anglia Ruskin University.

Ο Χάρης Λαμπράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης και του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση εθνομουσικολογίας. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς όπως οι Haig Yazdjian, Σαβίνα Γιαννάτου, Ross Daily, Αντώνης Απέργης. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει ενεργή συμμετοχή σε ηχογραφήσεις και συναυλίες, ενώ έχει κάνει διαλέξεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2006 δημιούργησε το Χάρης Λαμπράκης Quartet, στη μουσική των οποίων συνδυάζονται διάφορα μουσικά είδη, όπως η τροπική (modal) τζαζ, η ελληνική παραδοσιακή και οι τροπικές μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου, οι τζαζ αρμονίες της δεκαετίας του 1960, αλλά και ο αυτοσχεδιασμός. Έχουν κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ, το Thea (2010) και το Meteora (2012).

 

Η Σοφία Λαμπροπούλου είναι μουσικός με ειδίκευση στο κανονάκι, με το οποίο ασχολείται από το 1997. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης και έχει ακολουθήσει σπουδές βυζαντινής μουσικής, πιάνου, καθώς και κλασικών και παραδοσιακών κρουστών. Το 2003 μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη για να μελετήσει κανονάκι δίπλα στους μετρ του οργάνου. Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με πολυάριθμους καλλιτέχνες, μουσικούς, ηθοποιούς και σκηνοθέτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Δόμνα Σαμίου, Χρόνης Αϊδονίδης, Γλυκερία, Ορέστη Καραμανλή, Interstellar Overdrive, Claire Bloom, Lamia Bedioui. Από το 2005 μέχρι το 2011 δίδαξε κανονάκι στο Ωδείο Αθηνών, ενώ από το 2012 μέχρι σήμερα διδάσκει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Πρόγραμμα συναυλιών
Τρίτη 19 Απριλίου
Έργο του: Ορέστη Καραμανλή

Ερμηνευτές

Σοφία Λαμπροπούλου: κανονάκι

Χάρης Λαμπράκης: νέυ

Ορέστης Καραμανλής: laptop

Τρίτη 24 Μαΐου

Έργα των: Γιάννη Ιωαννίδη, Γιώργου Απέργη, Claude Vivier, Morton Feldman, Νίκου Ιωακείμ, Μιχάλη Παρασκάκη

Ερμηνευτές

Κατερίνα Κωνσταντούρου: πιάνο

Όλες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου (κεντρική είσοδος από τη Συγγρού) στις 20:30.

Πληροφορίες

Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αίθουσα Τελετών
Συγγρού 136

Πληροφορίες: 210 900 5 800

19 Απριλίου 2016 | 20:30

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας μία ώρα πριν από κάθε συναυλία και παραλαβή των δελτίων από την είσοδο της αίθουσας τελετών του Πανεπιστημίου

Ημερομηνίες:
Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 19 Νοεμβρίου 2015 έως και τις 22 Απριλίου 2016

http://www.sgt.gr/gre/SPG1456/

You may also like...