Με τα λόγια (γίνεται) – Μιχάλης Γκανάς & Θεώνη Κοτίνη

image002Με τα λόγια (γίνεται)
Μιχάλης Γκανάς & Θεώνη Κοτίνη
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την τελευταία εκδήλωση του τρίτου κύκλου των μηνιαίων ποιητικών συναντήσεων «Με τα λόγια (γίνεται) και φιλοξενεί έναν ποιητή και μια ποιήτρια διαφορετικής γενιάς: τον Μιχάλη Γκανά και την Θεώνη Κοτίνη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Μαΐου 2014, στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).
Οι δύο ποιητές θα διαβάσουν παλιά και νεότερα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματά τους, καθώς και αγαπημένα τους ποιήματα άλλων. Τέλος, θα συζητήσουν μεταξύ τους και με το κοινό.
Η πρώτη ποιητική συλλογή του Μιχάλη Γκανά [1], Ακάθιστος δείπνος, κυκλοφόρησε το 1978 – ακολούθησαν άλλες επτά, ένα πεζογράφημα, και στίχοι για τραγούδια. Το μέχρι σήμερα δημοσιευμένο ποιητικό του έργο βρίσκεται συγκεντρωμένο στον τόμο Ποιήματα 1978-2012. Η Θεώνη Κοτίνη [2], μετά την Μικρογραφία του 1998, εξέδωσε άλλα τέσσερα βιβλία με ποιήματα, με πιο πρόσφατο το Ωσεί κήπος (2014).

[1]Έρχονται νύχτες βροχερές βαμβακερές ομίχλες
τ’ αλεύρι γίνεται σπυρί ύστερα στάχυ
θροΐζει με πολλά δρεπάνια
αψύς Ιούλιος στη μέση του χειμώνα.
Βλέπω το υφαντό του κόσμου να ξηλώνεται
αόρατο το χέρι που ξηλώνει

[2] Αυτός ο ανόμοιος κόσμος
έρχεται πάλι χαρισμένος
Τον νιώθεις
σαν κάτι που έχεις σίγουρα γνωρίσει
όσο κι αν πέρασε καιρός
ίσως σε φως μεσημεριού
ή στην αφή μιας πρώτης χειραψίας

Για το «Με τα λόγια (γίνεται)»:
«Γιατί πιστεύουμε πως με τα λόγια (κάτι) γίνεται – και πως οι λέξεις, με την ζωντανή φωνή αυτών που τις γράφουν ή τις διαβάζουν, μπορούν να ξαναβρούν το -κατά τον Τέλλο Άγρα- ‘ειδικό βάρος ενός μικρού φυσικού φαινομένου’.»
Σ’ αυτές τις ποιητικές αναγνώσεις, εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, διαβάζουν ποιήματά τους Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση. Μεταξύ αυτών των δύο τύπων, παρεμβάλλονται ενίοτε και εορταστικά ή τιμητικά αφιερώματα, όπως αυτό στην Emily Dickinson, τον Μάρτιο 2013, ή στον William Carlos Williams τον Μάρτιο 2014.
www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai
http://metalogiaginetai.blogspot.gr/
Ημερομηνία   Τρίτη 27 Μαΐου 2014, 19:30
Διεύθυνση     Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Είσοδος         Eίσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), culture@hau.gr, www.hau.gr/culture

You may also like...