Με τα λόγια (γίνεται) Δημήτρης Χουλιαράκης & Δήμητρα Κωτούλα

image003Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)”, στην πέμπτη εκδήλωση του τέταρτου κύκλου τους, παρουσιάζουν την συνάντηση ενός ποιητή και μιας ποιήτριας διαφορετικής γενιάς, του Δημήτρη Χουλιαράκη και της Δήμητρας Κωτούλα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).
Οι δύο ποιητές θα διαβάσουν παλιά και νεότερα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματά τους, καθώς και αγαπημένα τους ποιήματα άλλων. Τέλος, θα συζητήσουν μεταξύ τους και με το κοινό.
Η πρώτη ποιητική συλλογή του Δημήτρη Χουλιαράκη [1], Υπερ θηλών και ραμφών κυκλοφόρησε το 1983. Tην ακολούθησαν άλλες πέντε, με πιο πρόσφατη το Αναπολόγητος στις κούνιες ντάλα μεσημέρι το 2013. Η ποιητική συλλογή της Δήμητρας Κωτούλα [2], Τρεις νότες για μια μουσική κυκλοφόρησε το 2004.
Το παρελθόν φευγάτο
και το παρόν άπιαστο όνειρο θαρρείς
ό,τι κι αν βρέθηκε εδώ
δεν ήταν οίκτος σπλαχνιά ή ψυχικό.

[1]

Το φως πέφτει χαμηλότερα τώρα –
Πάνω στο κάθετο βουνό σκιές
Η ατμόσφαιρα ήσυχη σα πράο γάλα
και το παραπονιάρικο κοπάδι της πόλης
μηρυκάζοντας αργά στη ράχη του τίποτα.

[2]

Για το «Με τα λόγια (γίνεται)»:
«Γιατί πιστεύουμε πως με τα λόγια (κάτι) γίνεται – και πως οι λέξεις, με την ζωντανή φωνή αυτών που τις γράφουν ή τις διαβάζουν, μπορούν να ξαναβρούν το -κατά τον Τέλλο Άγρα- ‘ειδικό βάρος ενός μικρού φυσικού φαινομένου’.»

Σ’ αυτές τις ποιητικές αναγνώσεις που ξεκίνησαν το 2011, εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, διαβάζουν ποιήματά τους Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση. Μεταξύ αυτών των δύο τύπων, παρεμβάλλονται ενίοτε και τιμητικά αφιερώματα, όπως αυτό στην Emily Dickinson τον Μάρτιο 2013, στα πέραν των 154 ‘αναγνωρισμένων’ ποιημάτων του Καβάφη τον Δεκέμβριο 2013, στον William Carlos Williams τον Μάρτιο 2014, και στην Elizabeth Bishop τον Μάρτιο 2015.
www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai
http://metalogiaginetai.blogspot.gr/

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, 19:30
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Eίσοδος ελεύθερη
Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), culture@hau.gr, www.hau.gr/culture

You may also like...